Home > Αρθρα - Επικαιροτητα > Με Παρρησία Φ.321

There are no slides in this slider.There are no slides in this slider.


pariΠλησιάζει το τέλος ενός ανήσυχου και απρόβλεπτου καλοκαιριού και πολλές είναι οι οικογένειες που περιμένουν τις βάσεις εισαγωγής σε ΑΕΙ, ΤΕΙ. Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία οι βάσεις θα σημειώσουν πτώση, σε σχέση με πέρυσι, σε όλες τις δημοφιλείς σχολές, ενώ ακόμη μεγαλύτερη θα είναι η πτώση σε κάποιες σχολές της περιφέρειας.

Αντίθετα, αναμένεται σχετικά μικρή άνοδος στις σχολές που κινούνται ανάμεσα στα 11.000 και τα 13.000 μόρια. Τι θα ισχύσει με τις μετεγγραφές και πόσοι θα τις ενεργοποιήσουν, αυτό θα είναι ο παράγοντας που θα διαφοροποιήσει τον χάρτη της κατανομής των νέων φοιτητών σε όλες τις σχολές της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

 

Παρόλα όμως τα αποτελέσματα, το πρόβλημα που καλείται να λύσει η μέση οικογένεια είναι να προσθέσει στα συνολικά έξοδα ένα ακόμη νοικοκυριό με ότι αυτό συνεπάγεται.

 

Πολλοί βέβαια μπορεί να ισχυριστούν πως «τι να τις κάνει κανείς τις σπουδές με την ανεργία που επικρατεί στη χώρα και την οικονομική κρίση που έχει βυθίσει σε ύφεση το σύνολο σχεδόν της επιχειρηματικής δραστηριότητας»;

 

Η απάντηση είναι απλή. Θα ρίξουμε τα παιδιά μας στον πόλεμο άοπλα;

 

Σήμερα που ζούμε πια σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον και τόσο οι μεταφορές προϊόντων και υπηρεσιών γίνονται με ιλιγγιώδη ταχύτητα, άλλο τόσο εύκολη και γρήγορη είναι και η μετακίνηση του ανθρώπινου πληθυσμού. Πολλοί είναι οι επιστήμονες που μετακινούνται ανάμεσα στις ηπείρους για να βρουν την καταλληλότερη θέση εργασίας με την υψηλότερη δυνατή αμοιβή. Σήμερα ο νέος Έλληνας δεν έχει να ανταγωνιστεί σε προσόντα τον φίλο ή τον γείτονά του, αλλά οποιονδήποτε άλλο, οποιασδήποτε εθνικότητας που είναι ο μελλοντικός ψηφιακός του αντίπαλος.

 

Η γνώση λοιπόν κι η εξειδίκευση περνούν σε ένα άλλο επίπεδο. Σε αυτό το επίπεδο τα παιδιά μας θα πρέπει να είναι εξοπλισμένα με τις καλύτερες δυνατές γνώσεις και πνευματικά εφόδια, ώστε να αντιμετωπίσουν την νέα παγκοσμιοποιημένη κοινότητα που ανοίγεται μπροστά τους.

 

Αυτή που για πολιτικο-οικονομικούς λόγους αλλάζει το χάρτη της χώρας μας, η οποία το τελευταίο διάστημα έχει «υποδεχτεί» πλήθος οικονομικών ή πολιτικών προσφύγων, ανοίγοντας τη φτωχή αγκαλιά της, ξοδεύοντας χρήματα από αυτά που δεν μας περισσεύουν και δημιουργώντας ένα νέο ιδιότυπο καθεστώς μεταμορφώνοντας τη χώρα μας ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ ως χώρα υποδοχής μεταναστών.

 

Μια χώρα που πλήττεται βάναυσα τα τελευταία χρόνια από την οικονομική δυσπραγία, μια χώρα που αδυνατεί να σταθεροποιήσει μόνη της τους οικονομικούς της δείκτες που κατρακυλούν στο χάος ανεξέλεγκτα, με ελάχιστη οργάνωση και υποτυπώδεις δομές «φιλοξενεί» με τα φτωχά και ανοργάνωτα μέσα της χιλιάδες ανθρώπων που δεν δύναται να τους προσφέρει, ούτε τα στοιχειώδη.

 

Σε αυτή την περίπτωση, ως φορολογούμενη πολίτης, αρνούμαι να επιβαρυνθώ το οποιοδήποτε κοινωνικό τιμολόγιο ή εισφορά αλληλεγγύης, γιατί πολύ απλά αυτή θα πρέπει να την προσφέρω στο δικό μου παιδί, την δική μου οικογένεια που στερείται εισοδήματα άλλων εποχών, ενώ υπάρχει πολλαπλάσια εργασία τις περισσότερες φορές ελάχιστα ή μη αμειβόμενη.

 

Ανθρώπινα να στηρίξουμε όσο δυνάμεθα τον οποιονδήποτε άνθρωπο φτάνει ναυαγός στα δικά μας νερά, αλλά όταν εμείς δανειζόμαστε από τις «φίλες» οικονομίες της Ευρώπης, αυτό το κάνουμε για να οργανώσουμε – διασώσουμε τη ζωή των δικών μας πολιτών. Αν ο αριθμός των προσφύγων καθίσταται ανεξέλεγκτος η οποιαδήποτε διαχείριση της κατάστασης είναι απλά ΑΝΕΦΙΚΤΗ.

 

Ο αριθμός των μεταναστών που έφτασαν στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Ιούλιο ήταν τριπλάσιος, σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πριν από έναν χρόνο, αγγίζοντας τις 107.500, ανακοίνωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για τη Διαχείριση της Επιχειρησιακής Συνεργασίας στα Εξωτερικά Σύνορα των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Frontex). «Ο αριθμός αυτός συνιστά το τρίτο διαδοχικό μηνιαίο ρεκόρ και είναι κατά πολύ μεγαλύτερος από τις 70.000 του Ιουνίου», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Οργανισμός, από την έδρα του στη Βαρσοβία. Κατά τους επτά πρώτους μήνες του έτους ο αριθμός των μεταναστών έφτασε τις 340.000, από 123.500 κατά την ίδια χρονική περίοδο το 2014 γεγονός που «δημιούργησε πιέσεις άνευ προηγουμένου στις αρχές ελέγχου των συνόρων στην Ιταλία, την Ελλάδα και την Ουγγαρία», συνεχίζει η ανακοίνωση. Οι περισσότεροι από τους μετανάστες που μπαίνουν παράνομα στην Ε.Ε. είναι Σύροι και οι Αφγανοί, που προσπαθούν να γλιτώσουν από τον πόλεμο και την αστάθεια στις χώρες τους. Φτάνουν κυρίως στην Ελλάδα μέσω της Τουρκίας. Μόνο σε καλό δεν πρόκειται να μας βγει, αυτή η ανεξέλεγκτη «εισβολή», που μαίνεται στα ανατολικά σύνορά μας.

p (2)

Εκτός κι αν μπει η Τουρκία στην Ε.Ε. κι είναι αυτή η πρώτη χώρα υποδοχής και επωμιστεί η ίδια το θέμα της λαθρομετανάστευσης και ως εταίρα μας πλέον θα είναι πιο εύκολο να λυθούν τα θέματα και με μας και με την Κύπρο. Αλλά μετά σε ποιον θα πουλάνε όπλα;

p (3)

Και στο μικρό εκκλησάκι της Παναγίας Αχμέτ Αγά, που βρίσκεται έξω από τη Μονοκαρυά στο δρόμο για τις Μηλιές, γιορτάστηκε το Πάσχα του καλοκαιριού. Πλήθος πιστών κάτω από τη σκιά των αιωνόβιων πλατανιών λειτουργήθηκαν και στη συνέχεια μοιράστηκαν ευλογημένο φαγητό. Εκεί ακόμη υπάρχει η εκκρεμότητα της διάθεσης των μισών εσόδων, που εισπράχθηκαν από την Πολιτιστική Κίνηση Μονοκαρυάς, από τη συναυλία της Αρβανιτάκη στο Κέντρο Υγείας της Ιστιαίας.

p (1)

Μέλος του συλλόγου μας είπε ότι δεν θα δοθούν χρήματα, αλλά θα αγοραστούν τα απαραίτητα υλικά που χρειάζεται το Κ.Υ. Είμαστε λοιπόν σε αναμονή της δωρεάς!

 

«Η λαϊκή εντολή του Ιανουαρίου εξήντλησε τα όρια της και τώρα πρέπει να πάρει το λόγο ο κυρίαρχος λαός». Με αυτά τα λόγια ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε στο διάγγελμά του την παραίτηση του ιδίου και της κυβέρνησης του και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, το βράδυ της Πέμπτης. «Τώρα εσείς θα αποφανθείτε αν η συμφωνία παρέχει τα απαιτούμενα για να βγούμε από το αδιέξοδο. Εσείς θα αποφασίσετε με την ψήφο σας ποιος και πως θα οδηγήσει την Ελλάδα στο δύσκολο, αλλά ελπιδοφόρο δρόμο που ανοίγεται. Ποιος και πως θα διαπραγματευτεί την απομείωση του χρέους» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας, απευθυνόμενος στους Έλληνες πολίτες.

 

Τελικά στην χώρα μας δεν μπορεί κανείς να βαρεθεί. Οι πολιτικές τρίπλες διαδέχονται η μια την άλλη, καινούργια κόμματα δημιουργούνται, αλλά από ότι φαίνεται οι πρακτικές είναι δυστυχώς οι ίδιες. Και πάλι λοιπόν είμαστε ενώπιον μιας μίνι προεκλογικής περιόδου, για τρίτη φορά μέσα στο 2015 πριν ακόμη η …νέα κυβέρνηση κλείσει χρόνο.

 

Πολύ βολικοί και φιλικοί γίνανε ξαφνικά όλοι οι Ευρωπαίοι Υπουργοί των Οικονομικών (ακόμη και ο «βαρύς» Σόιμπλε), μόλις ψηφίστηκε από την Ελληνική Βουλή το τρίτο μνημόνιο… Ποιός ξέρει πόσα έχουν να ‘κονομήσουν πάλι, από τα δισεκατομμύρια που θα μας δανείσουν; Μέλι στάζανε στο Εurogroup… (Ε ρε, Βαρουφάκης που τους χρειάζεται…)

 

Από τα 26 δισ. ευρώ που εκταμιεύτηκαν, όπως επιβεβαιώνεται από διαδικτυακές πηγές, μόνο τα 500 εκατ. ευρώ θα πάνε προς την πραγματική οικονομία και συγκεκριμένα προς ιδιώτες, στους οποίους το Δημόσιο χρωστάει πάνω από 5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του Ιουλίου. Όλα τα άλλα θα διατεθούν για την εξόφληση δόσεων, σε ΔΝΤ και ΕΚΤ, καθώς και την ανακεφαλαίωση των τραπεζών. Αποκαρδιωτικό…

 

Το ένα μετά το άλλο, τα Ευρωπαϊκά Κοινοβούλια ψήφισαν, με μεγάλη πλειοψηφία, το νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα. Τόση αγάπη και συμπαράσταση, πού να τη βάλουμε;

 

«Τα όπλα που έγιναν μπούμερανγκ: Η μικρή πικρή ιστορία των μνημονίων, που επιβλήθηκαν για να ρυθμίσουν και να χειραγωγήσουν κατ’ αρχάς την πολιτική στην Ελλάδα και κατόπιν την οικονομία, δεν διαφέρει από τη μακρά ιστορία των συμφωνιών αυτού του τύπου που εφαρμόστηκαν σε άλλες χώρες: Αργά ή γρήγορα, και όσο κι αν αντισταθεί ο ασθενέστερος, επικαλούμενος τη λαϊκή βούληση, τελικά υποχωρεί ή υποτάσσεται. Όχι επειδή δεν έχει το δίκιο με το μέρος του, όχι επειδή οι οικονομικοί σχεδιασμοί του είναι σαθροί και των πιστωτών σοφά επεξεργασμένοι και αποδεδειγμένα αποδοτικοί, αλλά ακριβώς επειδή είναι ασθενέστερος και η χρεία του κουρταλεί ξένες θύρες. Οι οικονομικές του ανάγκες τον καθιστούν τρωτό, ανίσχυρο στα τελεσίγραφα.» Πικρές αλήθειες από άρθρο του Παντελή Μπουκάλα, στην «Καθημερινή».

p

Όλα αυτά τα γλύκανε λίγο η μουσική της λατέρνας που περιδιάβαινε τους δρόμους της Ιστιαίας κι όχι μόνο…

Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.grΑφηστε ενα σχολιο

Η παρούσα φόρμα συλλέγει το όνομα σας και την ηλεκτρονική σας διεύθυνση, ώστε να μπορέσουμε να απαντήσουμε στο σχόλιο σας. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε το Privacy Policy της ιστοσελίδας μας.

error: