Επώνυμοι εφοπλιστές, βιομήχανοι, πολιτικοί, καλλιτέχνες και πνευματικοί άνθρωποι, πέρασαν στιγμές ξεκούρασης και ξεγνοιασιάς στη λουτρόπολη της Αιδηψού που γίνεται γνωστή πέρα από τα Ελλαδικά σύνορα, με τη χαρακτηριστική φήμη της την Belle Epoque.
Ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο Κωστής Παλαμάς, η Μαρίκα Κοτοπούλη ήσαν μερικοί από τους επιφανείς επισκέπτες της. Από το 1912 μεταφέρεται στα Λουτρά η έδρα του Δήμου και με τη συμβολή των προσφύγων της Μικράς Ασίας που έφθασαν μετά το ΄22, δίνεται νέα ώθηση στην ανάπτυξη της πόλης στους τομείς της αλιείας, της γεωργίας και του εμπορίου.
Στην περίοδο της Γερμανικής κατοχής τα κοσμοπολίτικα λουτρά στέκονται τυχερά. Ο κατοχικός στρατός χρησιμοποιεί τα ξενοδοχειακά συγκροτήματα ως καταλύματα για την υποδοχή τραυματιών και έτσι γλιτώνουν την καταστροφή. Μεταπολεμικά δεν αργούν να γίνουν και πάλι πόλος έλξης χιλιάδων επισκεπτών. Αυτή τη φορά από την ακμάζουσα Αίγυπτο, την Κύπρο, την Ευρώπη και την Αμερική, άνθρωποι της πολιτικής, της τέχνης και του πλούτου όπως ο Τσώρτσιλ, ο Ωνάσης, η Μαρία Κάλλας, η Γκρέτα Γκάρμπο, ο Ομάρ Σαρίφ, ο Κώστας Βάρναλης περνούν ευχάριστες ώρες διαμονής και διασκέδασης, ενώ ο Μενέλαος Λουντέμης στην εφηβεία του, γράφει το έργο του «Καληνύχτα Ζωή» εργαζόμενος ως σερβιτόρος.
Ο Δημήτρης Ψαθάς και ο Φωκίωνας Δημητριάδης διασκεδάζουν πειράζοντας ο ένας τον άλλο στον κήπο της Αίγλης λίγο αργότερα.
Σήμερα θα θέλαμε η Δημοτική Πλαζ να καλύπτει τις ανάγκες όλων όσων θέλουν να συνδυάσουν τη λουτροθεραπεία με το ευεργετικό θαλασσινό νερό, αλλά όπως δείχνει η πραγματικότητα μάλλον «τρώμε» την σκόνη των προγόνων μας στα μούτρα!
Κι αυτό δεν έχει να κάνει με την οικονομική κρίση. Μάλλον αυτή μας θορύβησε μήπως και ανασκουμπωθούμε για να κάνουμε κάτι ανάλογο και καλύτερο του χτες!
Τα εισιτήρια του κοινωνικού τουρισμού ήταν το δόλωμα του καναπέ…
Σήμερα η ελπίδα βρίσκεται στην επινοητικότητα των επιχειρηματιών, ώστε να αναμορφώσουν το …παλαι ποτέ κάλλος της Αιδηψού και να πιέσουν Δήμο και Περιφέρεια, να επενδύσουν με σύγχρονες υποδομές τα Λουτρά της Αιδηψού.
Διαφορετικά η κατηφόρα της επισκεψιμότητας θα συνεχιστεί κι ο πάτος που πιάσαμε δεν θα μπορέσει –δυστυχώς – να δώσει το ποθούμενο άλμα ανάπτυξης και να μας βγάλει στην τουριστική επιφάνεια.
Το Παιδικό θέατρο τιμήθηκε δεόντως στον Ν. Πύργο από γονείς και παιδιά που κατέκλυσαν την αυλή του παλιού Δημοτικού του χωριού και απόλαυσαν το Μάγο του Οζ από τον θίασο του Γιάννη Χριστόπουλου. H θεατρική διασκευή του Χάρη Ρώμα, η μουσική του Γιάννη Ζουγανέλη, όπως κι οι 14 εντυπωσιακές χορογραφίες του Φώτη Μεταξόπουλου, ταξίδεψαν στη χώρα της φαντασίας μικρούς και μεγάλους. Ας ευχηθούμε να μπορεί μια θεατρική παράσταση να ταξιδεύει και τους χειμερινούς μήνες που η πολιτιστική κινητικότητα είναι υποτονική.
Πρόβλημα με το νερό δεν έχει μόνο η Αιδηψός, η Λιχάδα, ενίοτε έχουν κι οι Ωρεοί. Βογγάνε οι επαγγελματίες που δε γίνεται να τα βγάλουν πέρα με το θαλασσινό νερό!
Αν τώρα που έχουμε την υψηλότερη τουριστική κινητικότητα, δεν έχουμε τις απαραίτητες υποδομές ως Δήμος, δηλαδή νερό και καθαριότητα, πότε αυτές θα υπάρξουν;
Θα ακολουθήσουν κι αυτές την ετοιμότητα του Δήμου, όπως για παράδειγμα της δημοτικής πλαζ της Αιδηψού;
Πολλαπλασιάζεται η δύναμη του «Παλμού» με όμορφα μωράκια σαν της Αλεξίας Ραπτοπούλου, που λείπει προσωρινά από την ομάδα μας και ζοριζόμαστε με το θέμα της διαχείρισης. Αλλά, χαλάλι αξίζει τον κόπο. Ο ρόλος της μάνας είναι ο ιερότερος όλων.
Όταν συναντιούνται παλιοί συμμαθητές, ποτέ δεν ξεχνούν την εφηβεία που τους ένωσε με κοινές αναμνήσεις. Έτσι συνέβη και με τους Γιάννη Αναγνώστου και Νίκο Γιωργάκα, που θυμήθηκαν ερωτήματα εκείνης της εποχής, όπως για παράδειγμα από προέρχεται ο άνθρωπος κλπ. Οι απαντήσεις είναι κοινό μυστικό της γενιάς του ’75.
Το ‘παν και το ‘καναν! Παρά τα capital control, παρά την κατρακύλα του χρηματιστηρίου και το πάγωμα της αγοράς, οι Ε.&Δ. Κόντος Α.Ε. δεν σταμάτησαν να «ζεσταίνουν» τις μηχανές τους. Σε λίγες μέρες ολοκληρώνονται οι εγκαταστάσεις τους στην Ιστιαία, ώστε να είναι έτοιμοι για την παραλαβή των σύκων. Σε δύσκολους καιρούς ίσως χρειάζεται λίγο παραπάνω πείσμα, πάντα όμως σε συνδυασμό με χρηστή οργάνωση. Κάτι τέτοια κάνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και μετά μιλάμε για το δημόσιο…
Το μουσικό λαογραφικό βιβλίο του Μάρκου Δραγούμη που κυκλοφόρησε με τίτλο «Μελωδίες από τη Βόρεια Εύβοια», αποτελεί απάνθισμα χορευτικών τραγουδιών, του κύκλου και του χρόνου, της τάβλας και του κύκλου της ζωής των χωριών της Βόρειας Εύβοιας. Όλα αυτά βασίστηκαν στις ηχογραφήσεις του Δημήτρη Σέττα( ως απεσταλμένου της Εταιρείας Ευβοικών Σπουδών) που ηχογράφησε 269 δείγματα από 17 χωριά και του Μουσικού Λαογραφικού Αρχείου Μέλπως Μερλιέ 309 δείγματα από 13 χωριά.Οι μετέχοντες στην αποστολή αυτή δεν συναντήθηκαν γιατί πρόσεξαν να μην δουλέψουν στα ίδια χωριά με εξαίρεση τα Γιάλτρα τη Λιχάδα τον Κρυονερίτη και τη Μονοκαρυά. Σήμερα το εν λόγω βιβλίο θα μπορούσε να δραστηριοποιήσει τους κατά τόπους χορευτικούς συλλόγους να αναπαράγουν τα δικά μας τοπικά τραγούδια. Ευκαιρία είναι να σταματήσουν τα εύκολα δάνεια!
Υπάρχουν και οι κάδοι!
Ο Δήμος Ιστιαίας – Αιδηψού σε όλες τις γειτονιές της Ιστιαίας έχει τοποθετήσει από χρόνια κάδους. Αντί να κάνουμε μόνο παράπονα για τη δράση του, μήπως θα πρέπει να σκεφτόμαστε συχνότερα, πόσο συμβάλλουμε κι εμείς οι ίδιοι στην καθαριότητα του τόπου μας, αν αφήνουμε μέσα στη μέση του δρόμου τα σκουπίδια μας; Ενοχλητικό παράδειγμα η φωτογραφία στη γωνία του γραφείου μας.
Άγιο είχαν δίπλα τους με αποτέλεσμα το αυτοκινητιστικό ατύχημα να στραπατσάρει μόνο λαμαρίνες. Ευτυχώς οι άνθρωποι πέρα από κάποιους τραυματισμούς είναι καλά στην υγεία τους!
Το καθιερωμένο παζάρι των Ωρεών παραμονές του Σωτήρος και του Δεκαπενταύγουστου στο Νέο Πύργο, μαγνητίζουν κυρίως τα παιδικά βλέμματα από την ποικιλοχρωμία των πλαστικών παιχνιδιών που κατακλύζουν τους πάγκους. Αλλά ζορίζουν παραπανίσια τους συνοδεύοντες γονείς!
Μετά την Ιστιαία, στα πλαίσια του 38ου Φεστιβάλ «Ελυμνίων», πλαισιωμένο από την έκθεση χειροποίητων παραδοσιακών κοσμημάτων δημιουργημένων από τον χρυσοχόο κ. Θεοφάνη Ραμιώτη, παρουσιάστηκε με επιτυχία στη Λίμνη, το βιβλίο της Ασημ. Ντέλιου «Ελληνικές Παραδοσιακές Φορεσιές Βόρεια Εύβοια». Αξίζει να σημειωθεί ότι το βιβλίο και η έκθεση θα παρουσιαστούν ξανά στις 8 Αυγούστου 2015 στη Λιχάδα Ευβοίας , στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ώρα 7.00μμ, στα πλαίσια των εκδηλώσεων υποδοχής της Τίμιας Κάρας της Μεγαλομάρτυρος Αγ. Μαρίνας.
Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr
Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.gr