Home > Αρθρα - Επικαιροτητα > Με Παρη-σία Πρωτοχρονιάτικο Ηλ. Τεύχος

Με Παρη-σία Πρωτοχρονιάτικο Ηλ. Τεύχος


There are no slides in this slider.There are no slides in this slider.


pari

Παραμονή του νέου έτους και όλοι λίγο πολύ κάνουμε τον απολογισμό του έτους που φεύγει.

 

Τη νέα χρονιά όπως κάθε φορά την περιμένουμε με ελπίδα, γιατί αυτή η αλλαγή μπορεί να φέρει κάτι νέο μαζί της.

 

Κι εκεί είναι η ομορφιά!

 

Το άγνωστο που μας επιφυλάσσει η μοίρα κι όλοι μας θέλουμε να πιστεύουμε πως θα είναι καλύτερο από αυτό που αφήνουμε πίσω μας.

 

Εμείς η ομάδα του palmosev.gr ήδη όπως είχαμε γράψει και στο τελευταίο έντυπο του «Παλμού της Βόρειας Εύβοιας», ανοίγουμε τα φτερά μας στο διαδίκτυο και σας θέλουμε μαζί μας.

 

Μαζί σ’ ένα ταξίδι ενημέρωσης σε κοινωνικοπολιτικά δρώμενα, αλλά παράλληλα και σ’ ένα ταξίδι πολιτισμού, τεχνολογίας και φρέσκου αέρα.

 

Κι ενώ δεν ήταν και λίγοι οι αναγνώστες που προβληματίζονται για τη χρηστικότητα της ηλεκτρονικής εφημερίδας, είναι φανερά περισσότεροι όσοι μας δίνουν κουράγιο και ώθηση να πάμε μπροστά!

 

Με συγκίνηση και χαρά σας μεταφέρω διάλογο με 93χρονη αναγνώστρια του «Παλμού της Βόρειας Εύβοιας», η οποία ενώ δεν χειρίζεται ηλεκτρονικό υπολογιστή μας ενημέρωσε πως ο γιός της θα μπορούσε να τη διευκολύνει με την ανάγνωση του ηλεκτρονικού τεύχους του palmosev.gr.

 

Η κυρία Μαρία Βακακίδου μας είπε:

 

-Ζώντας χρόνια ολόκληρα στο εξωτερικό είμαι περήφανη που και στον τόπο μου, γίνονται καινοτομίες από εσάς! Η εμπειρία που απέκτησα χρόνια στην Ευρώπη και στο Μιλάνο με κάνει να βλέπω πως αυτό το βήμα σας, είναι για καλό. Προχωρήστε μπροστά…

 

Κι αυτό θα κάνουμε κυρία Μαρία. Θα ακολουθήσουμε το νέο ρεύμα της εποχής αλλά θα μείνουμε πιστοί στις αξίες που υπηρετούμε χρόνια τώρα, ελπίζοντας πως με το μικρό μας λιθαράκι όλο και κάτι καλό μπορεί να προκύψει.

 

Ακόμη κι ένας άνθρωπος να μάθει να σκέφτεται διαφορετικά, πάλι όφελος θα υπάρξει…

 

Και ναι για μια ακόμη φορά θα εκφραστώ με παρρησία!

 

Υπάρχουν αρκετά προβλήματα, τόσο στη χώρα μας, όσο και σε τοπικό επίπεδο.

 

Το κυνήγι και η εξόντωση πολλών διαπρεπών επιστημόνων στην Ελλάδα, ξεκίνησε αρκετές δεκαετίες πίσω. Πολλοί εστιάζουν στη δεκαετία του ‘80 με θεσμικές αλλαγές στην βασική, ανώτερη και ανώτατη εκπαίδευση, αλλά και σε κάθε έκφανση της δημόσιας διοίκησης.

 

Τότε μπήκαν οι βάσεις για την πλήρη κατάργηση της αξιοκρατίας στην Ελλάδα, με τρόπο αριστοτεχνικό που δεν άφησε περιθώριο αντίδρασης. Τότε στα τέλη του ‘80 συζητούσαμε και λέγαμε, ότι αυτό που έχει συμβεί μέχρι τώρα θέλει τουλάχιστον 30 χρόνια για να διορθωθεί. Δε μπορούσαμε βέβαια να προβλέψουμε ότι τα πράγματα θα γινόταν πολύ χειρότερα …

 

Έτσι σήμερα θρηνούμε για τη διαρροή εγκεφάλων στo εξωτερικό. Πόσοι είναι οι προικισμένοι επιστήμονες που η χώρα μας για χρόνια έχει γυρίσει την πλάτη;

 

Μεγάλος θόρυβος ξέσπασε με το πολυθρύλητο σύμφωνο συμβίωσης που πρόσφατα ψηφίστηκε στη Βουλή των Ελλήνων και από εκεί και μετά άνοιξαν οι ασκοί του Αιόλου!

 

Αναρίθμητοι ήταν οι εξοργισμένοι με το σύμφωνο συμβίωσης για τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια.

 

Κι αναρωτιέμαι γιατί να συμβαίνει αυτό; Είναι άραγε δύσκολο να δεχτούμε την ισότητα των ανθρώπων σε ίδια δικαιώματα απέναντι στο Νόμο και την Πολιτεία; Μάλλον μας αρέσει ή όχι, θα πρέπει να χωνέψουμε την αυτοδιαχείριση του σώματος και της σεξουαλικής ζωής ενός ενήλικα.

 

Κι εγώ δεν είμαι ομοφυλόφιλη, αλλά δέχομαι να μπορεί κάποιος να κάνει τη ζωή που θέλει τις επιλογές που θέλει χωρίς να κρύβεται και χωρίς να στιγματίζεται η επιλογή του ως ανωμαλία.

 

Είτε το παραδεχόμαστε, είτε όχι η «ανωμαλία» δεν βρίσκεται σε σεξουαλικές προτιμήσεις μεταξύ ομοφυλόφιλων ενηλίκων, που χειρίζονται τις επιλογές και το σώμα τους όπως οι ίδιοι θέλουν, γιατί έχουν τη βούληση να το κάνουν.

 

Η ανωμαλία βρίσκεται επί παραδείγματι, όταν κάποιοι πλησιάζουν αγόρια ή κορίτσια πολύ μικρά σε ηλικία, που δεν έχουν την εμπειρία, τη γνώση, το θάρρος για να αποκρούσουν έναν ενήλικα και τις ορέξεις του. Με άλλα λόγια όταν δεν υπάρχει συναίνεση, υπάρχει πρόβλημα. Υπάρχει βιασμός τόσο σωματικός, όσο και ψυχικός.

 

Δυστυχώς όλοι μας λίγο πολύ έχουμε γίνει μάρτυρες «ευτυχισμένων οικογενειών, που οι σεξουαλικές προτιμήσεις των συντρόφων δεν ταυτίζονται, αλλά ελκύονται από κάθε άλλον, παρά από το νόμιμο σύντροφο και στεφάνι ενός κατά τα άλλα …ταιριαστού γάμου.

 

Κι αναρωτιέμαι γιατί μας πείραξε που ψηφίστηκε στη βουλή κάτι που η ελληνική τηλεόραση χρόνια τώρα μεθοδικά προωθεί και ουδείς αντέδρασε;

 

Βέβαια αυτό δε σημαίνει ότι όλα αυτά θα πρέπει να γίνονται σε κοινή θέα. Καλό θα είναι τόσο για τους ομοφυλόφιλους, όσο και για τους ετεροφυλόφιλους τις επιλογές τους να τις κρατούν στην ιδιωτική τους ζωή και μόνο.

 

 

Αυτό το βήμα, αποτελεί μια νέα μεγάλη τομή στο οικογενειακό δίκαιο μετά την αναγνώριση τέκνων που γεννήθηκαν εκτός γάμου. Από τότε και μετά κάποια περιθωριοποιημένα παιδιά, που μέχρι χτες ήταν έκθετα, νόθα, μπάσταρδα, στάθηκαν ισότιμα σε μια σκληρή κοινωνία, αποκτώντας ονοματεπώνυμο.

 

Σήμερα ήρθε η σειρά των ομοφυλόφιλων να πάψουν να κρύβονται και να θεωρούνται η ντροπή και το κοινωνικό στίγμα της οικογένειας, της γειτονιάς, του χωριού του, της πόλης, ή της χώρας τους.

 

Μετά από χρόνια ίσως όταν κι αυτός ο …κουρνιαχτός κατακαθίσει, θα δούμε ότι το πώς επιλέγει κάποιος άνθρωπος να ζήσει την προσωπική του ζωή, χωρίς αυτό να έχει αρνητική επίδραση στους υπόλοιπους, θα πρέπει να γίνεται σεβαστό από όλους.

 

Πόσο όμορφο είναι όταν υπάρχουν άνθρωποι με μεράκι και έμπνευση για να επουλώνουν με αγάπη ανοικτές πληγές της κοινωνίας μας!

 

Εντύπωση μου έκανε ένα καλογυρισμένο video που παρουσιάστηκε από τους σπουδαστές της δραματικής σχολής «Δήλος» και δημιουργήθηκε στον Εθνικό κήπο. Παρουσιάζει νέους ανθρώπους που παραγγέλνουν το καφεδάκι τους και άλλο ένα, σε αναμονή. Αργότερα δυο νεαρές κοπέλες πληρώνουν δυο τοστ σε αναμονή.

 

Τι είναι αυτό; Τι είναι η αναμονή;

 

Είναι μια ιδέα προσφοράς, στο συνάνθρωπο που δεν μπορεί να αγοράσει μόνος του βασικά αγαθά και ξεκίνησε στη Νάπολη μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

 

Σήμερα η ανάγκη της προσφοράς είναι μεγαλύτερη! Ίσως όλοι μας θα μπορούσαμε να προσφέραμε ένα καρβέλι ζεστό ψωμί ή ένα μπουκάλι γάλα στο συνάνθρωπό μας που το έχει ανάγκη αλλά ντρέπεται να το ζητήσει. Με τα προϊόντα σε αναμονή όποιος θέλει τα προπληρώνει κι αυτός που τα χρειάζεται τα ζητά από το κατάστημα που είναι στην αλυσίδα όλων των ευαισθητοποιημένων επιχειρήσεων. Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν δεν έχουν παρά να δουν το video που έχουμε αναρτήσει στο Face Book του ΠΑΛΜΟΥ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΥΒΟΙΑΣ.

 

Σάλος έγινε τις προάλλες στο Δημαρχείο στην Ιστιαία, όταν στο προγραμματισμένο Δημοτικό Συμβούλιο η Δήμαρχος απουσίαζε και αυτή τη φορά, όπως και με τον προϋπολογισμό του έτους 2016 τα θέματα δεν ήταν λιγότερο σοβαρά, αφού η υπόθεση αφορούσε την ενημέρωση για τον έλεγχο του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών της Δημόσιας Διοίκησης στο Δήμο μας για το θέμα των καντινών.

Αλλά η Δημαρχίνα μας έλαμψε δια της απουσίας της.

Μήπως η πρακτική να αποφεύγουμε την ενημέρωση των δημοτικών συμβούλων και κατά συνέπεια των πολιτών του Δήμου δεν είναι και η καλύτερη;

 

Κρίμα είναι να παγιωθεί ως συμπεριφορά η ενημέρωση να κινείται με δελτία Τύπου για την κοινωνική δράση της Δημάρχου – που οφείλει να την έχει- αλλά όχι μόνο αυτή!

 

Η παρουσία σε κοινωνικές εκδηλώσεις και γιορτές μπορεί να χαροποιεί προσωρινά, αλλά δεν λύνει προβλήματα, ούτε φυσικά αποτελεί σοβαρή πολιτική συμπεριφορά.

Οπωσδήποτε δεν αποτελεί δυναμική πρωτοβουλία να είναι κάποιος συνοδηγός ενός τρένου, ούτε εξυπηρετεί η συμμετοχή σε προεκλογικό αγώνα υποψήφιου Προέδρου για το κόμμα της Ν.Δ., ενώ στο Δημοτικό Συμβούλιο ψηφίζεται ο προϋπολογισμός του 2016, όπως κατηγορήθηκε πρόσφατα από την εκπρόσωπο της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ουρανία Παπανδρέου!

 

Κι οπωσδήποτε δεν αποτελεί λύση η ενημέρωση για σοβαρά θέματα του Δήμου από τους δημοτικούς υπαλλήλους.

 

Οι εργαζόμενοι στο Δήμο ευτυχώς ξέρουν να επιτελούν το έργο τους άριστα αλλά η Δήμαρχος γιατί δεν τοποθετείται;

 

Για να μην προκύπτουν εύκολα, αλλά πιθανόν λανθασμένα συμπεράσματα, καλό θα ήταν να προστατεύεται κανείς από τέτοιου είδους ατραπούς, που εύκολα μπορεί να μεταμορφώσουν ένα δυναμικό προφίλ σε χαριτωμένη μαγική εικόνα.

 

Όσο για την αντιπολίτευση, εντύπωση προκαλεί η …ετοιμότητα με τα φωτοτυπημένα κείμενα που μοιράστηκαν πάραυτα στους Δημοτικούς Συμβούλους, όταν διαπιστώθηκε η απουσία της Δημάρχου.

 

Άραγε γνώριζαν από πριν για αυτή;

Γιατί αναφέρεται επί λέξει πως « ….Η κ. Δήμαρχος είχε δεσμευτεί προσωπικά, στην εν λόγω συνεδρίαση, ότι στο αμέσως επόμενο συμβούλιο θα μας ενημέρωνε, θα μας χορηγούσε όλα τα σχετικά έγγραφα και θα μας απαντούσε σε όλα τα ερωτήματα που θέτει η αρμόδια επιθεωρήτρια.

Για ακόμη μία φορά η κ. Δήμαρχος δεν τηρεί τον λόγο της. Κατόπιν τούτου η δημοτική παράταξη «Ο Δήμος είσαι ΕΣΥ» αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να απαντήσει στα ερωτήματα που θέτει ο έλεγχος».

 

Καλή είναι η πρωτοβουλία αλλά πώς να μιλήσει κανείς σε κενά έδρανα;

Τα νυχτερινά κάλαντα που είχε ξεκινήσει ο πατήρ Ιγνάντιος Καπνίσης πριν πενήντα χρόνια στην Ιστιαία και σήμερα τα πνευματικά του παιδιά συνεχίζουν την παράδοση και την παραμονή Χριστουγέννων γυρνούν όλη την Ιστιαία και μεταφέρουν το Χριστουγεννιάτικο πνεύμα στις καρδιές μας.

Ένα άλογο ήρθε στην πλατεία της Ιστιαίας και τα πιτσιρίκια ξετρελάθηκαν μαζί του. Για μια ακόμη φορά η νέα διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου της Ιστιαίας κινητοποιώντας τα μέλη του, επεφύλαξε για τους μικρούς φίλους μια υπέροχη έκπληξη. Ο Αλέξανδρος Κουτσογιωργάκης έφερε ένα από τα άλογά του για να το δουν τα παιδιά, τα οποία κατενθουσιασμένα θέλησαν να φωτογραφηθούν μαζί τους και να γίνει ένα γλυκό κομμάτι των παιδικών αναμνήσεών τους!

 

Κι όμως είναι στην Αιδηψό …το μέχρι πριν λίγο καιρό “ταλαιπωρημένο” και παραμελημένο “Παλιό Ταχυδρομείο” που έχριζε επισκευών και διορθώσεων, μετατράπηκε σε “Πύργο των Παραμυθιών” για να ταξιδέψει μικρούς και μεγάλους στους κόσμους και τις πολιτείες που όλοι θα ήθελαν να ζούνε…μας οδήγησε στο όνειρο κι εμείς αφεθήκαμε…

Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.grΑφηστε ενα σχολιο

Η παρούσα φόρμα συλλέγει το όνομα σας και την ηλεκτρονική σας διεύθυνση, ώστε να μπορέσουμε να απαντήσουμε στο σχόλιο σας. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε το Privacy Policy της ιστοσελίδας μας.

error: