Home > Video - Reportage > Ρομά: Παιδιά ενός κατώτερου Θεού

There are no slides in this slider.There are no slides in this slider.


Ζητάμε καταυλισμό – Για 20 ευρώ τα παιδιά μας δεν πάνε σχολείο

Ρομά: Παιδιά ενός κατώτερου Θεού

«Αν φουσκώσει το ποτάμι μπορεί να μας παρασύρει και να χαθούμε  όλοι»

Πολλοί ενημερωθήκαμε το βράδυ της Τρίτης 23 Φεβρουαρίου, για ένα πρωτόγνωρο περιστατικό ξενοφοβίας και ρατσιστικού μίσους με «υπόβαθρο» την αισχροκέρδεια, που σημειώθηκε στη Θεσσαλία. Εκεί οι ιδιοκτήτες του καταστήματος, όχι μόνο χρέωναν στους πρόσφυγες το μικρό μπουκαλάκι νερό 2 ευρώ και τη χρήση της τουαλέτας 8 ευρώ, αλλά σύμφωνα με το presslarissa.gr επιτέθηκαν και  στον Περιφερειακό Σύμβουλο Θεσσαλίας με τους Οικολόγους Πράσινους, Νίκο Πουτσιάκα, γιατί μαζί με άλλους εθελοντές, μοίραζε τρόφιμα σε πρόσφυγες. Θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί πως δε μας αγγίζει;  Είναι μακριά μας; Ή μήπως δεν είμαστε ρατσιστές και ξενοφοβικοί;

Το πρόβλημα στα πόδια μας

Μπορεί εύκολα να αναρωτηθεί κανείς πως η χώρα μας, θα λύσει το γόρδιο δεσμό με τους πρόσφυγες, όταν δεκαετίες τώρα έχει δείξει απάθεια τουλάχιστον στους Τσιγγάνους ή Ρομά. Κατά κοινή ομολογία αποτελούν παραδοσιακά θύματα ακραίων ρατσιστικών προκαταλήψεων, σχετικά με τη φιλοσοφία, τον τρόπο ζωής και τις επιλογές των κοινοτήτων τους.  Είναι άραγε πάντα οι πονηροί κι οι κλέφτες; Από αυτούς πηγάζουν όλα τα κακά κι η εγκληματικότητα στη χώρα ή μήπως αποτελούν τα πλέον ευάλωτα και σιωπηλά θύματα σε κάθε κοινωνία;

Ακόμη κι αν υπάρχει ενεργό δίκτυο δράσης των ίδιων των Ρομά που ζητούν  την αναγνώριση τους ως λαού χωρίς έδαφος κι αντίστοιχη εκπροσώπηση στα Ηνωμένα Έθνη και την ΕΕ., ακόμη σε πολλά μέρη στη χώρα όπως και στον τόπο μας τα πράγματα δεν είναι ρόδινα γι αυτούς. Πολλές δεκαετίες παραμένουν πεταμένοι στις όχθες του Ξηριά, φτωχοί κι αγράμματοι, χωρίς ιατρική περίθαλψη, απασχόληση και στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής, με την ηπατίτιδα να θερίζει.

31 (2)

Αν και το κράτος, διευκρινίζει ότι η απόκτηση κατοικίας από αυτούς που τη στερούνται ή στεγάζονται ανεπαρκώς αποτελεί αντικείμενο ειδικής φροντίδας σύμφωνα με το άρθρο 1, παρ. 4 του Συντάγματος, ακόμη παραμένουν μέσα στο ποτάμι, αποτελώντας τους αποδιοπομπαίους τράγους μιας πολιτείας που την πληρώνουν και την υπηρετούν όπως όλοι οι υπόλοιποι πολίτες της.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως η εκπαίδευση των Ρομά είναι το κλειδί που θα ανοίξει τις πόρτες της κοινωνίας και της οικονομίας στην περιθωριοποιημένη αυτή ομάδα.

Εμείς τι κάνουμε γι αυτό;

Μιλά ο Αρχηγός

Ο Αρχηγός του καταυλισμού της Ιστιαίας, ο Γιάννης δήλωσε στο palmosev.gr «Το πρόβλημα που έχουμε εμείς είναι, ότι είμαστε εδώ πάνω από 50 χρόνια και θέλουμε να γίνει κάτι για να καθίσουμε. Το πρόβλημα το δικό μας είναι ότι έχουμε πάει πάρα πολλές φορές στην Δημαρχεία, δίνουμε 200 ψήφους, και μας λένε πως θα τακτοποιήσουν τα πάντα. Είμαστε στο περίμενε τώρα εδώ και πολλά χρόνια. Τα παιδιά με το ζόρι τα στέλνω στο σχολείο. Τώρα ξεκινάνε και πάνε στο σχολείο μόνο έξι άτομα, τα υπόλοιπα δεν πάνε γιατί πήγα στο Κέντρο Υγείας για να κάνουν εμβόλια και πρέπει να πληρώσουμε, ενώ λεφτά δεν έχουμε. Επειδή δεν είχαμε λεφτά να πληρώσουμε τα εμβόλια τα παιδιά έμειναν χωρίς σχολείο.

Πόσα παιδιά είναι από 12 και κάτω;

Από 12 ετών και κάτω στον καταυλισμό είναι 40-50 παιδιά και από 12 ετών μέχρι 18, 40 παιδιά. Συνολικά στον καταυλισμό μένουμε περίπου 200 άτομα. Δεν έχουμε φως, είμαστε μέσα στα σκουπίδια, έχουμε ποντίκια και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα.

31 (1)

Μας είπαν πως θα φτιάξουν τον καταυλισμό και ακόμα δεν έχει γίνει τίποτα. Θα περιμένουμε όσο καιρό χρειαστεί. Σε άλλες περιοχές που οι Ρομά έχουν καταυλισμούς απλώς είχανε κάποιο καλό Δήμαρχο που τους έχει τακτοποιήσει. Στα Τρίκαλα, την Θεσσαλονίκη, την Καρδίτσα και την Θήβα έχουν καταυλισμούς, απλώς έχουνε καλό Δήμαρχο. Στο παρελθόν για εμάς στείλανε κάποια λεφτά από την Ε.Ο.Κ. όμως δεν έκαναν τίποτα, τα λεφτά αυτά τι έγιναν δεν ξέρω».

Τι γίνεται με το ρεύμα;

«Αναγκαζόμαστε να κλέβουμε ρεύμα. Αυτή την στιγμή έχουμε κλεμμένο ρεύμα και το γνωρίζει κι ο Δήμος. Αν δείτε τα καλώδια περνάνε μέσα από το νερό και είναι επικίνδυνο για όλους. Ακόμα δεν έχουμε τουαλέτες και το νερό που έχουμε έχει μπει εδώ και πολλά χρόνια, αλλά από εγκαταστάσεις δεν βλέπουμε τίποτα».

31

Τι γίνεται με το ποτάμι;

«Αν φουσκώσει το ποτάμι μπορεί να μας παρασύρει και να χαθούμε  όλοι. Παλιά είχε φουσκώσει και ευτυχώς το καταλάβαμε και βγήκαμε από τα σπίτια, έτσι γλιτώσαμε. Η Δήμαρχος  μας είχε πει πως θα φύγουμε από εδώ και θα πάμε σε άλλο χώρο. Παλιά όταν ήταν ο Χριστοφής μας είχαν δείξει έναν άλλο χώρο κοντά στα σφαγεία αλλά έγιναν εγκαταστάσεις για να πάμε εκεί. Εμείς είμαστε κανονικοί πολίτες πληρώνουμε εφορία, πάμε στρατό, εγώ υπηρέτησα 12 μήνες, και όλα τα παιδιά πάνε φαντάροι. Τους  αλλοδαπούς που έρχονται στην Κω τους τακτοποιούν καλύτερα από εμάς. Για εμάς δεν νοιάζεται κανένας. Από την Πολιτεία παίρνουμε επίδομα, όσοι έχουν παιδιά και δεν έχουμε όλοι βιβλιάρια για να μπορούμε να παίρνουμε φάρμακα. Τρόφιμα παίρνουμε κάθε 2-3 μήνες αλλά και αυτά είναι λίγα. Εμείς θέλουμε λυόμενα να ζούμε σαν άνθρωποι και να μην αρρωστήσουν και τα μικρά παιδιά, και να μην ενοχλούμε τον κόσμο που ζει κοντά στον καταυλισμό».[ Δείτε το video]

Μπαίνουν φίδια στα σπίτια μας

Εκτός από τον αρχηγό του καταυλισμού μας μίλησε και μία γυναίκα Ρομά, Η Μαρία  που είναι και μητέρα, μας δήλωσε: «Μας έχει η Δημαρχίνα εδώ, το καλοκαίρι δεν έχουμε νερό και μπαίνουν φίδια στα σπίτια μας. Έχουν βγει στην Ιστιαία 15 Δήμαρχοι ένας Δήμαρχος δεν μας έχει κάνει τίποτα. Αυτή μας κορόιδεψε πως θα φέρει λυόμενα εδώ αν την ψηφίσουμε. Στα Τρίκαλα και τους Σοφάδες έχουν δώσει λυόμενα, εδώ δεν μπορούν  να φτιάξουν για είκοσι οικογένειες; Τα παιδιά δεν μπορούν να πάνε στο σχολείο δεν μπορεί η Δήμαρχος να βοηθήσει για να πάνε;»[ Δείτε το video]

Πάρη Ντελκή

Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.grΑφηστε ενα σχολιο

Η παρούσα φόρμα συλλέγει το όνομα σας και την ηλεκτρονική σας διεύθυνση, ώστε να μπορέσουμε να απαντήσουμε στο σχόλιο σας. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε το Privacy Policy της ιστοσελίδας μας.

error: