Κύριοι αποτύχαμε ως πολίτες, για σειρά ετών να επιλέξουμε σωστά τους αρχηγούς μας. Κύριοι αποτύχατε –όσοι για σειρά ετών εμπλακήκατε από όποια δημόσια θέση- να βοηθήσετε τον τόπο μας.
Και τώρα τι κάνουμε; Η αυτοκριτική μπορεί να βοηθήσει, αλλά τώρα που ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι ένα πράγμα μόνο είναι απαραίτητο. Σωστή οργάνωση και μεθοδική δουλειά. Η επιτήρηση στην οποία έχουν μπει και οι δυο Δήμοι της Βόρειας Εύβοιας, θα μας αναγκάσει να είμαστε πιο σκληροί στην κριτική μας, πιο προσεκτικοί σε όποιες κινήσεις – δηλώσεις και πιο απαιτητικοί από όλους τους αιρετούς. Φτάνουν πια τα ψέματα και οι δηλώσεις «μαϊμού». Ο τόπος δεν αντέχει άλλη φιγούρα και δήθεν. Καιρός να αδειάσουν τα τσιπορο-ουζομεζεδάδικα σε εργάσιμες ώρες. Καιρός για νοικοκύρεμα των Δήμων έστω και με καθοδήγηση. Αφού η κοινωνία μας δεν κατάφερε -επί σειρά ετών- να επιλέγει σωστά, ας υποστούμε τις όποιες συνέπειες και ας αναλάβουν άλλοι να μας «φέρουν σε λογαριασμό».
Κάποιος εύστοχα είπε: «τώρα που σταμάτησε να τρέχει ο Θανάσης Βέγγος, άρχισαν να τρέχουν όλοι οι Έλληνες».
Περισσότερο γελούσε κανείς με τις γκριμάτσες του Θανάση Βέγγου, παρά με τις ατάκες του. Με το θάνατό του, πολλοί έγραψαν ότι «η Ελλάδα έχασε το γέλιο της», αλλά εμένα συχνά με μελαγχολούσε το παίξιμό του, γιατί έβγαζε κάτι από την καθημερινή αγωνία και το τρεχαλητό του φτωχού ανθρωπάκου, που ήταν όμως πλούσιος -όπως και στην ίδια του τη ζωή- σε καρδιά και αισθήματα. Πάντοτε ευκολόπιστος και πάντα προδομένος…
Πολλοί από τους πιο παλιούς ίσως να θυμούνται, μια συγκλονιστική στιγμή, στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης του 1971, όπου με την ταινία του Ντίνου Κατσουρίδη «Τι έκανες στον πόλεμο Θανάση;» κερδίζει το βραβείο του Α’ ανδρικού ρόλου, κριτικών και κοινού. Μόλις ανακοινώθηκε η επιτυχία του, με βουρκωμένα μάτια ο Νίκος Κούρκουλος σπεύδει και τον παίρνει αυθόρμητα στην αγκαλιά του -ξαπλωμένο στα δυο του χέρια- και τον ανεβάζει έτσι στη σκηνή, να πάρει το βραβείο του. Κι ο Βέγγος, σαν μωρό παιδί, έχει κρύψει το πρόσωπό του στον ώμο του Κούρκουλου και κλαίει με αναφιλητά.
Ο «καλός μας άνθρωπος», «πήρε τ’ όπλο του» κι έφυγε από τη «χώρα της σφαλιάρας». Ησύχασε πια…
Η Ρούλα Γεωργακοπούλου (τα «Νέα») έγραψε: Ο Βέγγος τίμησε τη συντεχνία του και τις αρχές του, χωρίς ποτέ να µπει στον κόπο να µας υπενθυμίσει τις μέρες που έζησε ως πολιτικός κρατούμενος κι ούτε ποτέ τον είδαμε να γίνεται βάρδος κομματικών νεολαιών, που κανονικά θα έκαναν κρα για ένα ευνοϊκό του νεύμα. Δεν βγήκε στο Σύνταγμα να δικάσει τον ιμπεριαλισμό, δεν «καβάντζωσε» ποτέ υποψηφιότητα για βουλευτής, ευρωβουλευτής, δήμαρχος ή κλητήρας των μαζών.
Την προηγούμενη Κυριακή εκτός από τα «Κορφιάτεια» που γιορτάστηκαν, ήταν και η γιορτή της μητέρας που πάντα μας συγκινεί, όσο και αν έχουμε μεγαλώσει, όσο και αν έχουμε κάνει εμείς τα δικά μας παιδιά. Πάντα η ρίζα μας, πάντα η αγάπη που βρίσκεται μες στην ψυχή μας, είναι για τη μητέρα μας. Το δικό μας ιερό πρόσωπο, μετά από αυτό της Παναγίας.
Τη γιορτή της μητέρας τίμησε η Πολιτιστική Κίνηση Γυναικών Ιστιαίας και, σε συγκέντρωση που έγινε στα Κανατάδικα, μίλησε η γιατρός ακτινολόγος Μαρία Περπατάρη.
Ανήκουστο γεγονός. Κάποιος που δεν αγαπά το πράσινο, αποφάσισε ότι το πεύκο της φωτογραφίας είναι άχρηστο και αποφάσισε να ρίξει δηλητήριο στο δέντρο! Τα αποτελέσματα δυστυχώς είναι εμφανή. Εκείνο που με προβληματίζει είναι, όχι γιατί το έκανε, αλλά δεν σκέφτηκε ότι ακόμη και ένα παιδάκι θα μπορούσε να δηλητηριαστεί αν έπαιρνε κάτω από το δέντρο, για παράδειγμα μια καραμέλα που έπεφτε στις ρίζες του; Μήπως θα έπρεπε να γίνει ακόμη και μήνυση κατ’ αγνώστων; Μήπως θα πρέπει κάποια στιγμή να αρχίσει και ο έλεγχος με την τιμωρία αυτών των γνωστών – άγνωστων που ξεθαρρεύουν και κάνουν ότι τους «καπνίσει»;
Κανείς δε σηκώνει το τηλέφωνό του, τον τελευταίο καιρό, γιατί οι εισπρακτικές εταιρείες των τραπεζών κάνουν θραύση. Τηλεφωνούν και εξευτελίζουν τον κάθε ένα, που έκανε το σφάλμα να δανειστεί κάποια χρήματα και σήμερα αδυνατεί να τα επιστρέψει. Δύσκολοι καιροί, αλλά -πάντα σύμφωνα με όλες τις οικονομικές θεωρίες- και αυτό θα τελειώσει. Πάντα μετά την ύφεση σε κάθε οικονομία ακολουθεί η άνοδος. Το μόνο που δε γνωρίζουμε είναι για πόσο χρονικό διάστημα θα κρατήσει η ύφεση.
Οι ναυτικοί το γνωρίζουν καλά. Πάντα μετά την τρικυμία έρχεται η γαλήνη. Υπομονή και ψυχραιμία χρειάζεται.
Την εβδομάδα που μας πέρασε τα περισσότερα Ελληνικά κανάλια έδειχναν το γάμο της χρονιάς. Κάτι περισσότερο από ένα εκατομμύριο λίρες κόστισε ο γάμος του Γουίλιαμ και της Κέιτ. Από αυτά, το 10% έβαλαν οι γονείς της Κέιτ και τα υπόλοιπα το παλάτι. Για την ακρίβεια, ο αείμνηστος παππούς της είναι αυτός που της έκανε τα έξοδα, αφού στη διαθήκη του άφησε 100.000 λίρες στην εγγονή του. Σύμφωνα με τους «Sunday Times», οι εκατό χιλιάδες λίρες από την περιουσία της νύφης θα κάλυπταν τις ανάγκες του νυφικού –γύρω στις 34 χιλιάδες ευρώ- και το φόρεμα της κουμπάρας και αδελφής της Κέιτ Πίπα Μίντλετον. Τα υπόλοιπα πήγανε στα φορέματα των παρανύμφων και στις σουίτες των καλεσμένων στη high class περιοχή Belgravia. Ότι περίσσεψε διατέθηκε για τα έξοδα του ταξιδιού του μέλιτος.
Η βασιλική οικογένεια και η οικογένεια Μίντλετον κάλυψαν όλα τα έξοδα του γάμου από την τσέπη τους. Όμως, τα μέτρα ασφαλείας και τα έξτρα δρομολόγια που είχαν κανονιστεί για εκείνη την ημέρα σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μετακίνησης του Λονδίνου θα τα πληρώσει το κράτος. Με άλλα λόγια, ο Βρετανός φορολογούμενος θα πληρώσει τελικά τη νύφη!
Αντίστοιχα στη χώρα μας την περίοδο του ’60 όταν μεγάλο μέρος του πληθυσμού μετανάστευε για οικονομικούς λόγους, σε Γερμανία, Αμερική Αυστραλία και όπου αλλού, για να βρει δουλειά, η τότε Βασιλική οικογένεια της χώρας μας ετοίμαζε το γάμο και την προίκα της Πριγκίπισσας Σοφίας. Οι αντιδράσεις ήταν πολλές. Πρώτοι – πρώτοι οι φοιτητές φώναζαν σε διαδηλώσεις τότε: «Δώστε προίκα στην Παιδεία και όχι στη Σοφία». Δυο χρόνια μετά, επί κυβερνήσεως του Γεώργιου Παπανδρέου, καθιερώθηκε η δωρεάν παιδεία σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.
Σήμερα; Για ποια δωρεάν παιδεία μιλάμε; Ή αν θέλετε για ποιά παιδεία;
Ερώτηση μαθητή Γ’ Λυκείου του Ε.ΠΑΛ. Ιστιαίας: «Αφού μαθαίνουμε ότι αποτελεί οικονομικό σφάλμα, που θα οδηγήσει σε μείωση των εσόδων της επιχείρησης η μείωση αποδοχών των εργαζομένων της, γιατί η Ελληνική κυβέρνηση έκανε αυτό σε όλους τους πολίτες της; Με τι χρήματα θα κινηθεί η αγορά; Με ποιον τρόπο θα αναπτυχθεί η οικονομία, αν δεν υπάρχει το λάδι -χρήμα στα γρανάζια της οικονομικής μηχανής; Τι απάντηση να δώσει κανείς;
Καλή επιτυχία σε όλους τους μαθητές της Γ΄ Λυκείου που μεθαύριο, Πέμπτη 12 Μαΐου αρχίζουν τις Πανελλαδικές εξετάσεις. Παιδιά, με ψυχραιμία και πείσμα, καταγράψτε μεθοδικά όλα όσα γνωρίζετε, από αυτά που σας ζητούνται και η επιτυχία θα σας ανήκει.
Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr
Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.gr