Home > Hot ! > Με Παρρησία Φ.307

There are no slides in this slider.There are no slides in this slider.


pariΚαλό μας μήνα!

 

Έφτασε κι Μάης για να μας θυμίζει πως αυτό το μήνα έγιναν πολλοί αγώνες, πολλές θυσίες και την Πρωτομαγιά τιμούμε όλους αυτούς που αγωνίστηκαν σ’ όλο τον κόσμο, για να μπορούμε σήμερα να …απαιτούμε ή τάχα να διασφαλίζουμε εργασιακά δικαιώματα.

 

Κρίμα τους αγώνες όμως, γιατί με την ανάπτυξη της τεχνολογίας, με την παγκοσμιοποίηση και συνακόλουθα με την οικονομική κρίση τα εργασιακά δικαιώματα έχουν …ξεφτίσει.

Το οκτάωρο έχει προ πολλού ξεπεραστεί και αντικαθίσταται από υπερωρίες απλήρωτες, από Σαββατοκύριακα εργασίας και η Κυριακάτικη αργία έχει σιγά –σιγά θυσιαστεί λόγω των πολυεθνικών και των πολυκαταστημάτων που επιβάλλουν την Κυριακή μέρα εργάσιμη.

 

Κάνουν βέβαια παράπονα οι εργαζόμενοι, αλλά τι να πουν κι οι άνεργοι;

 

Βέβαια ο Μάης είναι από τους πιο όμορφους μήνες κι αυτό γιατί όλη η φύση δίπλα μας είναι ανθισμένη κι όσο άσχημα κι αν είναι τα πράγματα – εμείς τουλάχιστον που ζούμε στην επαρχία- έχουμε εύκολες και γρήγορες διεξόδους στη φύση.

 

Μάη ξεκίνησε κι ο «Παλμός» τα πρώτα του βήματα το 2009 με τον Γιώργο Τσιντσίνη να επιχειρεί και να παίρνει το ρίσκο σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία, αλλά παράλληλα και σε μια δύσκολη επαρχία σαν τη δική μας. Σήμερα αν και δεν βρίσκεται δίπλα μας, πάντα παραμένει σύμβουλος έκδοσης και βλέπει την εφημερίδα να μπαίνει πια στο έβδομο έτος της κυκλοφορίας της, προσπαθώντας πάντα με τη δική σας στήριξη και συμμετοχή να ανεβάζει την ποιότητα των δημοσιευμάτων της και την πληρότητα όσον αφορά την πλουραλιστική ενημέρωση από τα περισσότερα σημεία της Βόρειας Εύβοιας.

 

Αυτοδιοικητικά προβλήματα φαίνεται να ταλανίζουν και τους δύο δήμους της Βόρειας Εύβοιας.

pp4_n

Κεραυνός εν αιθρία, ήταν η παραίτηση του Προέδρου του Δ.Σ. Μαντουδίου Λίμνης Αγίας Άννας Ηλία Κουκουρίκου ο οποίος για προσωπικούς λόγους αποχωρεί. Ακόμη δεν έγινε γνωστό αν η παραίτηση έγινε αποδεκτή από το Δήμαρχο, αλλά όπως κι αν έχουν τα πράγματα σύμφωνα πάντα με τον Καλλικράτη σύμφωνα με το άρθρο 54, η παραίτηση αιρετών θεωρείται ότι έγινε αποδεκτή μετά την παρέλευση ενός μήνα, από την κατάθεση της σχετικής αίτησης στο πρωτόκολλο της υπηρεσίας. Εν αναμονή λοιπόν!

 

Ναι μεν η Δήμαρχος μπορεί σύμφωνα με το άρθρο 58 του Καλλικράτη που καταγράφει τις αρμοδιότητες του, να συνιστά ομάδες εργασίας και ομάδες διοίκησης έργου από μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, υπαλλήλους του δήμου, υπαλλήλους του δημόσιου τομέα ή ιδιώτες για τη μελέτη και επεξεργασία θεμάτων του δήμου, καθορίζοντας τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας τους, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ανώτατο όργανο είναι το ίδιο το Δημοτικό Συμβούλιο, ειδικά όταν πρόκειται να συζητηθούν θέματα όπως τα ταμειακά διαθέσιμα και πως αυτά θα διαχειριστούν.

 

Επί μια ώρα συζητήθηκε σε προ ημερησίας διατάξεως στο Δ.Σ. Ιστιαίας – Αιδηψού, το βράδυ της Τετάρτης 29 Απριλίου το θέμα των ρευστών διαθεσίμων του Δήμου κι όταν ήρθε η ώρα της απόφασης ψηφίστηκε… η αναβολή της συζήτησης!

 

Βέβαια υπήρξαν κι εννέα φωνές αντίδρασης, όπως 3 συμβούλων της συμπολίτευσης που ψήφισαν ΟΧΙ στην αναβολή (Μυρτώ Παπαϊωάννου, Κυριάκος Βογιατζής και Γιώργος Λυμπέρης) και 6 συμβούλων από την αντιπολίτευση (Θανάσης Καμαράτος, Νατάσσα Φουρνάρη, Στέργιος Βενετής, Μαίρη Μακρή, Άγγελος Μισιρλής και Ηλίας Πετσής).

 

Και αυτό το τραινάρισμα της συζήτησης, συνεχίστηκε κι όταν ακολούθησε το πρώτο θέμα που αφορούσε το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Αιδηψού που διήρκεσε κι αυτό άλλη μία ώρα.

pp8

Που είναι η ένσταση;

Μα επί της διαδικασίας! Όταν σε μια γεμάτη αίθουσα από πολίτες που ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν ένα δημοτικό συμβούλιο, αυτό επιμηκύνεται, το αποτέλεσμα είναι να αδειάσει η αίθουσα και να εξατμιστεί το όποιο ενδιαφέρον τους.

 

Ας μη μιλάμε λοιπόν για δημοκρατικές διαδικασίες, όταν μπορεί να φαίνεται πως επιχειρείται εντέχνως η απουσία ακροατών!

 

Και μια και μιλάμε για ταμειακά διαθέσιμα και γενικότερα για διαχείριση δημόσιου χρήματος μήπως θα έπρεπε να ήμασταν λίγο περισσότερο …σφιχτοί στις καταστροφές έργων περασμένων Δημάρχων;

 

Γιατί το γράφουμε αυτό; Γιατί πολύ απλά ενημερωθήκαμε πως την Δευτέρα 27 Απριλίου, στο Αρτεμίσιο γκρεμίστηκε το σιντριβάνι της κεντρικής πλατείας του χωριού. Οι κάτοικοι μοιάζουν διχασμένοι για το θέμα.

pp2

Κάποιοι που βρίσκονταν στην πλέον άδεια πλατεία, ανέφεραν ότι ήταν υπέρ της …αφαίρεσης του σιντριβανιού, καθώς όπως δήλωσαν ήταν …επικίνδυνο για τα παιδιά τους κι υπήρχε πιθανότητα ατυχήματος, όπως κι ότι επιθυμούσαν η πλατεία να είναι τελείως άδεια, ώστε να μπορούν να πραγματοποιήσουν την γιορτή της Πρωτομαγιάς.

Κάποιοι άλλοι έχουν όμως αντίθετη γνώμη κι αναρωτιούνται, ποιος πήρε την απόφαση αυτή και ποιος το εκτέλεσε; Ο αρμόδιος για να μας απαντήσει ήταν ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας του Αρτεμισίου, Θρασύβουλος Κοντζιάς, ο οποίος και ανέφερε ότι τα χαρτιά που χρειάστηκαν για την αφαίρεση της δημόσιας περιουσίας βρίσκονται στον Δήμο Ιστιαίας- Αιδηψού με πρωτόκολλα και ότι αυτή (η αφαίρεση) έγινε με έξοδα του χωριού. Ωστόσο δεν μπήκε στην διαδικασία να εξηγήσει αν την απόφαση πήρε το τοπικό συμβούλιο ή αν αυτή εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά μας παρέπεμψε στον Αντιδήμαρχο Κ.Σελίμη ο οποίος για το περιστατικό δήλωσε άγνοια.

 

Άραγε γκρέμισαν χωρίς άδεια το σιντριβάνι;

 

Ποιοι το έκαναν;

 

Ποιος θα πάρει την ευθύνη για την καταστροφή της δημόσιας περιουσίας; Ποιος θα απαντήσει στα ερωτήματα;

pp5

Στριμωγμένους έξω από τις τράπεζες, βρήκαμε το πρωί της Τετάρτης 29 Απριλίου, τους συνταξιούχους της περιοχής. Εξαιτίας της διακοπής ρεύματος που είχε ανακοινωθεί από την Δ.Ε.Η. πριν από λίγες μέρες, οι περισσότεροι βρέθηκαν εξ απροόπτου, να περιμένουν τουλάχιστον από τις 6 η ώρα το πρωί, δημιουργώντας κλίμα αναβρασμού εξαιτίας της αναμονής. Τα παράπονα δεν έλειψαν καθώς ισχυρίστηκαν οτι λόγω της αργίας της Πρωτομαγιάς όλοι έσπευσαν σήμερα να πάρουν την σύνταξη από τα ταμεία τους, χωρίς ωστόσο να βλέπουν σύντομη εξυπηρέτηση.

pp6

Επ’ αυτοφώρω πιάσαμε τους τεχνικούς της Δ.ΕΗ, να εκτελούν τις απαραίτητες εργασίες που είχε ανακοινώσει η αρμόδια υπηρεσία. Από νωρίς το πρωί στην Ιστιαία παρά τις ανακοινώσεις, υπήρξε μια μικρή αναστάτωση τόσο στα νοικοκυριά, όσο και στα γραφεία λόγω των εργασιών. Αλλά οι τεχνικοί της Δ.Ε.Η. έκαναν τα αδύνατα δυνατά, για να αντικατασταθεί μια σάπια κολώνα που προκαλούσε πρόβλημα. Ο φακός του «Παλμού» τους συνέλαβε, όταν γινόταν η αντικατάσταση της από καινούργια.

 

Μου άρεσε και το αντέγραψα από τον Χρήστο Αλεξανδρή. Είχε τον σατυρικό τίτλο «ΣAΦΑΡΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΙΑΙΑ»

pp3_n

«Πόλος έλξης για τους τουρίστες ανά την υφήλιο η Ιστιαία μας. Ο συνδυασμός επισκέψεων στα μαγευτικά τοπία και της δυνατότητας παρατήρησης των αγρίων ζώων αναγκάζει τους απανταχού λάτρεις της άγριας φύσης και των κτηνών να συρρέουν σε μεγάλες ομάδες στη Ιστιαία που ασφυκτιά. Για του λόγου το αληθές εδώ βλέπουμε τραβηγμένη από απόσταση ασφαλείας, με φακό των 400mm, την μεσημβρινή σιέστα των αγελαίων και πειναλέων και λυσσαλέων κτηνών της συνομοταξίας Canis Copritus Istiaiotous, όπου μασουλάνε αγέρωχα έν παίδι (ενίοτε και έν παιδί).

 

 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.grΑφηστε ενα σχολιο

Η παρούσα φόρμα συλλέγει το όνομα σας και την ηλεκτρονική σας διεύθυνση, ώστε να μπορέσουμε να απαντήσουμε στο σχόλιο σας. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε το Privacy Policy της ιστοσελίδας μας.

error: