Home > Αρθρα - Επικαιροτητα > Με Παρρησία Φ. 117

There are no slides in this slider.There are no slides in this slider.


Η προηγούμενη εβδομάδα που κύλησε ήταν πλούσια γεγονότων και ειδήσεων. Συγκρίσεων και συμπεριφορών, που αξίζει να σχολιαστούν γιατί αναστάτωσαν αρκετούς από την τοπική μας κοινωνία.

Δεν πρέπει να σχολιαστεί ο ιδιαίτερα ευγενικός τρόπος, που οι γνωστοί μας ταξιτζήδες, οι άνθρωποι, που όταν υπάρξει ανάγκη μεταφοράς είναι πάντα παρόντες στη πρώτη γραμμή; Τα επαγγελματικά τους δικαιώματα θίγονται, οι οικογένειές τους υπάρχει κίνδυνος να «στριμωχτούν» οικονομικά, ένας ολόκληρος κλάδος πιέζεται από την πολιτική ασυνέπεια – ασυνέχεια. Κι όμως ενώ διεκδικούν για τον εαυτό τους και τα παιδιά τους καλύτερες συνθήκες, με καλύτερες οικονομικές απολαβές στη δουλειά τους, έρχεται η κυβέρνηση να ανατρέψει προτάσεις που η ίδια είχε αποδεχτεί. Όλος ο κλάδος ενώ απεργεί, εξυπηρετεί με το προσωπικό ασφαλείας, ιδιαίτερες ανά συνθήκη περιπτώσεις. Με λεπτότητα εξυπηρετούν -κυρίως ηλικιωμένους- επείγουσες περιπτώσεις και με συναδελφικότητα καθορίζουν το προσωπικό ασφαλείας. Ένα σώμα, μια γροθιά. Μόνο με συλλογική δράση υπάρχει κάποια πιθανότητα, να κερδίσει κανείς ότι διεκδικεί.

Συγκριτικά συνεχή τεστ, περνά το ένα μετά το άλλο  το Δ.Σ. Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας, με αυτό της Ιστιαίας – Αιδηψού. Ότι και να γράψει κανείς είναι λίγο. Τονίζω όμως δυο αξιομνημόνευτες διαφορές οι οποίες και είναι αυταπόδεικτες. Η μία αφορά την πολιτική που παράγει το Δ.Σ. Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας και αναφέρομαι σε συνέχεια ομόφωνων ψηφισμάτων, για το μεσοπρόθεσμο, για το επαπειλούμενο κλείσιμο του ΙΚΑ του ΟΤΕ της Δ.Ο.Υ. και πολλών άλλων Υπηρεσιών που απογυμνώνουν την Περιφέρειά μας, όπως επίσης και για την ευαισθησία που αντιμετωπίζει θέματα όπως η επίδραση  κεραίας κινητής τηλεφωνίας, στην υγεία των πολιτών (στο Προκόπι) και σειρά άλλων χειρισμών. Για να μην ξεχνιόμαστε, ακόμη και εν μέσω της οικονομικής καταιγίδας, με άριστη οργάνωση και συνεργασία Δήμου και Τοπικών Συλλόγων, συντέθηκε ένα πλούσιο πολιτιστικό καλοκαίρι.

Στο αντίπαλο …δέος τα πράγματα είναι πιο σκοτεινά. Με δήλωση του Προέδρου του Δ.Σ. Ιστιαίας Αιδηψού «το Συμβούλιο δεν κάνει πολιτική». Στο Συμβούλιο αυτό όμως, με …άνεση -όπως φαίνεται- λοιδορούνται πολίτες οι οποίοι σημειωτέον είναι και εκπρόσωποι Συλλόγων (βλέπε Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Ιστιαίας). Με περίσσια άνεση, δεν παραχωρείται δικαίωμα λόγου σε θιγόμενους πολίτες οι οποίοι παρίστανται, περιμένοντας υπομονετικά τη σειρά τους. Η δημοκρατία επιβάλλει και να ακούμε, όχι μόνο να μιλάμε. Άλλωστε μήπως δεν πρέπει να ξεχνάει κανείς, ότι οι αιρετοί έχουν συγκεκριμένης χρονικής διάρκειας εξουσία, ενώ οι πολίτες την ιδιότητά τους δεν την χάνουν ποτέ; Ανεξαρτήτως κομμάτων και παρατάξεων, η ιδιότητα του πολίτη σε κάθε Δημοκρατία είναι και η σημαντικότερη. Ας μην το ξεχνάμε.

«Να σε κάψω Γιάννη, να σ’ αλείψω λάδι»… Εκ των υστέρων δεν έχει καμιά αξία. Αφού καήκανε τα …μπατζάκια μας και 3000 στρέμματα, αφού ιδρώσαμε να σβήσουμε τη φωτιά, λάβαμε και από τους δύο κυβερνητικούς βουλευτές  του Νομού μας αναφορά στη Βουλή με αίτημα να κηρυχθεί ο Δήμος Ιστιαίας – Αιδηψού πυρόπληκτος. Δε θα έπρεπε από νωρίς να έχουν απαιτηθεί τα απαραίτητα κονδύλια για την πυροπροστασία της καθόλα ευαίσθητης περιοχής μας; Σε κάθε περίπτωση καλύτερη είναι η πρόληψη από την καταστολή.

Γιατί δεν έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες για την κατασκευή του Βόρειου Οδικού Άξονα και γιατί δεν προχωρά η κυβέρνηση στην χρηματοδότηση του έργου Ροβιές- Ήλια –Αιδηψός, μιας περιοχής που μετρά πολλά ατυχήματα εξαιτίας των κατολισθήσεων και  του οποίου η μελέτη είναι έτοιμη; Και εμείς οι πολίτες αναρωτιόμαστε, γιατί οι Βουλευτές μας και όλοι εν σειρά οι τοπικοί μας άρχοντες έχουν σιγήσει εδώ και δεκαετίες;

Εντύπωση μου προκαλούν τα φυλλάδια θρησκευτικού περιεχομένου που προχτές γέμισαν την Ιστιαία. Δεν έχουμε την ανάγκη προσηλυτισμού από επιτήδειους που εκμεταλλευόμενοι τις συγκυρίες μέχρι και δωρεάν φαγητό μοιράζουν. Η πίστη μας δεν κλονίζεται, ακόμη και αν ορισμένοι εκπρόσωποι της Εκκλησίας πιθανόν να μας απογοήτευσαν.

Η αναγνώστριά μας, κυρία Άννα Γερογιάννη μας τηλεφώνησε εξοργισμένη από την κατάσταση, που όπως είπε επικρατεί στην Ιστιαία. Έρχεται το καλοκαίρι με την οικογένειά της για διακοπές και αναγκάζεται να υποστεί αυτό που ζούμε εμείς ολόκληρο τον χρόνο. Ο γιός της με μηχανάκι μικρού κυβισμού πίσω από το γνωστό σημείο (το τυροκομείο Σχορετσιανίτη) με τις  λακκούβες χτύπησε και κατέληξε στο Κέντρο Υγείας της Ιστιαίας με πέντε ράμματα, διάστρεμμα και τον…λογαριασμό του αντιτετανικού στο χέρι από το Κέντρο Υγείας της Ιστιαίας.

Δεν είναι η μόνη βέβαια, που έχει παράπονα από την κατάσταση που επικρατεί στο Κέντρο Υγείας της Ιστιαίας. Οι περισσότεροι από τους εργαζόμενους, είτε είναι αγροτικοί γιατροί, είτε νοσηλευτικό, διοικητικό ή τεχνικό προσωπικό κάνουν ότι μπορούν. Αν βέβαια τύχει κάποιο έκτακτο γεγονός, όπως και σε μένα τα ξημερώματα της προηγούμενης Τρίτης αισθάνεσαι απόλυτα ανασφαλής από ιατρική περίθαλψη  ειδικευμένου ιατρικού προσωπικού. Θα πρέπει να περιμένεις να αρρωστήσεις την κατάλληλη ώρα. Μετά τις 9-10 το πρωί, για να προλάβουν να έρθουν από την Χαλκίδα ή όπου αλλού μένουν. Αλλιώς δεν έχεις την τιμή να έχεις μια έγκυρη επιστημονική διάγνωση.

Την προηγούμενη Παρασκευή το απόγευμα, στο ξωκλήσι της Αγίας Θέκλας έγινε εσπερινός και μετά όλοι μαζί στο φαράγγι του Νηλέα, απέναντι από τον βράχο της Μπολοβίναινας και τοποθέτησαν μαρμάρινη στήλη που περιγράφει το ιστορικό. Αξίζει να σημειωθεί, ότι ενώ η πλειοψηφία του Δ.Σ. ήταν σύσσωμη η Μείζον Μειοψηφία, έλαμψε …δια της απουσίας της. Στον πολιτισμό δεν κάνουμε εκπτώσεις.

Το περασμένο Σάββατο στο Νέο Πύργο ο Εκπολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος «Αναγέννηση», οργάνωσε και φιλοξένησε την χορευτική ομάδα του   Εκπολιτιστικού Εξωραϊστικού Συλλόγου Ωρεών και το Μουσικοχορευτικό Σύλλογο Λουτρών Αιδηψού, χαρίζοντας σε ντόπιους και παραθεριστές μια μοναδική δίπλα στο κύμα και κάτω από το φεγγάρι.

Ψηλά στο βουνό στην Κοκκινομηλιά το ίδιο βράδυ του Σαββάτου, υπήρχαν αρκετοί που τίμησαν την προσπάθεια αναγέννησης του χωριού και γιόρτασαν με παραδοσιακούς μεζέδες και ζωντανή μουσική.

Το ερχόμενο Σάββατο με χαρά περιμένουμε την εικαστική έκθεση της Ιωάννας Παραβάλου, που θα εκθέσει στο κτίριο Μελά, με θέμα «Μαντούδι – Λίμνη-Αγία Άννα, για να απολαύσουμε συντετηγμένη, τη μαγεία της φύσης, της αρχιτεκτονικής, δεμένης με την παράδοση και την έμπνευση.

Δεν είναι κρίμα να διαδίδονται ανυπόστατες φήμες για την ευρωστία του «Παλμού», και μάλιστα μετά από σειρά αποκαλυπτικών φύλλων και διαρκούς εξάντλησης των εφημερίδων μας στα περίπτερα όλης της Βόρειας Εύβοιας; Με το ανανεωμένο μας δυναμικό, φροντίζουμε να είμαστε πάντα και παντού. Μας αποζημιώνετε με την επιλογή και τις συνεργασίες σας και σας ευχαριστούμε γι αυτό.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.grerror: