Home > Αρθρα - Επικαιροτητα > Με Παρρησία Φ. 114

There are no slides in this slider.There are no slides in this slider.


Τον τελευταίο καιρό, όπου και να γυρίσεις το κεφάλι σου, σε όποιο χωριό να πας η μόνιμη ατάκα είναι μια: «Ο Καλλικράτης έκανε μεγάλο κακό στην επαρχία». Τα έσοδα των Δήμων από την Κεντρική Πολιτεία είναι ελάχιστα και οι Δήμαρχοι είναι επιφορτισμένοι με μεγάλο φορτίο ευθυνών. Η κάθε συνενωμένη περιοχή, που καλούνται να διοικήσουν, έχει πλήθος εκκρεμοτήτων και όταν όλα τα προβλήματα μπαίνουν σε ένα σακκούλι, πολλά χάνονται και βρίσκονται μόνο ίσως τα μεγαλύτερα. Τα υπόλοιπα τα μεταθέτουμε στο μέλλον.

 

Έτσι μ’ αυτόν τον τρόπο ενεργοποιούνται περισσότερο οι κατά τόπους Σύλλογοι, όπου δεν αρκούνται πια, σε πολιτιστικές δράσεις διασκεδαστικού τύπου, αλλά επεμβαίνουν σε θέματα καθαριότητας, παιδείας, ψυχαγωγίας και όπου αλλού τα μέλη τους διακρίνονται. Εκ των πραγμάτων δηλαδή σηκωνόμαστε από τον καναπέ μας κάποια στιγμή και ξεκινάμε δράση. Αυτά που δεν μας προσφέρουν, τα παίρνουμε μόνοι μας.

Συγκινητική ήταν η χειρονομία του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Καμαρίων να μας αποχαιρετά με ένα ενθύμιο. Τα μικρά κεράκια που μας χάρισαν, θα μας θυμίζουν ότι όπου υπάρχει πολιτισμός υπάρχει και φως.

 

Τον Δήμαρχο επισκέφτηκαν οι εκπρόσωποι δύο Συλλόγων, ο Αναστάσιος Στέφος Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων και η Ελένη Βαχάρη Πρόεδρος του Συλλόγου «Φίλοι του Γ. Δροσίνη». Ο Δήμαρχος δεσμεύτηκε πως σε ένα μήνα θα φροντίσει να γίνουν τα απαραίτητα μερεμέτια στον Πύργο του Δροσίνη στις Γούβες, ώστε προσωρινά να σταματήσει η καταστροφή του και μελλοντικά να ενταχθεί σε κάποιο πρόγραμμα αναστήλωσης.

Τι να πει κανείς για το μεσοπρόθεσμο και τις δεσμεύσεις του; Τι να πει κανείς για τη στρεβλή πορεία που πήραν τα πράγματα; Δυστυχώς οι πολιτικοί μας, υποστηρίζουν, σε Ελλάδα και εξωτερικό, ότι αφού τόσα χρόνια με τη διαχείριση έκαναν συνολικά όλες οι κυβερνήσεις λάθη, θα πρέπει η οικονομία μας σήμερα και το σύστημα Διοίκησης να κηδεμονευτεί. Και όχι μόνο. Τα ανταλλάγματα που θα πληρώσουμε σε βάθος χρόνου, δεν έχουν να κάνουν απλά με μείωση εισοδημάτων, αλλά με ξένη επιβολή μέτρων δεσμεύσεων και κατευθύνσεων, που εμείς ως λαός δεν έχουμε επιλέξει. Δεν ψηφίσαμε εμείς. Δεν επιλέξαμε εμείς να μας κυβερνά ούτε το Δ.Ν.Τ. ούτε η Ε.Ε. ούτε η Ε.Κ.Τ. Πώς, στη χώρα που γεννήθηκε η Δημοκρατία, ο λαός δε βρίσκεται στο σαλόνι των εξελίξεων, αλλά κοιτά από την κλειδαρότρυπα; Γιατί απλά στην ίδια χώρα που γεννήθηκε η Δημοκρατία γεννήθηκε και η Σοφιστεία. Έτσι μπορεί να καταλάβει κανείς γιατί ένα σοσιαλιστικό κίνημα θεωρεί πως η αποκρατικοποίηση είναι επιτυχία. Έτσι μπορεί να εννοήσει κανείς, πως οι απολύσεις κάνουν καλό στην οικονομία. (Οι απολυμένοι με το εισόδημα που δεν έχουν, θα κινήσουν την αγορά και θα τρέξει καλύτερα το χρήμα σε όλα τα ταμεία και θα ξαναζωντανέψει το χαμένο κύρος της χώρας!!!)

Ανοιχτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και την κυβέρνηση απέστειλε η κόρη του συνθέτη Μάνου Λοΐζου, Μυρσίνη, με την οποία δηλώνει ότι απαγορεύει στο εξής να ακούγεται το τραγούδι «Καλημέρα Ήλιε» ως ύμνος του ΠΑΣΟΚ.

«Δεν έχετε καταλάβει τίποτα από τους αγώνες του λαού και των εργαζομένων», γράφει μεταξύ άλλων η κ. Λοΐζου, υπογραμμίζοντας:

«Το τραγούδι αυτό καλημερίζει τον Ήλιο, την ελπίδα, την αλληλεγγύη, και την προσμονή ενός ολόκληρου λαού, για δημοκρατία και ελευθερία. Εσείς όμως, είστε υπεύθυνοι για την πιο βαθιά, πνευματική, αξιακή, ηθική, και πολιτισμική καταχνιά που θα μπορούσε να έχει ποτέ αυτός ο τόπος. Ως εκ τούτου, σας απαγορεύω ρητά και κατηγορηματικά, να χρησιμοποιείτε έργο ή μέρος του έργου του Μάνου Λοΐζου, σε οποιαδήποτε κομματική σας εκδήλωση ή δραστηριότητα».

Γόνιμη ήταν η συνεδρίαση στα περισσότερα από τα θέματα που συζητήθηκαν, την προηγούμενη Τετάρτη στο Δ.Σ. Μαντουδίου – Λίμνης –Αγίας Άννας, αφού σε κάθε συνεδρίαση τόσο ο Δήμαρχος Ανέστης Ψαρρός και ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Χρήστος Τζαχρήστος, όσο και Δημοτικοί Σύμβουλοι στην συντριπτική τους πλειοψηφία, συναισθάνονται την ευθύνη και το ρόλο τους. Γι αυτό και προβληματίστηκαν για την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου στην Βουλή. Το ψήφισμά τους καταχωρήθηκε στην σελίδα 23.

Δεν υπάρχει μόνο η κρίση δεν υπάρχει μόνο η οικονομική δυσπραγία που μας μουδιάζει τις κινήσεις και περιορίζει τις επιλογές μας. Στη ζωή για να προχωρήσουμε μπροστά οφείλουμε να βλέπουμε κι άλλα πράγματα. Οφείλουμε να αναγνωρίζουμε την χαρά που μας δίνει το λουλούδι του κάκτου που ζει μόνο μια μέρα, τη χαρά που έχεις όταν σου χαμογελά ένα μωρό. Μπορούμε να είμαστε πλούσιοι σε εικόνες και συναισθήματα, να φορτώνουμε τις μπαταρίες μας με θετική ενέργεια και ίσως έτσι να βρούμε καλύτερους τρόπους να αντιμετωπίσουμε τα όποια δύσκολα.

 

Ο Σύλλογος Γυναικών της Ιστιαίας πραγματοποίησε εκδρομή στην Κωνσταντινούπολη από τις 24 μέχρι και τις 29 Ιουνίου, προσκυνώντας όλα αυτά που αφήσαμε πίσω μας. Γύρισαν συγκινημένοι και με το άρωμα της Πόλης να τους συνοδεύει ως τα δικά μας χώματα.

Μπορεί κανείς με θέρμη να υποστηρίξει ότι, όταν αγαπά κανείς τον τόπο του, μπορεί να προσφέρει από όποια θέση. Αν αντιμετωπίζει την εργασία του, ο καθένας μας με την σοβαρότητα της κυρίας Λίτσας Παναγιώτου, θα είχαμε σαν χώρα καλύτερα αποτελέσματα. Πάντα περιποιημένη και σοβαρή η ίδια, φροντίζει τόσο το χώρο του Δημοτικού Συμβουλίου στη Λίμνη, όσο και τους αιρετούς κατά τη συνεδρίαση. Οι άνθρωποι που υποστηρίζουν ενεργά και αθόρυβα, αλλά αποτελεσματικά –δυστυχώς- δεν είναι πολλοί. Μπράβο.

 

Αλήθεια, κύριε Χαράλαμπε Σπανέ, δεν γνωρίζετε την Αρχόντω Καπουγιάτη, τη σύζυγο του αλιέα Γιώργου Καπουγιάτη; Γιατί ισχυρίζεστε ότι στη διαμαρτυρία των κατοίκων των Ηλίων -που δημοσιεύσαμε στο προηγούμενο φύλλο- για την προσωρινή διακοπή των εργασιών του αλιευτικού καταφυγίου, εμφανίζονται υπογραφές ανθρώπων που …δεν βρίσκονται εν ζωή;

Η κυρία Αρχόντω είναι ολοζώντανη και υποδέχεται τους τουρίστες στα ενοικιαζόμενα δωμάτιά της. Εσείς που ζείτε στο ίδιο χωριό θα έπρεπε να την γνωρίζετε, καλύτερα από εμένα που ζω στην Ιστιαία!

Άραγε όταν την Δευτέρα 27 Ιουνίου οι κάτοικοι συγκεντρώθηκαν, στη αυλή του Δημοτικού σχολείου στα Ήλια, για να συζητήσουν αυτό το σοβαρό πρόβλημα, παρουσία του εκπροσώπου της μείζονος μειοψηφίας του Δήμου Ιστιαίας – Αιδηψού Ηλία Πετσή, του ανάδοχου εκπροσώπου, της Τεχνικής 2000 Α.Ε. Κυριάκου Πέσκα, του Προέδρου του Εκπολιτιστικού Συλλόγου «Άγιος Γεώργιος» Γιώργου Σπανού, καθώς και πολλών άλλων κατοίκων των Ηλίων, εσείς που αγαπάτε τον τόπο σας και ενδιαφέρεστε για αυτόν που ήσασταν;

Μήπως δεν αντιλαμβάνεστε ότι η προσωρινή διακοπή των εργασιών, θα δώσει μια οικονομική ανάσα στην περιοχή. Απόλυτα θεμιτό και δημοκρατικό δικαίωμα είναι να αγαπά κανείς τον τόπο του και ομαδικά να κινείται για να προστατευτεί από πιθανά λάθη ή και παραλείψεις της Κεντρικής Διοίκησης. Το γεγονός ότι οι εργασίες διακόπηκαν προσωρινά και δίδεται η ευκαιρία σε όλους τους συγχωριανούς σας να δουλέψουν απρόσκοπτα, κατά τη θερινή περίοδο, θα έπρεπε να σας χαροποιεί.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.grerror: