Home > Αρθρα - Επικαιροτητα > Με Παρη-σια Ηλ. Τεύχους Μαρτίου

There are no slides in this slider.There are no slides in this slider.


ΝΤΕΛΚΗ ΠΑΡΗ

Πολλά ήταν τα νάζια που μας έκανε ο Μάρτιος φέτος. Κάθε φορά που υπήρχε παρέλαση στο …παραπέντε τη γλυτώναμε τη βροχή!

DSC_0002

Το ίδιο έγινε και με το καρναβάλι και με την 25η Μαρτίου.

 

Είναι τυχαίο που το κλίμα έχει διαφοροποιηθεί τόσο πολύ;

Η εκμετάλλευση του περιβάλλοντος δεν αφήνει περιθώρια για άλλα συμπεράσματα. Όλοι γνωρίζουμε αλλά κανείς μας δε θέλει να παραδεχτεί τι φταίει. Όπως και κανείς δε θέλει να πάμε πίσω και να ζούμε με λιγότερα καταναλωτικά αγαθά, να ζούμε χωρίς τις ευκολίες  του πλαστικού και να σκεφτόμαστε οικολογικά.

DSC_0036

Τα πιο εύκολα θύματα είναι οι Ρομά που γρήγορες καταιγίδες μπορούν εύκολα να τους πνίξουν. Έντονη βροχόπτωση ξερίζωσε πέντε δέντρα κοντά στις παράγκες τους, αυτά που συγκρατούσαν το νερό. Στην επόμενη καταιγίδα δεν ξέρουμε αν θα είναι τόσο γρήγοροι για να προλάβουν να φύγουν.

Όσοι μπορούν γιατί υπάρχουν και μωρά που μεγαλώνουν στις όχθες του Ξηριά.

 

Εκεί δίπλα στις χωματερές που ο δικός μας πολιτισμός έφτιαξε.

 

Τι να σου κάνει μετά κι ο Δήμος;

 

Για να λέμε τα σύκα – σύκα και τη σκάφη – σκάφη ο Δήμος κάνει ότι μπορεί.

 

Το ερώτημα όμως είναι: Εμείς οι πολίτες άραγε κάνουμε αυτό που πρέπει;

 

Το θέμα του παρεμπορίου έθιξε ο Εμπορικός Σύλλογος Ιστιαίας, στο κλιμάκιο της Περιφέρειας, όταν επισκέφθηκε το Δήμο μας στις αρχές του μήνα.

DSC_0009

Αλλά αυτό δεν είναι μόνο θέμα της Περιφέρειας, του Δήμου, των εμπορικών Συλλόγων είναι και των καταναλωτών!

 

Όλοι μας ιδιαιτέρως σε καιρούς οικονομικού στριμώγματος κοιτάμε τις πιο φτηνές και προσιτές λύσεις.

 

Όταν ψωνίζουμε από το καλάθι δε σκεφτόμαστε αν αυτός που μας προσφέρει, αυτό που θέλουμε, είναι νόμιμος ή όχι. Κοιτάμε να αγοράσουμε φτηνά πολλά και να πάμε σπίτι μας

 

Τι μας νοιάζει για τον άλλο; Ακόμη κι αν είναι φίλος, γνωστός ή γείτονας, το πολύ – πολύ να αλλάξουμε στενό ή να κρύψουμε τη σακούλα!

 

Κι όμως! Αν δε νοιαζόμαστε σήμερα για τον άλλο αυτό το πρόβλημα ίσως με άλλη μορφή να χτυπήσει και τη δική μας πόρτα!

 

Έξυπνη λύση ενεργοποιήθηκε από το Επιμελητήριο Εύβοιας με τις τηλεδιασκέψεις.

 

Τα μέλη του Συμβουλίου από την Ιστιαία και Αιδηψό, Κοσμάς Βούλγαρης, Γιάννης Γούδας,  Ράσυ Μάρκου, Αντώνης Μαυροζούμης, χωρίς να χρειαστεί να φτάσουν μέχρι την Χαλκίδα, παρευρέθηκαν στη συνεδρίαση του Επιμελητηρίου Εύβοιας (που έγινε στη Χαλκίδα) μέσω τηλεδιάσκεψης. Με την τεχνολογία ξεπεράστηκε το πρόβλημα του κακού οδικού δικτύου που μας χωρίζει από την πρωτεύουσα του νομού και έτσι μπορούν εύκολα τα ψηφισμένα μέλη του Επιμελητηρίου, να μας εκπροσωπούν άμεσα, χωρίς να απαιτείται εκ μέρους τους ένα ολόκληρο ταξίδι προκείμενου να παραστούν σε μία συνεδρίαση.

 

Στην προστασία του περιβάλλοντος φαίνεται ότι εκπαιδεύονται οι μικροί μαθητές του 2ου Δημοτικού Ιστιαίας της Ε1 τάξης, καθώς με την βοήθεια των καθηγητών τους, αποφάσισαν να κάνουν ανακύκλωση σε τέσσερα βασικά υλικά: το πλαστικό, το χαρτί, το μέταλλο και γυαλί.

 

Μετά την  έκκληση των μαθητών – δασκάλων για τέσσερις κάδους ανακύκλωσης η Δήμαρχος Ιστιαίας- Αιδηψού Λίνα Ευσταθίου- Σπανού, ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα. Έτσι οι μικροί εκπαιδεύονται κι αύριο ίσως ο τόπος μας να είναι πιο καθαρός

 

emp (3)

Η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Εύβοιας ανέλαβε σε συνεργασία με τους κατά τόπους Εμπορικούς Συλλόγους να προσφέρει βοήθεια στους πρόσφυγες. Οι Εμπορικοί Σύλλογοι Ιστιαίας, Αιδηψού και Ωρεών συγκέντρωσαν ικανές ποσότητες αγάπης για να προσφερθεί.

 

Και βέβαια δεν ήταν κι οι μόνοι.

 

Με πρωτοβουλία της Ελληνικής Αστυνομίας και συνδικαλιστικών φορέων του Σώματος διανεμήθηκαν, δώρα και τρόφιμα στα παιδιά των προσφύγων, που φιλοξενούνται στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων στη Ριτσώνα.

FOTO-3

Μέσω του Πολιτιστικού Συλλόγου Πηλίου «ΕΝΑΕΡΙΟΣ», οι κάτοικοι κυρίως του Πηλίου και  της Βλαχιάς έστειλαν ένα ισχυρό μήνυμα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν βρει καταφύγιο στο πρώην στρατόπεδο της Ριτσώνας.

DSC_1077

Όσο για μας τους υπόλοιπους ο κόσμος διχάζεται.

 

Υπάρχουν πολλοί που στην οικογένειά τους βίωσαν τη προσφυγιά κι αντιλαμβάνονται πόσο δύσκολο είναι να είσαι αναγκασμένος να ξεριζώσεις μια ολόκληρη ζωή  και να μεταναστεύσεις κάπου όπου δεν σε θέλει κανείς.

 

Υπάρχουν κι άλλοι που σκέφτονται πως το ποσοστό των αλλοδαπών είναι μεγάλο κι η χώρα μας φτωχή και χωρίς υποδομές.

 

Βέβαια δε θα πρέπει κανείς να εξαιρέσει και το ποσοστό των ξενοφοβικών, ούτε κι αυτό των ρατσιστικών κρουσμάτων που σε κάθε χώρα δυστυχώς υπάρχει και χρόνο με το χρόνο αυξάνεται.

 

Για τα δικά μας προβλήματα δε θα πρέπει να ψάχνουμε και να βρίσκουμε αποδιοπομπαίους τράγους.

 

Ενώ αυτό αποτελεί την πιο εύκολη λύση, δε σημαίνει παράλληλα ότι είναι κι η πιο σωστή.

 

Στα δύσκολα σε θέλω…

ΣΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ ΣΕ ΘΕΛΩ

Μία πολύ ενδιαφέρουσα ανοιχτή ομιλία διοργάνωσε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Ιστιαίας με τίτλο «Στα δύσκολα σε θέλω…» με κεντρική ομιλήτρια την ψυχολόγο – ψυχοθεραπεύτρια Κωνσταντίνα Ντέλιου. Ο σκοπός της εκδήλωσης ήταν να ενημερωθούν οι γονείς για το πώς μπορούν να αντιμετωπίσουν τον αντίκτυπο της οικονομικής κρίσης στα παιδιά τους, αλλά και το πώς μπορούν να τα γαλουχήσουν ώστε τα υλικά αγαθά να μην έχουν πρωτεύοντα ρόλο στην ζωή τους.

 

Αλλά πάντα υπάρχει κι η άλλη όψη. Αυτή η όμορφη. Η πλευρά της ζωής που βλέπει κάθε αύριο και καλύτερο.

 

Σε αυτή την όχθη σκέψης είναι η κ. Λίζα Νεοφύτου, η οποία έκλεισε αισίως τα 83της χρόνια, ανάμεσα σε φίλους κι αγαπημένα της πρόσωπα, όταν έγινε παράλληλα ο αποκριάτικος χορός της Πολιτιστικής Κίνησης Γυναικών Ιστιαίας. Η ίδια συγκινημένη, αφού ευχαρίστησε τον κόσμο, έδωσε ένα χαρούμενο μήνυμα στους νεότερους, λέγοντας πως τώρα χαίρεται τα γεράματά της. Είπε  πως όταν ήταν νέα δούλευε πολύ και δε προλάβαινε να χαρεί. Τώρα απολαμβάνει τα γεράματά της κι ίσως είναι από τους τυχερούς ανθρώπους που κοπίασαν και φτάνουν να χαίρονται  όλες τις στιγμές της ζωής τους ανεξάρτητα από την ηλικία.

DSC_0019

Μια τέτοια δυναμική ματιά στη ζωή είναι και το πρόγραμμα Δια Βίου Μάθηση. Στο Δημαρχείο της Αιδηψού ο φωτογραφικός φακός του palmosev.gr, συνέλαβε επ’ αυτοφώρω την καθηγήτρια Ιωάννα Παπαποστόλου και τις  μαθήτριες της  σε πρωινό μάθημα Ιταλικών. Η γνώση δεν έχει ηλικιακά όρια και για αυτό τα παράθυρά της είναι ανοικτά πάντα και για όλους.

 

Ένα μικρό «χαμό» προκάλεσαν οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου του ΕΠΑ.Λ. Ιστιαίας στην κεντρική πλατεία της Ιστιαίας καθώς ετοίμαζαν τις βαλίτσες τους για την πενθήμερη εκδρομή που θα πήγαιναν. Βεγγαλικά και σφυρίχτρες είχαν τον πρώτο λόγο ενώ το πανό που είχαν φτιάξει οι μαθητές ήταν σε περίοπτη θέση.

 

Κάτι αντίστοιχο έγινε και με τη Γ’ Λυκείου του Γενικού Ιστιαίας όπου πριν φύγουν προκάλεσαν κυριολεκτικά «πανικό», έξω από το σχολείο με βεγγαλικά και ντουντούκες, Μαθητές με χαμόγελα και χαρά, προετοιμάζονταν για την πενθήμερη εκδρομή τους. Ανάμνηση πολύτιμη  για πολλά χρόνια μετά. Ευχόμαστε σε όλα τα παιδιά της Γ’ Λυκείου, να περάσουν ξέγνοιαστες στιγμές, να γεμίσουν τις μπαταρίες τους και να φέρουν πίσω τους πολλά –πολλά χαμόγελα.

 

Μετά το κύμα των Σέρβων τουριστών το Επιμελητήριο Εύβοιας σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ξενοδόχων και Ενοικιαζομένων δωματίων και τον Εμπορικό Σύλλογο Αιδηψού, ξενάγησαν, 17 τουριστικούς πράκτορες από την Τουρκία, προκειμένου να γνωρίσουν τον τόπο και να τον προωθήσουν τουριστικά.

 

Η κινητικότητα και ο προσανατολισμός των τουριστικών επιχειρήσεων της Βόρειας Εύβοιας, στρέφει πλέον το βλέμμα της στο εξωτερικό, από όπου ελπίζει να έχει νέους επισκέπτες.

Πολλοί κάνουν δριμεία κριτική για την εθνικότητα των τουριστών. Εκείνο που αναρωτιέμαι είναι αν μας …παίρνει να επιλέγουμε επισκέπτες και βαλάντια.

 

Δηλαδή έχουμε τις άψογες υποδομές, τα πεντάστερα ξενοδοχεία, τους απόλυτα εξειδικευμένους τουριστικούς υπαλλήλους, ατελείωτη λίστα πελατών κι επιλέγουμε;

 

Είμαστε σε μια αναπτυσσόμενη τουριστικά περιοχή με μικρές μονάδες που απευθύνονται σε συγκεκριμένα πορτοφόλια. Ας βελτιώσουμε ότι προσφέρουμε κι ας αυξήσουμε σιγά – σιγά τις απαιτήσεις μας.

 

Καλό ταξίδι Κώστα Παναγιώτου

ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ 2

Μεγάλη θλίψη σε όλο το Δήμο Μαντουδίου -Λίμνης -Αγ. Άννας  προκάλεσε το ξαφνικό άγγελμα του θανάτου  του  Δημοτικού Συμβούλου και  υπαλλήλου του ΙΚΑ Κώστα Παναγιώτου. Όπως έγινε γνωστό υπέστη έμφραγμα την ώρα που έμπαινε στο σπίτι του. Ο Κώστας Παναγιώτου ήταν αυτοδιοικητικός για χρόνια, ενώ διετέλεσε και αντιδήμαρχος Νηλέως. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που τον σκεπάζει…

Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.grΑφηστε ενα σχολιο

Η παρούσα φόρμα συλλέγει το όνομα σας και την ηλεκτρονική σας διεύθυνση, ώστε να μπορέσουμε να απαντήσουμε στο σχόλιο σας. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε το Privacy Policy της ιστοσελίδας μας.

error: