Home > Αρθρα - Επικαιροτητα > Ανασκόπηση στην αγροτική παραγωγή της Βόρειας Εύβοιας για το 2015

Ανασκόπηση στην αγροτική παραγωγή της Βόρειας Εύβοιας για το 2015


There are no slides in this slider.There are no slides in this slider.


Η ευλογημένη γη μας και τα προϊόντα της

Ανασκόπηση στην αγροτική παραγωγή της Βόρειας Εύβοιας για το 2015

Σύκα – σταφύλια -τσίπουρα – κρασιά – ρητίνη – ελιές – μέλι – γάλα – κρέας

 

Πέρασε ακόμη ένας γεμάτος χρόνος, όπου η ομάδα του «Παλμού», θέλοντας να φωτίσει στην ευλογημένη καρπερή γη μας, εκτός των άλλων έδωσε το βήμα και στους παραγωγούς της Βόρειας Εύβοιας, οι οποίοι μίλησαν για τα προϊόντα αλλά και τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα, εξηγώντας πολλές λεπτομέρειες του κλάδου τους, που μέχρι σήμερα αρκετοί από εμάς αγνοούσαμε.

Η αρχή έγινε με τους συκοπαραγωγούς, τους οποίους επισκεφθήκαμε στην περίοδο της συγκομιδής, στη διαδικασία επιλογής του σύκου και μας ενημέρωσαν για τις τεχνικές και τα προβληματα που μπορεί να δημιουργηθούν στο προϊόν, εξαιτίας των καιρικών συνθηκών. Η καλλιέργεια και επεξεργασία των σύκων βασίζεται στην πολύ μεγάλη παραγωγή που υπάρχει στην Βόρεια Εύβοια.

320 - σύκα

Οι συκοπαραγωγοί του Ταξιάρχη ανέφεραν: «Στην Βόρεια Εύβοια έχουμε μεγαλή παραγωγή σύκου και σχεδόν όλα τα κάνουμε εξαγωγή. Σαν ποσότητα και ποιότητα έχουμε την καλύτερη και ανοίγει πλέον και την αγορά στο εξωτερικό. Οι Κινέζοι θέλουν να κλείσουμε την αγορά για δέκα χρόνια και να παίρνουν μόνο αυτοί, κάτι που δεν γίνεται γιατί χάνεις όλους τους υπόλοιπους. Κάνουμε παρα πολλές εξαγωγές κυρίως στην Ιταλία».

Στη συνέχεια οι αμπελουργοί, μας υποδέχθηκαν στα αμπέλια τους και μάθαμε τόσο για την διαδικασία του τρύγου, όπως και για τα προβλήματα του κλάδου τους, καθώς λίγους μήνες πριν πάρθηκε Κοινή Υπουργική Απόφαση για όσους έχουν αμπέλια χωρίς άδεια από το 1998 τα οποία πρέπει να ξεριζωθούν.

327 - αμπέλια

Πόσοι πρέπει να ξεριζώσουν τα αμπέλια τους και πόσοι αμπελουργοί απ’ την περιοχή, ίσως χρειαστεί να πληρώσουν …τσουχτερά πρόστιμα αξίας, τουλάχιστον 1.200 ευρώ το στρέμμα αν κι η παραγωγή σταφυλιών το 2015 δεν ήταν στα ίδια επίπεδα με τον προηγούμενο χρόνο, λόγω καιρικών συνθηκών.

Όσον αφορά την παραγωγή κρασιού οι ίδιοι ανέφεραν: «Έχουμε διάφορες ποικιλίες όπως ροδίτη, αμβούργο, καμπερνέ, μοσχάτο και σεράκ. Από τον ροδίτη γίνονται τα περισσότερα κρασιά και το τσίπουρο. Ο ροδίτης παράγει την μεγαλύτερη ποσότητα και είναι η βασική ποικιλία σε όλα τα κρασιά εκτός από κάποια ειδικά μαύρα κρασιά που είναι και πιο ακριβά».

Η περιήγηση από τους προστάτες του δάσους, τους ρητινοσυλλέκτες, ήταν εξίσου ενδιαφέρουσα καθώς οι ίδιοι αναφέρθηκαν, στις δυσκολίες του επαγγέλματος, στις πελεκημένες συντάξεις και επιδοτήσεις, στα μονοπάτια που είναι αναγκασμένοι οι ίδιοι να καθαρίζουν αλλά και στην ομορφιά του επαγγέλματός τους.

330 - ρετσινάδες

Ο Γιώργος Παπασταμούλος και ο Δημήτρης Κουρταλής, ανέφεραν: «Από τις πληρωμές δεν είμαστε ικανοποιημένοι γιατί πριν 5 χρόνια η εισοδηματική ενίσχυση είχε 62 λεπτά τώρα έχει 45. Η επιδότηση έχει μειωθεί κατά πολύ. Ανήκουμε στα βαρέα και ανθυγιεινά αν και στην τελευταία κατηγορία, καθώς είναι πολύ επικίνδυνη δουλειά. Ένα ξύλο αν σπάσει μπορεί να χτυπήσουμε. Επίσης, αν πέσει στο μάτι θεϊκό οξύ, μπορεί ακόμη και να τυφλωθείς. Άλλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι οτι μας αύξησαν τα χρόνια για την σύνταξη στα 62 και προβλέπεται στα 67 να πάει σταδιακά. Ένας άνθρωπος δεν έχει την δυνατότητα να ανεβεί σε ένα δέντρο στα 67 του χρόνια, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε και τίποτα. Επίσης, μεγάλο θέμα είναι το κόστος. Έχουμε πολλά καύσιμα, ενοίκια, η ρίζα του πεύκου νοικιάζεται 50 με 60 λεπτά, γιατί τα πεύκα δεν είναι δικά μας. Άλλα ανήκουν στο κράτος, άλλα ανήκουν σε συνεταιρισμούς και άλλα σε ιδιώτες, οι οποίοι καλλιεργούσαν πεύκα κι όταν πήραν σύνταξη τα νοικιάσανε και πληρώνουμε εμείς ένα αντίτιμο. Αυτό αντιστοιχεί περίπου σε 50 λεπτά την ρίζα. Ο πεύκος βγάζει 3 κιλά. Παίρνω εγώ 2 κιλά και 1 κιλό παίρνει ο ενοικιαστής. Είναι σχετικά εύκολο όμως να μας κλέψουνε τη ρητίνη. Έχουν σημειωθεί τέτοια περιστατικά πολλές φορές. Δεν είναι εύκολο να προστατέψουμε την δουλειά μας. Δεν μπορούμε να παραφυλάμε στο δάσος». Έξω από τα ρεπορτάζ για τον πρωτογενή τομέα παραγωγής, δεν μπορούσαν να μείνουν οι ελαιοπαραγωγοί, οι οποίοι φαίνεται το 2015 να είχαν ένα έντονο πρόβλημα, καθώς όλοι μαζικά αναφέρουν ότι η ακαρπία των ελιών, τη χρονιά που μας πέρασε, άγγιξε ποσοστό της τάξεως του 99,9%, με αποτέλεσμα η έλλειψη παραγωγής να λειτουργήσει ως ντόμινο στη γενικότερη οικονομία της Βόρειας Εύβοιας. Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού της Ιστιαίας Νίκος Αναγνώστου αναφέρθηκε εκτενέστατα λέγοντας: «Η παραγωγή φέτος ήταν μηδενική, ενώ πέρυσι ήταν αρκετά καλή. Έχει χαθεί εισόδημα που δεν αναπληρώνεται με τίποτα κι αυτό είναι κακό για την οικονομία της περιοχής. Έχουμε μια τεράστια ζημιά γιατί και παραγωγή να μην υπάρχει μια χρονιά, η ελιά θα απαιτεί τα έξοδά της».

Επίσης, επισκεφθήκαμε την οργανωμένη κοινωνία των μελισσών και συζητήσαμε μαζί με τους μελισσοκόμους οι οποίοι μας έκαναν πλήρη ξενάγηση στα μελίσσια τους κι ανακαλύψαμε πως πέρα από το πολύ γλυκό μέλι, ο δρόμος του μελισσοκόμου είναι στρωμένος με …κεντριά, καθώς έχει να αντιμετωπίσει ποικίλα προβλήματα στον τομέα του. Επί παραδείγματι, μερικά από αυτά είναι, τα λίγα δρομολόγια των ferry boat, οι αγροτικοί δρόμοι της περιοχής που δυσκολεύουν την μετακίνηση τους, οι ψεκασμοί που γίνονται στα υπόλοιπα αγροτικά προϊόντα με κυριότερο όλων, την εισαγωγή γύρης και βασιλικού πολτού από Κίνα και μελιού από τη Βουλγαρία που έρχεται σε πολύ χαμηλή τιμή και επηρεάζει άμεσα την αγορά του ελληνικού μελιού.

333 meli (1)

Ο Κώστας Φώτου μελισσοκόμος από την Αιδηψό είπε: «Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική μελισσοκομία είναι η εισαγωγή γύρης και βασιλικού πολτού από την Κίνα, που είναι πάμφθηνος και πλασάρεται στην αγορά ως γνήσιος. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι με το μέλι από την Βουλγαρία που έρχεται με 2 λέβα, 2,50 το πολύ και πωλείται εδώ με 7 ευρώ. Την ποιότητα του μελιού αυτού δεν την γνωρίζω. Αυτό που γνωρίζω είναι πως έρχεται το μέλι και πως πωλείται. Το θέμα είναι πως έρχονται μεγάλες ποσότητες μελιού από την Βουλγαρία και εμείς δεν μπορούμε να προωθήσουμε το δικό μας, δηλαδή λόγω της χαμηλής τιμής του μελιού αυτού, αγοράζουν και το δικό μας σε πολύ χαμηλές τιμές. Όταν πας τα μελίσσια σου εκτός νομού πρέπει να ειδοποιήσεις το Δασαρχείο, ώστε να σου υποδείξει κάποιον χώρο να τα τοποθετήσεις. Η περίοδος του τρύγου ξεκινάει από τον Απρίλιο με το ανθόμελο, συνεχίζει τον Μάιο με το έλατο και τελειώνει αυτή την περίοδο με το πεύκο».

Έξω απο την ανασκόπηση δεν θα μπορούσε να μείνει η παραγωγή τσίπουρου, καθώς είναι το τοπικό ποτό, το οποίο διακινείται σε όλα τα μαγαζιά της Βόρειας Εύβοιας κι όχι μόνο. Μας υποδέχθηκαν στα καζάνια τους στην περιοχή του Άη Γιώργη και των Βασιλικών Ευβοίας και μας οδήγησαν βήμα-βήμα στην μεθυστική διαδικασία παρασκευής του τσίπουρου.

335 - tsip1 (2)

Οι ίδιοι δήλωσαν: «Στην περιοχή της Βόρειας Εύβοιας έχουμε περίπου 200-250 καζάνια και το τσίπουρο που βγάζουμε είναι για να τροφοδοτούμε τα μαγαζιά της περιοχής με τοπικό παραδοσιακό προϊόν».

Το 2015 και η ανασκόπηση του πρωτογενούς τομέα παραγωγής κλείνει με τον κλάδο των κτηνοτρόφων και το σημαντικό θέμα της έλλειψης σφαγείων, που είναι μια ανοικτή πληγή που απασχολεί τους παραγωγούς, όπως και ολόκληρη την κοινωνία καθώς η έλλειψη του δημιουργεί ποικίλα προβλήματα στον κλάδο τους.

336 - παπαιωάννου-cmyk

Συγκεκριμένα ο αγροτικός κτηνίατρος, Κώστας Πετράκος αναφέρθηκε : «Ο κλάδος των κτηνοτρόφων είναι αρκετά μεγάλος, αλλά θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερος, αν υπήρχαν οι κατάλληλες προϋποθέσεις. Το βασικό πρόβλημα της περιοχής μας είναι η έλλειψη σφαγείου κι εξαιτίας αυτού, έχουμε το πρόβλημα διάθεσης του γάλακτος. Εφόσον δεν σφάζονται στην ώρα τους τα αμνοερίφια δεν μπορούν να δώσουν και το γάλα για μεγάλη χρονική περίοδο».

Ελβίρα Βολανάκη

Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.grΑφηστε ενα σχολιο

Η παρούσα φόρμα συλλέγει το όνομα σας και την ηλεκτρονική σας διεύθυνση, ώστε να μπορέσουμε να απαντήσουμε στο σχόλιο σας. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε το Privacy Policy της ιστοσελίδας μας.

error: