Home > Αρθρα - Επικαιροτητα > Η ανασκόπηση του 2015 για τη Βόρεια Εύβοια

Η ανασκόπηση του 2015 για τη Βόρεια Εύβοια


There are no slides in this slider.There are no slides in this slider.


 

Δύσκολη κι όπως αποδείχθηκε εκλογική χρονιά το 2015. Χρονιά που σε τρεις εκλογικές μάχες ο ΣΥΡΙΖΑ αναδείχθηκε νικητής παρά τον πόλεμο που δέχθηκε, τόσο από την αντιπολίτευση, όσο και από εσωκομματικές έριδες. Παρόλα αυτά όμως αυτή τη χρονιά ξεπέρασε αρκετούς σκοπέλους και το στοίχημα είναι πότε και αν θα κατακτήσει την εξουσία, ενώ έχει λάβει από τον λαό εντολή διακυβέρνησης.

Η διαφθορά κι η διαπλοκή πρωταγωνιστούν, ενώ η συμπαράσταση του κόσμου φαίνεται να παραμένει προς το παρόν στην κυβερνώσα παράταξη, η οποία κατάφερε να «εξοντώσει» όλους τους υπολογίσιμους πολιτικούς αντιπάλους της. Η χρονιά που το κόμμα των Σαμαροβενιζέλων παραγκωνίστηκε, αλλάζοντας παράλληλα και τους πολιτικούς αρχηγούς τόσο στο ΠΑΣΟΚ, όσο και στη Ν.Δ. που οι εσωκομματικές έριδες δεν της έχουν επιτρέψει επί μακρόν να έχει Πρόεδρο!

Το 2015 ήταν η χρονιά του δημοψηφίσματος η χρονιά των capital control η χρονιά που ψηφίστηκε το σύμφωνο συμβίωσης για τους ομοφυλόφιλους κι η χρονιά που η κρίση έχει πιάσει όλες τις οικονομικές κατηγορίες, ακόμη και μ’ αυτές τις καιρικές συνθήκες να σιγοντάρουν στη μείωση του εισοδήματος. Σε τοπικό επίπεδο κάναμε αναδρομή στα σημαντικότερα άρθρα και γεγονότα που καταγράφηκαν από την ομάδα του Παλμού της Βόρειας Εύβοιας. Δυστυχώς οι περισσότερες ειδήσεις αφορούσαν προβλήματα και βήματα του τόπου προς τα πίσω, με την Αιδηψό να απεντάσσεται από το ΕΣΠΑ, το αστυνομικό της τμήμα να απειλείται με κλείσιμο, η λειτουργία καντινών σε Τσοκαϊτη και Κανατάδικα να απασχολούν ακόμη, το τεχνικό Πρόγραμμα και ο προϋπολογισμός να μην έχουν ψηφιστεί μέσα στο 2015 για το Δήμο Μαντουδίου Λίμνης Αγίας Άννας.

 

Ισχυρή λαϊκή εντολή για το ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Συγκριτικά στοιχεία 2012 – 2015

Νέα εποχή για τη χώρα

Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ο Βαγγέλης Αποστόλου

Ψηλότερο ήταν το ποσοστό του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στην Εύβοια από αυτό της Επικράτειας. Συνολικά ψήφισαν 53.716 και έλαβε ποσοστό 40,51%, ενώ τον Ιούνιο του 2012 που ήταν και πάλι πρώτη δύναμη στο νομό Εύβοιας είχαν ψηφίσει 39.821 ψηφοφόροι με ποσοστό 29,82%. Στη χώρα είχε 26,89% και τώρα 36,34%.

295

Αναμφισβήτητα τριπλασίασε τους σταυρούς προτίμησης ο Βαγγέλης Αποστόλου στην Εύβοια κι ενώ το 2012 είχε συγκεντρώσει 6.076 σταυρούς έχοντας καταλάβει τη μοναδική έδρα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., σ’ αυτές τις εκλογές τον Ιανουάριο του 2015, έφτασε στους 18.966 σταυρούς. Πρώτος σε σταυρούς προτίμησης από όλους του βουλευτές του νησιού μας, κερδίζοντας αυτοδίκαια τη θέση του αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ο δεύτερος βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α. του νομού μας ο Γιώργος Ακριώτης το 2012 είχε λάβει 4.844 ψήφους, ενώ τους υπερδιπλασίασε σε 10.589 λαμβάνοντας τη δεύτερη έδρα στην Εύβοια.

Πολύ καλά πήγε και ο πρωτοεμφανιζόμενος Δημήτρης Αλεξίου, που συγκέντρωσε 7.398 ψήφους αλλά δεν εξελέγη, όπως και η Ζωή Λιβανίου που αύξησε τους σταυρούς προτίμησης από 3.484 σε 5.651.

 

Η Ν.Δ. έχασε 1.489 ψήφους στην Εύβοια

 Η Ν.Δ. μείωσε ελάχιστα την εκλογική της δύναμη στο νομό συγκριτικά με τον Ιούνιο του 2012. Συνολικά ψήφισαν 31.423 και έλαβε ποσοστό 23,70%, ενώ τον Ιούνιο του 2012, που ήταν και πάλι δεύτερη δύναμη στο νομό Εύβοιας, είχαν ψηφίσει 32.912 ψηφοφόροι με ποσοστό 24,64%. Συγκεντρωτικά στη χώρα είχε λάβει 29,66%, ενώ στις πρόσφατες εκλογές συγκέντρωσε 27,81%.

Η Νέα Δημοκρατία στις εκλογές τον Μάιο 2012 δεν είχε βγάλει έδρα παρά το ότι ο Σίμος Κεδίκογλου είχε συγκεντρώσει 9.895 σταυρούς. Τότε είχε μείνει εκτός Βουλής. Ενώ ένα μήνα μετά τον Ιούνιο του 2012 με τη διαφοροποίηση του ποσοστού της σε όλη τη χώρα η Ν.Δ. ανακτά μια έδρα και ο Σίμος Κεδίκογλου το Υπουργείο Τύπου. Τον Ιανουάριο του 2015 ενώ πολλαπλασίασε τους σταυρούς προτίμησης σε 16.431, κατέλαβε και πάλι τη μοναδική έδρα της Ν.Δ. στην Εύβοια. Το 2012 η στροφή του Κώστα Μαρκόπουλου από τη Ν.Δ. στους ΑΝ.ΕΛ. του πρόσφερε 10.497 σταυρούς και μία έδρα, ενώ το 2015 που επανέκαμψε στη Ν.Δ. αύξησε τους σταυρούς του σε 11.413, αλλά δεν εξελέγη.

 

 3 άνδρες γρονθοκόπησαν αλλοδαπή στην Ιστιαία

Απολογήθηκαν την Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου οι δύο συνεργοί

 296

Η 50χρονη Ραίτσεβα Σίκα Τοντόροβα υπήκοος Βουλγαρίας, η οποία εργάζονταν ως οικιακή βοηθός στην Ιστιαία της Εύβοιας έπεσε θύμα ξυλοδαρμού. Το απόγευμα της Πέμπτης 29 Ιανουαρίου μετά τις 6.30 το απόγευμα, εκτυλίχθηκε περιστατικό απίστευτης βιαιότητας. Τρία άτομα γρονθοκόπησαν στο πρόσωπο και το λαιμό την Αναστασία όπως ήταν γνωστή στην περιοχή, με την δικαιολογία ότι αυτή έκλεψε χρήματα, από την ηλικιωμένη γυναίκα που πρόσεχε.

Ανοικτός και επικίνδυνος ο «κλειστός» δρόμος προς τη Λίμνη

Γιάννης Κοτζιάς: «Απομονωμένοι στην καρδιά της Ελλάδας»

 298

Το πρόβλημα του οδικού δικτύου της Εύβοιας καταταλαιπωρεί το σύνολο των πολιτών της. Ειδικότερα στην Βόρεια Εύβοια τα προβλήματα υπάρχουν και πολλά ξεκινούν από το παρελθόν. Ένα από αυτά αφορά τον δρόμο μετ’ εμποδίων που συνδέει την Αιδηψό με τη Λίμνη. Πρόσφατα είχε δημοσιευτεί και από την εφημερίδα μας δελτίο Τύπου με την υπογραφή του Αντιπεριφερειάρχη κ. Φάνη Σπανού για υπογραφή σύμβασης που αφορά έργο συντήρησης αποκατάστασης ζημιών και εκτέλεση εργασιών για την βελτίωση της οδικής ασφάλειας στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας προϋπολογισμού 3.600.000,00 ευρώ. Με αυτό ως αφορμή μιλήσαμε με τον Περιφερειακό Σύμβουλο Γιάννη Κοντζιά προκειμένου να μας ενημερώσει για το κομμάτι του δρόμου το οποίο ακόμη φαίνεται να είναι κλειστό. Κλειστό στα χαρτιά, αλλά ανοιχτό και με οδική πρόσβαση καθημερινή από πολλούς πολίτες. Αρκετοί από αυτούς έχουν ήδη υποστεί κάποιες υλικές (ευτυχώς) ζημιές στα οχήματά τους, εξαιτίας των κατολισθήσεων.

 

Αναδιανομή χώρων του Δήμου προκαλεί αναστάτωση

Ψάχνουν στέγη Ι.Ε.Κ. και Ειδικό Σχολείο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

 

Η αναδιανομή των κενών σχολείων και άλλων χώρων του Δήμου, φαίνεται να αποτελεί μέλημα της νέας Δημοτικής Αρχής. Αυτό είναι άξιο επαίνου, διότι νέες δράσεις εκπαιδευτικού χαρακτήρα είναι απολύτως απαραίτητες και χρήσιμες σε κάθε τόπο, πολύ δε περισσότερο στον δικό μας. Η λειτουργία Ι.Ε.Κ, Ειδικού Σχολείου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και άλλες πολιτιστικές κυψέλες είναι αναγκαίες. Αλλά χρήσιμο θα ήταν πριν «ξεσπιτωθεί» οποιοσδήποτε από την στέγη που μέχρι σήμερα προσφέρει ο Δήμος, καλό θα ήταν να υπάρχει η αντίστοιχη πρόταση άμεσης μεταστέγασης του, ώστε να μην χτίζουμε από τη μια και γκρεμίζουμε από την άλλη. Έχει ήδη τεθεί θέμα σε παλαιότερη ανεπίσημη συζήτηση των Διευθυντών Δευτεροβάθμιας του Δήμου μας και του Αντιδημάρχου υπεύθυνου για τα θέματα Παιδείας, πως μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι χώροι των Λυκείων – Γυμνασίων της περιοχής, οι οποίοι βρίσκονται σε λειτουργία, προκειμένου να εξυπηρετηθούν ανάγκες στέγασης εργαστηρίων Ι.Ε.Κ. Πρόσφατα έγινε κρούση στο Σύλλογο «Φωτόδεντρο» να παραδώσει τα κλειδιά του παλιού Δημαρχείου της Ιστιαίας, όπου και συστεγάζεται με την θεατρική ομάδα, αλλά λόγω των αντιδράσεων το θέμα προσωρινά «πάγωσε». Το πρόβλημα το οποίο επίσης προκύπτει άμεσα είναι με τη χρήση του πρώην Δημοτικού Σχολείου Καμαρίων, όπου και στεγάζεται η βιβλιοθήκη της Ιστιαίας. Μετά από αλλεπάλληλα δημοσιεύματα του «Παλμού» τα πεταμένα βιβλία βρήκαν τη θέση τους, αρχειοθετήθηκαν και ηλεκτρονικά και ξαφνικά απειλούνται με πιθανή έξωση, λόγω των αναγκών στέγασης Ειδικού Σχολείου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Στο Σύλλογο έχει ήδη παραχωρηθεί το Νηπιαγωγείο και μία αίθουσα του σχολείου. Ο Σύλλογος με προσωπικά του έξοδα, διαμόρφωσε την αίθουσα του Δημοτικού Σχολείου ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βιβλιοθήκη. Το μεγαλύτερο μέρος των βιβλίων έχει καταγραφεί, έχει ταξινομηθεί και έχει τακτοποιηθεί σε ράφια. Απομένει να τακτοποιηθούν τα υπόλοιπα βιβλία και να τοποθετηθούν σε προθήκες, βιβλία ιστορικής αξίας και μεγάλης παλαιότητας. Τα οφέλη που θα προκύψουν είναι να διαφυλαχθεί μία πολιτιστική κληρονομιά ανυπολόγιστης αξίας, η οποία θα αποτελέσει παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές. Σκοπός και στόχος του Συλλόγου είναι η βιβλιοθήκη να λειτουργήσει ως δανειστική με ευθύνη των μελών του Συλλόγου να υπάρξει επισκεψιμότητα από ιδιώτες, ομάδες, σχολεία, νέους επιστήμονες, λαογράφους κλπ. Τα οφέλη θα είναι μεγάλα από τη μεταλαμπάδευση γνώσεων που μπορεί να προσφέρει ένας τέτοιος θησαυρός.

Σε πρόσφατη συνάντηση της Δημάρχου με εκπρόσωπο του Συλλόγου κατατέθηκε η προτεινόμενη παρέμβαση για την βιβλιοθήκη που στεγάζεται στο Δημοτικό Σχολείο Καμαρίων, όπως τα αιτήματα καθώς και η υπάρχουσα κατάσταση. Βιβλιοθήκη που φιλοξενεί χειρόγραφα του Δροσίνη, εγγραφές μαθητών από το 1904 στο Δημοτικό Σχολείο Καμαρίων και πολλά άλλα βιβλία μεγάλου ενδιαφέροντος και αξίας. Για την αποπεράτωση και λειτουργία βιβλιοθήκης ο Σύλλογος πρότεινε απαραίτητη την κατασκευή ραφιών, προκειμένου να τοποθετηθούν βιβλία που βρίσκονται χύδην στην αίθουσα, όπως και προμήθεια προτζέκτορα και λαπ – τοπ, ενώ κρίνονται απαραίτητα ο κλιματισμός και η πυρασφάλεια του χώρου. Πόσο εύκολη λοιπόν θα ήταν η μεταστέγαση μιας τέτοιας βιβλιοθήκης και ποιος θα την αναλάμβανε;

 

 Εδαφοδεξαμενή πυροδοτεί αντιδράσεις του χωριού

Ο Αη Γιώργης Ιστιαίας αντιδρά για τα λιόνερα

Ελεγκτές Περιβάλλοντος της Περιφέρειας σε επιτόπιο έλεγχο απόντος του Δήμου

301

Αλυσιδωτά προβλήματα δημιουργούνται τον τελευταίο καιρό με εδαφοδεξαμενή η οποία δέχεται τα υγρά απόβλητα ελαιοτριβείου, στην εκτός σχεδίου περιοχή «Άγιος Δημήτριος», λίγο πιο πέρα από τον Άγιο Γεώργιο Ιστιαίας. Την Κυριακή 8 Μαρτίου λάβαμε δελτίου Τύπου της εκπροσώπου της Δημοτικής παράταξης «Ο Δήμος Είσαι Εσύ» Νατάσσας Φουρνάρη με θέμα: «Έσπασε το ανάχωμα με τα υγρά απόβλητα ελαιοτριβείου κοντά στον Άγιο Γεώργιο Ιστιαίας», ενώ ο βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Γιώργος Ακριώτης έλαβε τη δέσμευση των επιθεωρητών Περιβάλλοντος της Περιφέρειας, την Δευτέρα 9 Μαρτίου, ότι θα επιληφθούν του θέματος. Αυτό το θέμα όμως έχει ξεσηκώσει ολόκληρο το χωριό που τους καλοκαιρινούς μήνες έχει να αντιμετωπίσει τη δυσάρεστη οσμή, ενώ τους χειμερινούς μήνες καρδιοχτυπά μην και σπάσει το ανάχωμα με τα λιόνερα – όπως και έγινε- και αυτό δημιουργήσει πρόβλημα στις διπλανές καλλιέργειες, αφού υπάρχει κίνδυνος διοχέτευσής τους από διπλανά ρέματα ή πηγάδια που βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής.

 

 

 Η Βόρεια Εύβοια δέσμια των επικίνδυνων δρόμων της και αποκλεισμένη

Πέφτει το βουνό και …σκιάζει τα Ήλια

Κοκκινομηλιά – Βουτάς –Μαρούλι – Αγδίνες – Παπάδες καταβυθίζονται

 302

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο δρόμος προβληματίζει τους Ευβοιώτες.

Είναι ένα μόνιμο πρόβλημα που κάθε φορά αποκαλύπτεται σε όλο του το μεγαλείο, όταν οι καιρικές συνθήκες απογυμνώνουν από χώμα και βράχια τα βουνά μας από τη μία πλευρά, κι από την άλλη πλευρά μικρές ή μεγάλες σεισμικές δονήσεις καταβυθίζουν τον υπάρχοντα δρόμο. Η μια πλευρά αφορά την παραθαλάσσια οδό που αποκλείει τη συγκοινωνία μεταξύ Αιδηψού – Λίμνης, αποκλείοντας τα Ήλια και από την Αιδηψό και από την Χαλκίδα, ενώ η άλλη πλευρά του ορεινού όγκου αφορά τον δρόμο που συνδέει την Ιστιαία με τη Λίμνη μέσω Βουτά, όπου γίνονται συνεχώς καθιζήσεις.

Παράλληλα ο δρόμος προς Χαλκίδα από την άλλη κατεύθυνση Αγδίνες Παπάδες έχει υποστεί καθίζηση καθιστώντας την διέλευσή του εξαιρετικά επικίνδυνη. Τρία χιλιόμετρα μόλις από τις Αγδίνες και τεσσεράμισι από τη διασταύρωση του κεντρικού δρόμου με το Δασικό Χωριό ο δρόμος από την Κυριακή 8 Μαρτίου ξεκίνησε να υποχωρεί με αποτέλεσμα μέχρι και την Πέμπτη 19 Μαρτίου να έχει μια καθίζηση βάθους 2 μέτρων από τη μια πλευρά, αχρηστεύοντας περίπου τα δύο τρίτα του δρόμου σε μήκος 10 -15 μέτρων.

 

 Τελεσίγραφο Δημόπουλου – Προτίθεμαι να ανεξαρτητοποιηθώ

Τριγμοί στην συμπολίτευση

Δεν θέλω να χορέψω μαζί τους τον χορό του Ζαλόγγου

 303

Μετά το τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας 23 Μαρτίου στην Ιστιαία αρκετούς προβλημάτισε η δήλωση του παλαιότερου αυτοδιοικητικού για την πρόθεσή του να ανεξαρτητοποιηθεί. Ο λόγος για τον Βασίλη Δημόπουλο, δημοτικό σύμβουλο της συμπολίτευσης, ο οποίος για δεύτερη φορά μέσα στο πρώτο επτάμηνο διακυβέρνησης της νέας δημοτικής αρχής χρησιμοποιώντας το βήμα του «Παλμού» δείχνει την αντίθεσή του σε τέσσερα τουλάχιστον σημεία.Αυτά είναι η κάρτα καυσίμου για τα αυτοκίνητα του Δήμου, το θέμα με τον ηλεκτρικό εξοπλισμό με τον κ. Ρουμελιώτη, τρίτο θέμα η ΔΗ.Κ.Ε.Ι.Α. το θέμα με το ειδικό σχολείο που πρέπει να γίνει αλλό, όχι στον συγκεκριμένο χώρο (σημ. Στο Δημοτικό Σχολείο Καμαρίων) και φυσικά η απένταξη της Αιδηψού από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ.

 

Ο Χ.Υ.Τ.Α. μολύνει το νερό – Αποτελέσματα χημικών αναλύσεων

Ακατάλληλο νερό για πόση και

άρδευση στην Παναγία Ντινιούς

Πιθανό πρόβλημα με τις γεωτρήσεις – Ιδιοκτήτες και Εκκλησία αντιδρούν

 304

Ένα από τα ωραιότερα μέρη της περιοχής μας με έντονο θρησκευτικό αλλά και τουριστικό ενδιαφέρον είναι η περιοχή της Παναγίας Ντινιούς, με μεγάλη ιστορία και εξαιρετικό κάλλος. Δυστυχώς όμως λόγω της κακής λειτουργίας του Χ.Υ.Τ.Α. της Βόρειας Διαχειριστικής Ενότητας, είναι αρκετές οι φορές που η υπερχείλιση των υγρών λυμάτων του, μεταφέρονται μέχρι και το πανέμορφο εκκλησάκι. Το πρόβλημα δεν προσβάλλει μόνο το θρησκευτικό αίσθημα των κατοίκων όλης της επαρχίας, από τη στιγμή που ο προσκυνητής είναι αναγκασμένος να βλέπει αλλά και να οσμίζεται τα υπολείμματα των σκουπιδιών του «πολιτισμού» μας, αλλά και τον οδοιπόρο που αναμιγνύει το κάλλος της Βόρειας Εύβοιας με τα απόβλητα. Είναι ντροπή για την κοινωνία μας το μείζον πρόβλημα που χρονίζει ενώ τα μάτια και τα αυτιά όσων το γνωρίζουν, παραμένουν κλειστά. Οι προσκυνητές στην Παναγιά μας, σοκαρισμένοι έχουν πολλές φορές ειδοποιήσει τον «Παλμό» και αντίστοιχα εμείς πολλές φορές έχουμε καταγράψει και καυτηριάσει το πρόβλημα γιατί μας προσβάλλει ως κοινωνία να ζούμε και να αναπνέουμε τα λύματα του Χ.Υ.Τ.Α. Μας προσβάλλει το γεγονός να αντιμετωπίζεται με απάθεια και ουδείς από τους υπεύθυνους να αντιδρά.

 

Αγιασμός των θεμελίων της εταιρείας Ε.&Δ. Κόντος Α.Ε. στην Ιστιαία

 Σε πείσμα των καιρών και της κρίσης οι υγιείς επιχειρήσεις που αντιστέκονται, τολμούν και επιχειρούν βήματα ανάπτυξης. Το πρωί του Σαββάτου 4 Απριλίου, ολοκληρώθηκε ο αγιασμός των θεμελίων της εταιρείας Ε.&Δ. Κόντος Α.Ε. στην Ιστιαία.

 

 Ανοικτή συγκέντρωση πολιτών – Πολλά θέματα, λίγες απαντήσεις

Το μνημόσυνο της ανάπλασης της Αιδηψού

 305

Την Τετάρτη 15 Απριλίου στο Πνευματικό Κέντρο της Αιδηψού πραγματοποιήθηκε η ενημέρωση από τη Δήμαρχο προς τους Συλλόγους, φορείς και δημότες της Αιδηψού. Η ενημέρωση ξεκίνησε με την μακροσκελέστατη εισήγηση της Δημάρχου Λίνας Ευσταθίου – Σπανού που αναφέρθηκε αναλυτικά στο χρονικό του έργου της ανάπλασης της παραλίας της Αιδηψού, από την δημοπρασία μέχρι την απένταξη του έργου. Η Δήμαρχος αναφέρθηκε σε έγγραφα, τονίζοντας πως είναι όλα στην διάθεση των πολιτών, ενώ παράλληλα εξαπέλυσε πυρά προς την αντιπολίτευση και πως θα υπάρξει έλεγχος για πράξεις που έχουν τελεστεί και έχουν επιφέρει ζημία στον Δήμο. Με το πέρας της τοποθέτησης της Δημάρχου ο λόγος πέρασε στους πολίτες για να θέσουν τα ερωτήματα τους.

Τοποθέτηση του Θανάση Καμαράτου

«Σήμερα γίνεται το μνημόσυνο της ανάπλασης»

Ο επικεφαλής της «Λαϊκής συσπείρωσης» Θανάσης Καμαράτος ήταν ιδιαίτερα αιχμηρός λέγοντας: «Αυτό που κάνατε σήμερα δεν είναι σωστό. Απαξιώνεται το Δημοτικό Συμβούλιο. Στις 24 Απριλίου έχουμε συμβούλιο με θέμα την ανάπλαση της Αιδηψού. Ο κ. Ηλίας Πετσής ζήτησε την υπογραφή μας για να έρθει το θέμα πιο γρήγορα στο Δ.Σ., δεν υπογράψαμε γιατί πίστευα πως το θέμα θα συζητηθεί στο Συμβούλιο κι έρχεστε εδώ σήμερα. Αυτό θα έπρεπε να το είχατε κάνει πριν πολύ καιρό». Η Δήμαρχος απάντησε στον κ. Καμαράτο πως αυτές οι συναντήσεις με τους φορείς έχουν ξεκινήσει από την 1η εβδομάδα του Σεπτεμβρίου. Ο κ. Καμαράτος συνέχισε λέγοντας «Εγώ βλέπω πως σήμερα γίνεται το μνημόσυνο της ανάπλασης της παραλίας».

 

 Εν αναμονή της απόφασης Υ.Π.Ε.Κ.Α. για Κανατάδικα – Τσοκαίτη

Ναι στις καντίνες προτείνει ο Δήμος

Ταμειακά διαθέσιμα και ανάπλαση της Αιδηψού διχάζουν το Δ.Σ.

 307

Μακρόσυρτο ήταν το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ιστιαίας – Αιδηψού το απόγευμα της Τετάρτης 29 Απριλίου, με 16 θέματα στην ημερήσια διάταξη. Το …άκαρπο θέμα που συζητήθηκε προ ημερησίας διάταξης το έθεσε ο επικεφαλής της «Λαϊκής συσπείρωσης» Θανάσης Καμαράτος και αφορούσε τη δέσμευση των ταμειακών διαθέσιμων των Δήμων σύμφωνα με πράξη νομοθετικού περιεχομένου της Κυβέρνησης. Πριν τη συζήτηση των θεμάτων ημερήσιας διάταξης το Σώμα αποφάσισε εκ νέου για την πραγματοποίηση συνεδρίασης με θέμα την ανάπλαση της παραλίας του Αιδηψού στις 11 Μαΐου.

Γ.Π.Σ. Αιδηψού και 35 θέσεις καντινών

Η εισήγηση του Αντιδημάρχου Δημήτρη Ζουπανιώτη με θέμα το Β1 Στάδιο της μελέτης «Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Δημοτικής Ενότητας Αιδηψού Π.Ε. Ευβοίας» έγινε δεκτή μετά από τις τοποθετήσεις και των κυρίων Μαρούλα και Λαζαρίδη. Ο κύριος άξονας του Δήμου, όπως τόνισε ο Αντιδήμαρχος είναι η εναρμόνιση του σχεδίου της πόλεως με την ανάπτυξη του τουρισμού. Και αυτό το θέμα ξεπέρασε τη μία ώρα συζήτησης, με αποτέλεσμα πολλοί εκ των ακροατών που περίμεναν, ώστε να λάβουν το λόγο, τελικά δεν μίλησαν και αποχώρησαν με τη λήξη του.

Στη συνέχεια ακολούθησε θέμα που αφορούσε τον ορισμό του ανώτατου αριθμού αδειών, υπαίθριου, στάσιμου εμπορίου για το έτος 2015, με εισηγητή τον Αντιδήμαρχο Γιάννη Κατούνη, ο οποίος μεταξύ άλλων είπε ότι σε συνεννόηση με τους Προέδρους των τοπικών κοινοτήτων, που πρότειναν τις απαραίτητες για το κάθε δημοτικό διαμέρισμα θέσεις, εισηγείται για τα παραθαλάσσια μέρη από Λιχάδα μέχρι Βασιλικά τριανταπέντε θέσεις, οι οποίες θα πρέπει πρώτα να εγκριθούν από την Περιφέρεια. Για τις άδειες που είναι μέσα στη Ζ.Ο.Ε. συμπλήρωσε, περιμένουμε απάντηση από το Υ.Π.Ε.Κ.Α. διευκρινίζοντας πως για την Ιστιαία εκτός από αυτές που υπάρχουν ήδη και είναι νόμιμες, προτείνουμε άλλες τέσσερις. Η δήμαρχος στη συνέχεια πρόσθεσε πως με έγγραφό της στο Υ.Π.Ε.Κ.Α. στις 23 Μαρτίου 2015, ζήτησε να προχωρήσει με σύμφωνη γνώμη, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι λουόμενοι, η αναψυχή του κοινού με την τοποθέτηση από ξαπλώστρες, ομπρέλες, καθώς και κινητών καντινών μη σταθερά συνδεδεμένων, τονίζοντας χαρακτηριστικά «Δεν έχουμε πάρει ακόμη την απάντηση και γι αυτό το λόγο ακόμη εξαιρούνται οι περιοχές Κανατάδικα και Τσοκαίτη.

Τι θα γίνει με τα αδέσποτα και τα ψοφίμια;

Τα 101 σκυλιά της…Ιστιαίας

Ευθύνες του Δήμου για ασφάλεια, υγιεινή και δημόσια εικόνα

 308

Μεγάλο φαίνεται να είναι το πρόβλημα με τα αδέσποτα της πλατείας Ιστιαίας, όπως φανερώνουν οι αντιδράσεις των κατοίκων και των καταστηματαρχών της περιοχής. Πολλοί από αυτούς αναφέρθηκαν στο πρόβλημα των αγελών των αδέσποτων σκυλιών, στο θέμα της καθαριότητας τους, της στείρωσης, της μόλυνσης, και του φόβου που προκαλούν.

1η ανθοκομική έκθεση Ιστιαίας – Οι πολίτες στηρίζουν τις δράσεις της ΔΗΚΕΙΑ

 Το τριήμερο από την 1η έως τις 3 Μαΐου η κεντρική πλατεία της Ιστιαίας πλημμύρισε από χρώματα, χαμόγελα, φωνές μικρών παιδιών αλλά και πολλά λουλούδια. Η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Ιστιαίας – Αιδηψού διοργάνωσε την πρώτη ανθοκομική έκθεση στην πλατεία της Ιστιαίας, η οποία ομολογουμένως ήταν μια έξυπνη πρωτοβουλία που έδωσε χρώμα, θετική ενέργεια και πνοή στην περιοχή μας, ενώ παράλληλα, σε αγαστή συνεργασία με συλλόγους και φορείς, φρόντισαν να εμπλουτιστεί η έκθεση με δράσεις για μικρούς και μεγάλους. Ο «Παλμός» απευθύνθηκε στους επαγγελματίες και τους Συλλόγους, που συμμετείχαν στην έκθεση, ώστε να μεταφέρουν τις εντυπώσεις που αποκόμισαν από αυτή και πιθανές βελτιώσεις που θα μπορούσαν να υπάρξουν, ώστε τα επόμενα χρόνια η έκθεση να γίνει ακόμα καλύτερη και να προσελκύσει ακόμη περισσότερο κόσμο.

 

Κορφιάτεια 2015 – Εκδηλώσεις τιμής για την απελευθέρωση της Εύβοιας

 309

Ο Μάιος ξεκίνησε δυναμικά για τον Δήμο Ιστιαίας – Αιδηψού, με πολλαπλές εκδηλώσεις. Την Παρασκευή 8 Μαΐου έγινε η έναρξη του τριημέρου, για την απελευθέρωση της Εύβοιας, που ξεκίνησε από την Ιστιαία. Οι χορευτικοί σύλλογοι που συμμετείχαν έφτασαν στην πλατεία πεζοί με παραδοσιακά τραγούδια και δέχτηκαν το καλωσόρισμα των ντόπιων που συνοδεύτηκε από κεράσματα στο δρόμο. Μέρος πήραν με παραδοσιακούς χορούς ο χορευτικός σύλλογος Σελίνου «οι Σελινιώτες», ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ροβιών «Χορωβίαι», ο Μουσικός Πολιτιστικός Χορευτικός Σύλλογος Αιδηψού και το Μουσικοχορευτικό Συγκρότημα Ιστιαίας «Αθ. Κορφιάτης».

 

Δεν έγινε αποδεκτή η παραίτηση Κουκουρίκου – Ανοικτή Επιστολή Συμβούλων

 310

Στο φ.307 με ημερομηνία Παρασκευή 1 Μαΐου δημοσιεύσαμε τη δήλωση παραίτησης του Προέδρου του Δ.Σ. Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας Ηλία Κουκουρίκου που έγινε το Σάββατο 25 Απριλίου. Όμως η παραίτηση δεν έγινε αποδεκτή και οι δημοτικοί σύμβουλοι της συμπολίτευσης απεύθυναν ανοικτή επιστολή με ημερομηνία Λίμνη 18 Μαΐου, στον Πρόεδρο του Δ.Σ. ώστε να τον μεταπείσουν. Η επιστολή ευαισθητοποίησε και μετέπεισε τον Πρόεδρο να ολοκληρώσει το επιτυχημένο έργο του. Οι σύμβουλοι της συμπολίτευσης ήταν οι: Αλατζάς Ευάγγελος, Αρβανίτης Παναγιώτης, Βούλγαρης Αναστάσιος, Γιαννιός Κων/νος, Γεωργάκαινα Ελένη, Δανέλης Ιωάννης, Κατσούρας Δημήτριος, Κουτσουράς Σταύρος, Παναγιώτου Κων/νος, Παληός Ευστράτιος, Σεσοντή Μαρία, Σκουμπρής Νικόλαος, Τάρλας Κυριάκος, Χατζής Ανδρέας, Χαλιούλιας Ιωάννης.

Άλλο σύμφωνη γνώμη με όρους κι άλλο …άδεια Υπουργού

Καντίνες – Ζ.Ο.Ε. σημειώσατε Χ

Το μπαλάκι στο Δήμο Ιστιαίας – Αιδηψού ή στην Κτηματική Υπηρεσία;

 314

Καλοκαίρι έφτασε και το πρόβλημα, εκμετάλλευσης – αξιοποίησης των παραλιών εμφανίστηκε ακόμη μεγαλύτερο από πέρυσι. Δεκαετίες πίσω, τα μπάνια στη θάλασσα ήταν η καλοκαιρινή απόδραση του Έλληνα. Οικογένειες με ψάθες, πετσέτες, καπέλα, ομπρέλες και το απαραίτητο κολατσιό, ξεχύνονταν στις παραλίες.

Σήμερα τα πράγματα έχουν διαφοροποιηθεί τόσο πολύ, γιατί μιμούμενοι το αμερικάνικο πρότυπο, των οργανωμένων κατ’ ανάγκη παραλιών μπροστά στους ωκεανούς, έγινε και στη χώρα μας εμπορευματοποίηση του θαλάσσιου μπάνιου.

Η επαφή του ανθρώπου με το φυσικό περιβάλλον όλο και λιγοστεύει, ενώ παράλληλα η εκμετάλλευσή του όλο και επιτείνεται.

Η ανάπτυξη ξαπλωστρών και καντινών στις παραλίες μας, είναι πια σύνηθες ακόμη και στην τουριστικά υπό ανάπτυξη Εύβοια. Η ενασχόληση με αυτή τη επιχειρηματική δραστηριότητα, όμως σε παραλίες που υπάρχει από χρόνια οικισμός, (Κανατάδικα) δημιουργεί θέματα που δεν μπορούν εύκολα να υπερκεραστούν. Η όχληση των κατοίκων ή ο ανταγωνισμός με τα παραθαλάσσια ταβερνάκια απασχολεί ορισμένους. Άλλοι προβληματίζονται για την εμπορευματοποίηση του θαλάσσιου μπάνιου. Βέβαια υπάρχει κι η απασχόληση αρκετών ανθρώπων, που σε καιρούς ανεργίας, δεν είναι δυνατό να παραβλέπεται όποια δραστηριότητα μπορεί να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, έστω και μικρό χρονικό διάστημα.

Αλλά το πρόβλημα δεν σταματά μόνο εδώ, διότι προσκρούει σε δύο άλλα θέματα, όπως αυτό της Ζ.Ο.Ε. και των συνακόλουθων απαγορεύσεων που έχουν παραμεριστεί σύννομα ή μη, όπως και της δράσης του Δήμου που φαίνεται να προσπαθεί να αλλάξει την πεπατημένη χρόνων και χρόνων.

Με την Σύμφωνη γνώμη, της 25ης Μαΐου, του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος Ενέργειας και του αναπληρωτή υπουργού Ιωάννη Τσιρώνη για την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας σε 6 τμήματα, των ακτών του Δήμου Ιστιαίας – Αιδηψού Ευβοίας, Περιφέρεια Σ. Ελλάδας, που ανήκουν στην περιοχή του Ευρωπαϊκού Οικολογικού Δικτύου NATURA 2000: με τίτλο «Μεγάλο και μικρό Λιβάδι – Δέλτα Ξεριά, Υδροχαρές δάσος Αγ. Νικολάου-Παράκτια Θαλάσσια Ζώνη» και κωδικό GR 2420004 μέχρι 30-4-2016,φαίνεται πως το μπαλάκι ήρθε στο γήπεδο του Δήμου να διαχειριστεί το θέμα των όρων κι όχι μόνο.

 

 Τσίπρας: Δημοψήφισμα στις 5 Ιουλίου για αποδοχή ή μη της πρότασης των θεσμών

 316

Τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στις 5 Ιουλίου για την αποδοχή ή όχι της πρότασης των θεσμών ανακοίνωσε με διάγγελμά του ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ανέφερε ότι έχει ήδη ενημερώσει τόσο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όσο τους πολιτικούς αρχηγούς, τους επικεφαλής των θεσμών, καθώς επίσης και τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ και το Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

 

Πρόσθεσε επίσης ότι για το λόγο αυτό το Σάββατο θα αποστείλει επιστολή σε όλους τους πολιτικούς ηγέτες των χωρών του ευρώ με την οποία θα ζητήσει μια ολιγοήμερη παράταση του παρόντος προγράμματος μέχρι και τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, χωρίς ωστόσο να αναφέρει τί θα γίνει στην περίπτωση που αυτό δεν γίνει δεκτό και, στην περίπτωση αυτή, η Ελλάδα βρεθεί μπροστά στο φάσμα της χρεοκοπίας πριν πραγματοποιηθεί το δημοψήφισμα.

Χωρίς κυρώσεις ενδεχόμενη παύση κυκλοφορίας εφημερίδων σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της ΓΓΕΕ

 Δικαιολογημένη χαρακτηρίζει η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας ενδεχόμενη διακοπή στην κυκλοφορία εφημερίδων λόγω της τραπεζικής αργίας. Σύμφωνα με τη ΓΓΕΕ, δεν προβλέπονται κυρώσεις για τα έντυπα που υπάγονται στο καθεστώς των κρατικών δημοσιεύσεων.

Απόσπασμα από τη στήλη «Με Παρη-σία»

 Για να πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή, η ζωή μας άλλαξε από το βράδυ της Παρασκευής, όπου κοιμηθήκαμε ήσυχοι και ξυπνήσαμε ανήσυχοι κι από τότε γυρνάμε αλαφιασμένοι σαν την …Αστέρω, με κολλημένα τα πρόσωπά μας στα τηλεοπτικά δελτία.

 

Ενδιάμεσα ζήσαμε ένταση και διχαστικά συναισθήματα, με το δημοψήφισμα να μας θυμίζει πως πήραμε τη ζωή μας λάθος κι αλλάξαμε ζωή…

 

Αυτό που τραγούδαγε κάποτε ο …σερ κι εμείς ψιθυρίζαμε, αλλά χωρίς να νιώθουμε απόλυτα τους στίχους στο πετσί μας.

Οι πιο παλιοί άλλα καταλάβαιναν, άλλα αισθάνονταν.

Από αυτούς μας χωρίζει μια άλλη ζωή. Εμείς οι σημερινοί πενηντάρηδες μεγαλώσαμε με την ασπρόμαυρη τηλεόραση, που έγινε βίντεο. Μεγαλώσαμε με τη φράση του Κωνσταντίνου Καραμανλή πως τώρα «γίναμε ευρωπαίοι» ενώ κανένας μας δεν το πολυπίστευε, γιατί είχαμε πάντα κάτι τόσο διαφορετικό από τη Δύση.

Κι αυτό δεν ήταν μόνο το Ελληνικό ταπεραμέντο μας κι η φτώχεια, που με την επινοητικότητα πάντα έκαναν θαύματα. Είχαμε κάτι που μας έκανε ξεχωριστούς κι ιδιαίτερους. Κι αυτό το κάτι ξέραμε ότι πάντα έμπαινε καρφί στο μάτι των άλλων. Αυτών των Ευρωπαίων των εταίρων μας, ή όπως θα έγραφα σωστότερα των έτερων, δηλαδή των άλλων, των ξεχωριστών από τη δική μας κουλτούρα και πραγματικότητα.

Ποιος είναι ο Έλληνας; το ξέρουμε όλοι.

Είναι αυτός που κοιτά να τη βολέψει, όσο πιο ανώδυνα γίνεται, αλλά είναι κι ο φιλότιμος που θα βγάλει το φαΐ από το πιάτο του, για το δικό σου κέρασμα.

Κι η αλήθεια είναι πως μας αλλοτρίωσαν.

Μας εξαγόρασαν χρόνια τώρα με επιδοτήσεις, μας έμαθαν με …καραβιές λεφτά αδούλευτα, να μοστράρουμε ζωή, άλλη από τη δική μας.

Να τρώμε αμερικάνικα, να ντυνόμαστε ευρωπαϊκά, να μιλάμε αγγλικά και να περιμένουμε τα πακέτα βοήθειας για να κερδίζουμε τη διαβίωση.

Μας έμαθαν να κυνηγάμε το αμερικάνικο όνειρο κι εύκολα πολύ εύκολα, να μετράμε τον άλλο, μόνο με τα πόσα λεφτά έχει, κι όχι με το πόσο πραγματικά αξίζει.

Στην αρχή με τα Μεσογειακά Προγράμματα, στη συνέχεια με τα Πακέτα Ντελόρ, με τις αγροτικές επιδοτήσεις για να ξεπατώσουμε τα χωράφια μας και να καταντήσουμε τώρα αυτό που κάποτε προφήτευσε ο Ζίγδης… τα γκαρσόνια των Ευρωπαίων!

Και σπεύσαμε ΟΛΟΙ φοβισμένοι πως αυτή τη ζωή θα τη χάσουμε και τρέξαμε στα ΑΤΜ, κοιτώντας να πάρουμε πίσω τη χτεσινή ζωή μας.

Να πάρουμε πίσω αυτό που αντιπροσώπευε τη διαφορετικότητά μας, από τους άλλους και αυτό δεν ήταν τίποτε άλλο παρά μόνο το ΧΡΗΜΑ.

Κινδυνεύουμε να γίνουμε οι σύγχρονοι Εφιάλτες της ίδιας μας της χώρας, όταν προδώσαμε αρχές και αξίες για τα λεφτά. Πουληθήκαμε και μια και δυο και τρείς φορές για τα …φράγκα.

Βρεθήκαμε εταίροι στην Ευρώπη, για να μας προσφέρουν σήμερα ασφυκτικά χρηματοοικονομικά μέτρα, που να μας εξαναγκάσουν σε ένα αθέλητο ΝΑΙ;

 

 Τα φροντιστήρια απειλούνται με λουκέτο – Εχθρός της Παιδείας το κράτος

Το 23% αγχόνη για μαθητές και καθηγητές

Δηλώσεις φροντιστών για το 23% Φ.Π.Α. στην ιδιωτική εκπαίδευση

324

Ένα από τα πρόσφατα μνημονιακά μέτρα που τάραξαν την μέση ελληνική οικογένεια ήταν η πιθανότητα επιβολής του 23% Φ.Π.Α. στην ιδιωτική εκπαίδευση. Για τα φροντιστήρια που στη μεγάλη τους πλειοψηφία οι ιδιοκτήτες είναι αυτοαπασχολούμενοι, το πρόβλημα είναι καταστροφικό, αν αναλογιστεί κανείς πως έχουν απέναντι τους χρόνια και χρόνια τα παράνομα φροντιστήρια και από καθηγητές που είναι νόμιμα διορισμένοι στο Δημόσιο. Ο «Παλμός της Βόρειας Εύβοιας» εστιάζοντας στο θέμα έδωσε το βήμα στους φροντιστές που θέλησαν να τοποθετηθούν.

 

 Διάχυτη απογοήτευση των πολιτών για πολιτική κατάσταση και εκλογές

Πρώτο …κόμμα θα είναι η αποχή;

Ρεπορτάζ με δηλώσεις πολιτών της Ιστιαίας – Τοποθέτηση Β. Αποστόλου

325

Διχασμένοι είναι οι πολίτες σχετικά με τις εκλογές της Κυριακής, καθώς αρκετοί δήλωσαν πως δεν θα φτάσουν μέχρι την κάλπη ως ένδειξη διαμαρτυρίας. Βέβαια υπάρχουν δύο τάσεις. Οι μεγαλύτεροι ηλικιακά θεωρούν πως είναι υποχρέωση τους να δηλώσουν την παρουσία τους, υποστηρίζοντας πως αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να αλλάξει η κατάσταση. Αρκετοί από τους νεότερους όμως έχουν πιο κάθετη στάση για την αποχή και εκεί που συγκλίνουν όλοι τους είναι η απογοήτευση τους από το πολιτικό σκηνικό. Σχεδόν όλοι θεωρούν ακατάλληλη την χρονική περίοδο για τις εκλογές, αφού υποστηρίζουν πως το κράτος θα δαπανήσει αρκετά χρήματα για να πραγματοποιηθούν.

 Ανάποδες κλίσεις και βιολογικός μπλοκάρουν το αποχετευτικό … της Αιδηψού

Δυσωδία – Δυσφήμιση του τόπου- Δυστοκία αποφάσεων

Δέσμιος ο τουρισμός της αναποτελεσματικότητας

329

Πολλά και χρόνια είναι τα προβλήματα που ταλαιπωρούν την λουτρόπολη του Δήμου μας, την Αιδηψό. Οι πολίτες αντιδρούν έντονα για αυτή την κατάσταση, χωρίς όμως καμία ένδειξη ενδιαφέροντος και αποτελεσματικότητα από τους δημοτικούς άρχοντες, που εναλλάσσονται. Ξενοδόχοι, καταστηματάρχες και πολίτες, συμφωνούν σε μια φράση: «Δεν είναι αυτή εικόνα για την λουτρόπολη μας». Ένας ημιτελής περιφερειακός δρόμος, ένα ατελείωτο ΚΥΜΑ που επί χρόνια ανασκευάζεται, το πασάλειμμα της πλαζ του Ε.Ο.Τ., η απένταξη του παραλιακού δρόμου από το πρόγραμμα Ε.Σ.Π.Α. και το αποχετευτικό δίκτυο, είναι μερικά από τα σοβαρότερα προβλήματα που ταλαιπωρούν τους Αιδήψιους πολίτες.

 

Αμφίπλευρα διόδια στο Σχηματάρι οδηγούν σε φτωχοποίηση την Εύβοια

Η Βόρεια Εύβοια απομονώνεται και οδικά

Λίγα δρομολόγια F/B, κακό οδικό δίκτυο και διόδια ταφόπλακα της ανάπτυξης

 331

Σαν να μην έφτανε ο μειωμένος αριθμός δρομολογιών των φεριμπότ που συνδέουν το νησί μας με τις απεναντινές στεριές, σαν να μην έφτανε το επικίνδυνο οδικό δίκτυο, προστίθενται και διόδια εισόδου – εξόδου στην Εύβοια. Με αφορμή το δελτίο Τύπου που λάβαμε από το Επιμελητήριο Εύβοιας στις 27 Οκτωβρίου 2015, η Εύβοια κινδυνεύει για έναν ακόμη λόγο να αποκοπεί από την υπόλοιπη Ελλάδα, με την επίφοβη εγκατάσταση διοδίων στον αυτοκινητόδρομο Σχηματαρίου – Χαλκίδας. Ενώ το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Χαλκιδέων στην συνεδρίασή του, από τον Μάιο του 2015 αντέδρασε κατά πλειοψηφία στην εγκατάσταση διοδίων στο δρόμο Σχηματαρίου – Χαλκίδας. Η Πολιτεία όμως φαίνεται πως δεν έλαβε υπόψη της τον αποκλεισμό της Εύβοιας γιατί σύμφωνα με το Επιμελητήριο Εύβοιας επιταχύνονται οι εργασίες στον κλειστό αυτοκινητόδρομο Σχηματαρίου – Χαλκίδας, στο ύψος του Βαθέως Αυλίδας – με σκοπό την εγκατάσταση διοδίων.

Απουσία του Δημάρχου από το Δ.Σ. Μαντουδίου – Λίμνης- Αγίας Άννας Βάλτωσε και πάλι το Τεχνικό Πρόγραμμα

333

Για ακόμη μια φορά δε βγήκε άσπρος καπνός από το Δημοτικό Συμβούλιο Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας για την έγκριση του Τεχνικού Προγράμματος του 2016. Αν και αυτή τη φορά υπήρξαν σύμβουλοι όπου μετά την μερική τροποποίησή του το υπερψήφισαν.

Απουσία του Δημάρχου

Στην συνεδρίαση δεν παραβρέθηκε ο Δήμαρχος κ. Χρήστος Καλυβιώτης επικαλούμενος την υποχρέωσή του να παρακολουθήσει τη συνεδρίαση του Φορέα Διαχείρησης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ). Η απουσία του σχολιάστηκε από Δημοτικούς Συμβούλους θεωρώντας ότι θα μπορούσε να στείλει αντιπρόσωπο στη συνεδρίαση αυτή. Και ότι μάλλον ήταν διπλωματική η απουσία του.

Πρώτη Φορά για τον Χατζή

Ο νέος πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Ανδρέας Χατζής έκανε το ντεμπούτο του με φανερή αμηχανία, την ξεπέρασε σχετικά σύντομα όμως, ώστε κάποια στιγμή να πει (μεταξύ σοβαρού και αστείου) «Μη κοιτάτε που είμαι χαλαρός σήμερα, είπα να μην αρχίσουμε από τη πρώτη μέρα».

 

 Ο Δήμος Ιστιαίας – Αιδηψού αντιδρά στην κατάργηση του Α.Τ. Αιδηψού

Απασφαλίζει o Καλλικράτης

Πολίτες, εμπορικός Σύλλογος και ξενοδόχοι επαναστατούν

 334Μεγάλη και σύσσωμη είναι η αντίδραση της τοπικής κοινωνίας, για το επίφοβο κλείσιμο του Α.Τ. Αιδηψού. Δήμαρχος, ξενοδόχοι, εμπορικός σύλλογος και το σύνολο των πολιτών του Δήμου Ιστιαίας – Αιδηψού, αντιδρούν στην προτεινόμενη κατάργηση του Αστυνομικού Τμήματος της Αιδηψού. Ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες που ο πληθυσμός της λουτρόπολης, λόγω τουρισμού πολλαπλασιάζεται, έχει πολύ μεγάλη ανάγκη αστυνόμευσης. Παράλληλα αν το μόνο αστυνομικό τμήμα του Δήμου που παραμένει είναι το Α.Τ. Ιστιαίας, αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να επανδρωθεί με διπλάσιο αριθμό, διότι παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των ανδρών του, δεν είναι δυνατό να αστυνομεύεται η περιοχή από τα Βασιλικά μέχρι και τη Λιχάδα.

Άρα αντί να καταργηθεί το Α.Τ. Αιδηψού, που σημειωτέον θα αποτελεί από το φετινό καλοκαίρι και πύλη εισόδου – εξόδου τουριστών από το εξωτερικό, θα πρέπει να επανδρωθεί με μεγαλύτερο αριθμό ανδρών, όπως και της Ιστιαίας, ώστε η παρουσία της αστυνομίας να είναι εμφανής και στα άκρα του Δήμου μας, όπως τα Βασιλικά και τη Λιχάδα.

 

Κ. Πετράκος: «Παλαιότερα υπήρχαν τέσσερα σφαγεία στην περιοχή»

Η Βόρεια Εύβοια απαιτεί σφαγείο

Ρεπορτάζ σε κτηνοτρόφους σε Άγιο Παντελεήμονα και Ωρεούς

 336Σφαγεία, διάθεση κρέατος και γάλακτος έλλειψη συνεταιρισμών και βοσκότοποι, προβληματίζουν όλους, όσους ασχολούνται με την κτηνοτροφία στη Βόρεια Εύβοια.

Η περιοχή μέσα στο χρόνο έχει απογυμνωθεί από βασικές υποδομές και συλλογική κινητικότητα, με αποτέλεσμα από τα τέσσερα σφαγεία που υπήρχαν κάποτε στη Βόρεια Εύβοια, σήμερα να μην υπάρχει κανένα. Οι επιδοτήσεις από την Ε.Ε. κι οι αλλαγές στις σύγχρονες συνθήκες ζωής, έμαθαν και τους κτηνοτρόφους να δρουν ατομικά κι όχι συλλογικά με αποτέλεσμα σήμερα, κανείς να μην μπορεί να δουλέψει μεθοδικά και να διαθέτει με άνεση το προϊόν του.

 

Απόσπασμα από τη στήλη «Με Παρη-σία»

Πάνε πολλά χρόνια πίσω, όταν τον Μάιο του 2009, πήρατε στα χέρια σας το πρώτο εβδομαδιαίο φύλλο του «Παλμού».

Ήταν το πρώτο κι όπως έδειξε ο χρόνος και το μοναδικό εβδομαδιαίο έντυπο της Βόρειας Εύβοιας.

Από τότε μέχρι σήμερα δηλαδή τα τελευταία εξίμιση χρόνια, άλλαξαν πολλά.

Ήρθε ο Καλλικράτης, η κρίση κι η παγκοσμιοποίηση έγινε από λέξη, βίωμα.

Μαζί με όλα αυτά όμως ήρθε κι η εξέλιξη της τεχνολογίας. Το τελευταίο οκτάμηνο, αν και το χρονικό διάστημα δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο, οι αλλαγές που ακολούθησαν ήταν σαρωτικές και για τη χώρα και για την αγορά και για τον τόπο μας βέβαια. Στην δυνατή ομάδα του «Παλμού» προστέθηκαν και νέες αξιόμαχες δυνάμεις που πλούτισαν την ομάδα μας με τις νέες ιδέες. Όλοι εμείς για άλλη μια φορά, καινοτομώντας στα πλαίσια της Εύβοιας, προχωρούμε σε μια πλήρη ηλεκτρονική έκδοση εφημερίδας, που θα έχει όμως αμφίδρομη επικοινωνία με τους αναγνώστες, διότι και θα μπορούν να σχολιάζουν όλα τα δημοσιεύματα, αλλά παράλληλα και να τοποθετούνται σε όλα τα θέματα της επικαιρότητας. Αυτό μας δίνει την ευκαιρία να αναδείξουμε τον τόπο μας και τις ιδιαιτερότητές του σε όλη τη γη. Για όλους τους συνδρομητές μας θα υπάρχει μηνιαίο ηλεκτρονικό τεύχος, που θα μπορεί όποιος θέλει και να το τυπώνει. Σας ευχαριστούμε για τη στήριξή και την εμπιστοσύνη σας, όλα αυτά τα χρόνια και να είστε βέβαιοι πως θα συνεχίσουμε μαχητικά παρόντες στον παλμό των γεγονότων. Η ομάδα του «Παλμού» σας εύχεται ολόψυχα χρόνια καλά, γεμάτα ανθρωπιά και ειρήνη.

Πάρη Ντελκή

Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.grΑφηστε ενα σχολιο

Η παρούσα φόρμα συλλέγει το όνομα σας και την ηλεκτρονική σας διεύθυνση, ώστε να μπορέσουμε να απαντήσουμε στο σχόλιο σας. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε το Privacy Policy της ιστοσελίδας μας.

error: