Home > Αρθρα - Επικαιροτητα > Μεσαιωνικά μνημεία στην βόρεια Εύβοια

There are no slides in this slider.There are no slides in this slider.


Όταν οι Σταυροφόροι κατέλαβαν την Κωνσταντινούπολη το 1204 και κατέλυσαν την Βυζαντινή Αυτοκρατορία, μοίρασαν τα εδάφη της και δημιούργησαν ενετικά και φραγκικά κρατίδια.

Η Εύβοια παραχωρήθηκε σε τρεις Φράγκους βαρόνους από την περιοχή της Λομβαρδίας και κερματίστηκε στο βόρειο τμήμα με πρωτεύουσα τους Ωρεούς (Terzero del Rio), στο κεντρικό με πρωτεύουσα τη Χαλκίδα (Terzero della Clissura) και στο νότιο με πρωτεύουσα την Κάρυστο (Terzero di Caristo).

Οι τρεις βαρόνοι αναζήτησαν συμμαχία με τους Ενετούς παραχωρώντας τους σταδιακά ποικίλα προνόμια. Έτσι, ο έλεγχος πέρασε στους Ενετούς, οι οποίοι εκτόπισαν τους Φράγκους και κυριάρχησαν στην Εύβοια κατά τον 14ο και 15ο αιώνα.

Φράγκοι και Ενετοί κατασκεύασαν οχυρωματικά έργα – πύργους και κάστρα – σε όλο το νησί. Τα περισσότερα από αυτά χρησιμοποιήθηκαν και από τους Τούρκους, όταν με τη σειρά τους κατέλαβαν την Εύβοια το 1470. Σήμερα ελάχιστα διατηρούνται σε καλή κατάσταση, τα περισσότερα είναι ερειπωμένα και μη επισκέψιμα.

Από μικρή, θυμάμαι, μου έκανε εντύπωση το ερειπωμένο πέτρινο κτίσμα σε μια βραχονησίδα απέναντι από την ακτή της Νησιώτισσας, μιας παραλίας κοντά στο πατρικό μου χωριό, τον Άγιο της Αιδηψού.

ΝΗΣΙΩΤΙΣΣΑ

Το κτίριο χρονολογείται στον 13ο – 14ο αιώνα και ίσως χρησίμευε σαν βίγλα ή ήταν φράγκικο εκκλησάκι ή μύλος.

Με αφορμή αυτή την παιδική ανάμνηση, αναζήτησα πληροφορίες και για τα υπόλοιπα μεσαιωνικά κτίσματα της ευρύτερης περιοχής. Ένας Ενετικός πύργος του 14ου αιώνα, τετραγωνικός, βρίσκεται σε λόφο πάνω από την πόλη της Αιδηψού.

ΑΙΔΗΨΟΣ

Σήμερα διασώζεται ένα μικρό μέρος του. Κι αυτός πιθανόν χρησίμευε σαν παρατηρητήριο λόγω της νευραλγικής του θέσης.

Ένα πυργοκάστελο του 13ου αιώνα δεσπόζει στο παραθαλάσσιο χωριό Ροβιές.

ΠΥΡΓΟΚΑΣΤΕΛΛΟ

Λέγεται ότι το έχτισε ο Γουλιέλμος Βιλεαρδουίνος, ηγεμόνας του Πριγκιπάτου της Αχαΐας, ίσως σαν παρατηρητήριο για προστασία από τους πειρατές. Στη συνέχεια αξιοποιήθηκε από τους Ενετούς και μετέπειτα από τους Τούρκους.

Το 1832 οι Ροβιές πουλήθηκαν από τον Τούρκο ιδιοκτήτη στον Έλληνα τσιφλικά Απόστολο Δούμα, ο οποίος επισκεύασε τον πύργο για να θυμίζει περισσότερο αρχοντικό του 19ου αιώνα. Σήμερα, η μορφή του ελάχιστα θυμίζει το αρχικό φράγκικο κτίσμα.

Στην κορυφή του λόφου των Ωρεών βρίσκονται τα ερείπια ενός κάστρου.

Στην αρχαιότητα, όταν οι Ωρεοί ευημερούσαν, υπήρχε οχυρή Ακρόπολη

ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΑ-ΜΝΗΜΕΙΑ-ΣΤΗΝ-ΒΟΡΕΙΑ-ΕΥΒΟΙΑ-ΛΕΟΝΑΡΔΟΥ

για προστασία της περιοχής από τους πειρατές. Λέγεται μάλιστα πως ο λόφος ήταν τεχνητός και οι δημιουργοί του είχαν ανοίξει δύο υπόγειες μυστικές εισόδους για την Ακρόπολη, τις οποίες ούτε οι ίδιοι μπορούσαν να βρουν στο σκοτάδι. Η ακρόπολη χρησιμοποιήθηκε στα Βυζαντινά χρόνια και ανακατασκευάσθηκε από τους Λομβαρδούς τον 13ο αιώνα στα πρότυπα των φραγκικών κάστρων. Στους πορτολάνους (ναυτικούς χάρτες) ονομάζεται σαν Oreo, Loreo ή Oroz. Σήμερα σώζονται ελάχιστα μέρη της οχύρωσης.

Αν και ερειπωμένα, τα μεσαιωνικά μνημεία της Βόρειας Εύβοιας αξίζουν την επίσκεψή μας. Μέσα σε ένα θαυμάσιο φυσικό περιβάλλον, αποτελούν αφόρμηση για «βουτιά» στην ιστορία και στην εξέλιξη της ευρύτερης περιοχής.

Αναστασία Ι. Λεονάρδου, φιλόλογος

Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.grΑφηστε ενα σχολιο

Η παρούσα φόρμα συλλέγει το όνομα σας και την ηλεκτρονική σας διεύθυνση, ώστε να μπορέσουμε να απαντήσουμε στο σχόλιο σας. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε το Privacy Policy της ιστοσελίδας μας.

error: