Home > Hot ! > Άννα Λουκατζίκου: «Αν δε θίγεται ο κοινός στόχος παραμένω» (Συνέντευξη)

Άννα Λουκατζίκου: «Αν δε θίγεται ο κοινός στόχος παραμένω» (Συνέντευξη)

Άννα Λουκατζίκου: «Αν δε θίγεται ο κοινός στόχος παραμένω»

Εντάσεις και άλυτα προβλήματα

Πιθανότητα ανεξαρτητοποίησης; Βιολογικός Αιδηψού -Μισθώσεις έργου ή Συμβάσεις εργασίας; -ΔΗ.Κ.Ε.Ι.Α

 

Ένταση, επικρατεί το τελευταίο καιρό στη συμπολίτευση του Δήμου Ιστιαίας – Αιδηψού με γνωστές και άγνωστες κόντρες. Πολλά από αυτά που έχουν δει και το φως της δημοσιότητας έχουν βάση κι άλλα όχι.

Η Αντιδήμαρχος της Αιδηψού και Πρόεδρος της ΔΗΚΕΙΑ, Άννα Λουκατζίκου, μιλά στο palmosev.gr για τα θέματα των  προσλήψεων που της χρεώθηκαν, για το άλυτο πρόβλημα του βιολογικού καθαρισμού της Αιδηψού, την πιθανότητα ανεξαρτητοποίησής της και φυσικά για τη δράση της ΔΗΚΕΙΑ.

Η ίδια στα 2,5 χρόνια της πολιτικής της συμμετοχής στα κοινά έχει να επιδείξει αποτελεσματικότητα και καινοτόμες δράσεις μέσω του τομέα που ανέλαβε εξαρχής. Όμως στα θέματα που καλείται να εργαστεί σε συνεργασία με το Δήμο, τα προβλήματα όχι μόνο δεν λύνονται, αλλά αντιθέτως συσσωρεύονται και έρχονται σε μεγάλη αντίθεση με τον στόχο όλου του Δήμου, που προσπαθεί να  εμφανιστεί ως τουριστικός προορισμός.

Από την θέση της Αντιδημάρχου επικουρείτε την Δήμαρχο, ενώ είστε παράλληλα Πρόεδρος της ΔΗ.Κ.Ε.Ι.Α. , πόσο δύσκολος είναι ο ρόλος σας;

«Καθόλου σε αυτό το θέμα».

Δηλαδή δεν είναι αρκετές οι αρμοδιότητες που έχετε ως Αντιδήμαρχος και Πρόεδρος της ΔΗ.Κ.Ε.Ι.Α.;

«Οι αρμοδιότητες είναι αρκετές αλλά έχουν τον ίδιο σκοπό. Την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος και του κοινού καλού. Οπότε η μία θέση με την άλλη δεν αντικρούονται. Έτσι δεν έχω θέμα σε αυτό».

Υπάρχει πάντα κοινή πορεία στην δική σας γραμμή με την Δήμαρχο; Πρόσφατα προέκυψε ένα θέμα με τις 3 προσλήψεις ατόμων που εργάζονται στο Δημαρχείο και ακούστηκε ότι μία εκ των προσλήψεων έγινε από την ΔΗ.Κ.Ε.Ι.Α. Ισχύει κάτι τέτοιο;

«Για την μία κοπέλα ισχύει»

Η σύμβαση της από πότε είναι;

«Δεν ήταν με συγκεκριμένο αντικείμενο και έργο, υπάρχει και στην Ιστιαία η «Βοήθεια στο σπίτι» και κάποια θέματα που έπρεπε να εξυπηρετηθούν  και μέχρι εκεί. Τίποτα παραπάνω, τίποτα λιγότερο. Η σύμβαση ήταν για ένα πολύ συγκεκριμένο διάστημα η οποία έχει λήξει γιατί κάλυψε το κενό που θέλαμε».

Δηλαδή η σύμβαση της με την ΔΗ.Κ.Ε.Ι.Α. για ποιο χρονικό διάστημα ήταν;

«Ήταν περίπου ένα τρίμηνο»

Δηλαδή τέλος Μαρτίου λήγει η σύμβαση της;

«Έχει λήξει ήδη».

Γιατί φαίνεται στο ΕΡΓΑΝΗ να υπάρχει μία ετήσια σύμβαση …

«Έχει λήξει η σύμβαση αυτή»

Από τη ΔΗΚΕΙΑ υπάρχει σύμβαση μόνο για ένα τρίμηνο…

«Λιγότερο από τρίμηνο και έχει λήξει ήδη»

Εσείς κάνατε την πρόσληψη και την επιλογή;

«Όχι»

Δηλαδή ήταν μία απόφαση της Δημάρχου η οποία σας «επεβλήθη» εντός εισαγωγικών;

«Ναι»

Υπάρχουν και άλλα τέτοια θέματα τα οποία μπορεί να μην σας βρίσκουν σύμφωνη με αυτά που προτείνει η Δήμαρχος;

«Όταν ξεκίνησα να ανακατευτώ με την πολιτική, όσο αφορά τον Δήμο και να μπω στην διαδικασία της  υποψηφιότητας, η θέση μου πάντα ήταν  ότι επειδή δεν είμαι πολιτικός και δεν έχω σκοπό να κάνω πολιτική καριέρα, το μόνο που είχα θέσει ως όρο ήταν να μη με φέρει κανείς σε αντίθεση με τα προσωπικά μου πιστεύω.  Εγώ θέλω την κριτική ακόμα και την αρνητική, αρκεί κάποιος να έχει επιχειρήματα και ευχαρίστως να αντικρούσω οποιοδήποτε επιχείρημα, είτε αρνητικό είτε θετικό, όπως και δεν με ενδιαφέρει και η επευφημία ή τα συγχαρητήρια. Οπότε ξεκινώντας από αυτό,  οτιδήποτε με φέρνει αντίθετη με τα πιστεύω και την συνείδηση μου, το λέω. Φυσικά υπάρχουν πράγματα για τα οποία εγώ έχω κάποια διαφορετική σκέψη ή διαφορετικό τρόπο αντιμετώπισης, και το λέω.»

Η αλήθεια είναι πως δεν βρήκαμε την πρόσληψη της γραμματέως…

«Αυτές οι προσλήψεις δεν αναρτώνται στο Διαύγεια. Δεν είναι ακριβώς συμβάσεις εργασίας είναι μισθώσεις έργου. Όπως όταν κάποιος αναλαμβάνει τον ήχο ή μία εκδήλωση με τον ίδιο τρόπο, είναι ένα ιδιωτικό συμφωνητικό. Αν θα έπρεπε ή αν πρέπει, δεν έχουμε αντίρρηση να γίνει. Από ότι γνωρίζω και σε άλλες Δημοτικές επιχειρήσεις ακολουθούν την ίδια τακτική».

Δηλαδή μου λέτε πως σχετικά με τη καταγγελία που έκανε ο κ. Δημόπουλος   για τις τρείς θέσεις που εξυπηρετούσαν την Δήμαρχο ως γραμματεία δεν έχουν κάποια συγκεκριμένη σύμβαση εργασίας…

«Από όσο γνωρίζω όχι;»

Γιατί η σύμβαση έργου δηλώνει δεν έχει να κάνει με μισθωτή εργασία, ούτε με συνεχή παρουσία κάποιου, με συγκεκριμένο ωράριο και άλλες υποχρεώσεις…

«’Όχι δεν έχει να κάνει με μισθωτή εργασία είναι ξεκάθαρο αυτό. Όπως και στην γραμματεία που έχουμε στην ΔΗ.Κ.Ε.Ι.Α. Αναφέρεται ξεκάθαρα, υπάρχει παράγραφος που λέει για κανέναν λόγο η μίσθωση αυτή δεν μπορεί να μετατραπεί σε μίσθωση εργασίας».

Το έχουμε γράψει κι εμείς στο προηγούμενο τεύχος του palmosev ότι αυτό είναι σε εκκρεμότητα…

«Από εκεί και πέρα είναι καθαρά λογιστικό θέμα αν κάποιος θα πληρωθεί με δελτίο παροχής υπηρεσιών ή μέσω Ι.Κ.Α. Σε εμάς οι συμβάσεις είναι μισθώσεις έργου απασχολούν υπάλληλο με μπλοκάκι και άλλοι μέσω Ι.Κ.Α. Η μίσθωση έργου είναι με Ι.Κ.Α. Εμείς πάντα καταθέτουμε τον προϋπολογισμό, τον απολογισμό και για κάθε κίνηση μας έχουμε ενημερώσει το Δημοτικό Συμβούλιο και όλα αυτά είναι αναρτημένα και ανά πάσα στιγμή. Μπορεί κάποιος να έρθει στο γραφείο, να ενημερωθεί όπως το έχουν κάνει κι’ άλλοι σύμβουλοι και τους έχουμε ενημερώσει για όλα».

Η αλήθεια είναι πως γι’ αυτό ψηφίζεται κάθε πολιτικός, για να μη διαφοροποιηθεί από το κομμάτι της εξουσίας μέσα στον χρόνο. Υπάρχουν περιπτώσεις που έχετε έρθει σε αντίθεση με την Δήμαρχο;

«Έχει συμβεί να έχω διαφοροποιήσει την θέση μου κάποια στιγμή ή μπορεί να έχω πει την γνώμη μου και να είναι διαφορετική από αυτή της Δημάρχου. Πιστεύω πως αυτό είναι θεμιτό, γιατί όλοι οι άνθρωποι δεν μπορεί να έχουν την ίδιο τρόπο σκέψης και έκφρασης. Οπότε ο καθένας ανάλογα με τον χαρακτήρα, την Παιδεία και την σκέψη του, μπορεί και πρέπει να εκφράζεται, ώστε να υπάρχει το διαφορετικό που πολλές φορές είναι και καλό».

Η Αιδηψός και ο βιολογικός καθαρισμός

Η Αιδηψός αντιμετωπίζει ένα πολύ σοβαρό θέμα με τον βιολογικό καθαρισμό, έχουμε μία λουτρόπολη προσπαθούμε να την προβάλουμε ως τουριστικό προορισμό. Για να είναι η λουτρόπολη καθαρή εφόσον διαφημίζεται ως τόπος υγείας  και ευεξίας ο ΒΙΟ.ΚΑ. θα πρέπει να λειτουργεί καλά. Παρόλα αυτά όμως εδώ και τόσα χρόνια έχουμε πρόβλημα τι έχετε να μας πείτε γι’ αυτό;

«Φυσικά και ο βιολογικός δεν λειτουργεί έτσι όπως θα έπρεπε να λειτουργεί, ούτε  με τις προδιαγραφές που φτιάχτηκε. Μπορώ να πω κόλας ότι απέχει κατά πολύ η λειτουργία του από το πώς θα έπρεπε να λειτουργεί. Κάθε φορά αναγκαζόμαστε να διορθώνουμε  βλάβες επείγουσες που συμβαίνουν δεν έχουμε την δυνατότητα αυτή την στιγμή να λύσουμε ολοκληρωτικά το θέμα του βιολογικού.  Κάθε φορά δηλαδή προκύπτει κάποια βλάβη και ο Δήμος  επεμβαίνει στην αποκατάσταση της βλάβης  που προκύπτει».

Δηλαδή δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο για να λυθεί το θέμα;

« Ο βιολογικός ήταν τελείως ασυντήρητος, τα προβλήματα που προκύπτουν δεν είναι γιατί χάλασε κάτι που φτιάχτηκε πριν ένα μήνα. Έχουν σαπίσει σωλήνες, είναι τελείως καταστραμμένες οι αντλίες, δηλαδή είναι προβλήματα  που προκύπτουν, γιατί ποτέ ή για πάρα πολλά χρόνια έμεινε ασυντήρητος, απ’ ότι μου έχουν πει και οι τεχνικοί. Δεν είναι δηλαδή μία αστοχία υλικού ή μία κακή επιδιόρθωση, που έγινε πριν ένα μήνα και προέκυψε μετά από δύο μήνες δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Βέβαια   είναι γεγονός ότι δεν υπάρχει προσωπικό εξειδικευμένο από τον Δήμο  που να μπορεί να το ελέγξει. Κάθε φορά εργάζονται εκεί άτομα που από την  εμπειρία τους και τις ειδικότητες τους μπορούν να βοηθήσουν, όμως μπορούν να βοηθήσουν ως προς την αποκατάσταση των βλαβών, όχι ως προς τον έλεγχο και την λειτουργία του βιολογικού».

Ποιο είναι το μέλλον; Δηλαδή τι έχουμε να περιμένουμε από αυτό; Θα πρέπει να προσευχόμαστε να μη συμβεί βλάβη μέσα στην θερινή περίοδο όπου υπάρχει μεγάλος αριθμός επισκεπτών;

«Αυτό που κάνουμε αυτή την στιγμή είναι να προσπαθήσουμε να έχουμε μία πιο σωστή επιτήρηση στον βιολογικό. Ακόμα και με την εμπειρία που απλά διαθέτουμε αυτή την στιγμή, προσπαθούμε να προλάβουμε κάποια βλάβη ώστε να μην πληγεί το περιβάλλον».

Δεν υπάρχουν προγράμματα για να εξοικονομηθούν κάποιοι πόροι ώστε να αλλάξει το σύστημα και να αρχίσει να λειτουργεί κανονικά; Γιατί πολλοί υποστηρίζουν πως κατά περιόδους βγαίνουν λύματα στην θάλασσα… Υπάρχει και θέμα υγιεινής

«Εγώ  αυτό που κάνω είναι και να ενημερώσω για τους κινδύνους που υπάρχουν, να μπορώ να αποκαταστήσω ότι περνάει από το χέρι μου να αποκατασταθεί, όσο αφορά τις βλάβες και τις επιδιορθώσεις των προβλημάτων που προκύπτουν. Από εκεί και πέρα, σίγουρα θα πρέπει να υπάρξει κάποια εταιρεία που θα το αναλάβει, αφού ο Δήμος δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτό. Είμαι μεν συνυπεύθυνη γιατί είμαι στην Δημοτική Αρχή αλλά δεν εξαρτάται μόνο από μένα. Εγώ έχω εισηγηθεί πολλές φορές και έχω ζητήσει και την βοήθεια της Τεχνικής Υπηρεσίας ώστε να οριστεί κάποιος αρμόδιος που να ασκεί έστω έναν υποτυπώδη έλεγχο στον βιολογικό. Από εκεί πέρα πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι πρέπει κάτι να γίνει. Δεν μπορεί να διαιωνίζεται αυτή η κατάσταση γιατί όλοι ζούμε σε αυτόν τον τόπο, και αν προκύψει θέμα στον βιολογικό δεν είναι μόνο θέμα της Αιδηψού, ούτε των Ηλίων. Είναι όλου του Δήμου μας όπως και όλης της απέναντι περιοχής »

Αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα που δεν έχει έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο, έχετε σκεφτεί να φέρεται αυτό το θέμα στο Δ.Σ. για να συζητηθεί και να ληφθεί  κάποια απόφαση; Δεν είναι δυνατόν να γυρνάμε όλο τον κόσμο διαφημίζοντας την Αιδηψό και να έρθουν οι άνθρωποι και η θάλασσα μας να μην είναι καθαρή…

«Φυσικά  δεν πρέπει να γίνει κάτι τέτοιο»

Πως σκέφτεστε να χειριστείτε αυτό το θέμα;

«Δεν έχω αντίρρηση το θέμα να έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο αλλά το αυτονόητο είναι να αποφασίσει το Δ.Σ. ότι πρέπει να δοθεί η λειτουργία και η συντήρησή του, σε κάποιον φορέα, είτε ιδιωτική εταιρεία είτε να ιδρύσει μια επιχείρηση ο Δήμος όπως είναι η Δημοτική επιχείρηση ύδρευσης Αποχέτευσης, όπως π.χ. της Χαλκίδας, ή της  Σύρου κλπ. Δεν έχουμε πλέον άλλα περιθώρια».

Έχετε ασκήσει πίεση στην Δήμαρχο για αυτό το κομμάτι;

«Φυσικά».

Δηλαδή εννοείται ότι δεν ανταποκρίνεται σε αυτό στην ουσία, γιατί έχουν περάσει ήδη δυόμισι χρόνια και αυτό το θέμα δεν έχει λυθεί…

«Δεν έχει λυθεί αλλά είναι ένα πρόβλημα που έχουμε κληρονομήσει και ελπίζω να μην το κληροδοτήσουμε. Προφανώς και η Δήμαρχος  δεν έχει έτοιμη λύση, αλλά προσπαθεί. Σίγουρα έχει πάρα πολύ μεγάλο κόστος για να φτιαχτεί αυτός ο βιολογικός. Γίνονται κινήσεις και μελέτες ώστε να εκτιμηθεί η κατάσταση του. Το κόστος ανεπίσημα είναι μεγάλο».

Σε τι ποσό αναφέρεστε;

«300.000 – 400.000 ευρώ, ποσό που ο Δήμος δεν έχει την δυνατότητα   να τα δώσει. Θα πρέπει σε αυτό το θέμα να βρεθεί μία λύση».

Σας ρωτώ γιατί ένα τέτοια πόσο είναι μικρότερο από τον προϋπολογισμό της ΔΗ.Κ.Ε.Ι.Α…

«Μακάρι να είχε η ΔΗ.Κ.Ε.Ι.Α. την αρμοδιότητα να αποκαταστήσει τον βιολογικό, σίγουρα θα το είχαμε κάνει».

Εννοείτε πως δεν γίνεται να μεταφέρονται κωδικοί από ένα νομικό πρόσωπο…

«Ναι δεν γίνεται και υπάρχει μία ιδιαίτερη διαδικασία. Τα έξοδα για ανταποδοτικές υπηρεσίες θα πρέπει να αντιστοιχούν στα έσοδα που εισπράττονται από τα ανταποδοτικά τέλη. Αυτή είναι η διαδικασία αλλά πάντως αυτό που μπορώ να σας πω είναι πως το κόστος του βιολογικού, είναι μεγάλο κι αν δεν έχει την δυνατότητα να το καλύψει ο Δήμος  θα πρέπει να την βρει. Αναγνωρίζοντας το πόσο σοβαρό είναι αυτό το θέμα θα πρέπει να δοθεί ακόμα και μία πολιτική λύση και κάποιος να αναλάβει αυτή την ευθύνη».

Έχετε απευθυνθεί στην Περιφέρεια για αυτό το θέμα;

«Αυτά τα χειρίζεται η ίδια η Δήμαρχος, με έχει ενημερώσει πως έχει απευθυνθεί».

Δηλαδή έχει απευθυνθεί αλλά δεν βρήκε ανταπόκριση το αίτημα της;

«Νομίζω δεν είναι αρμόδια η Περιφέρεια να χρηματοδοτήσει αυτό το έργο»

Άρα τα χρήματα που χάθηκαν για την ανάπλαση της Αιδηψού  μας «φρέναραν» σε τέτοιο σημείο που δεν μπορούμε να κάνουμε ούτε τα απολύτως στοιχειώδη για τις υποδομές της πόλης…

«Δεν ξέρω αν τα χρήματα που ήταν για αυτό τον λόγο θα μπορούσαν να μεταφερθούν στον βιολογικό».

Όταν λέμε για ανάπλαση του παραλιακού μετώπου είχε να κάνει μόνο με την παραλία;

«Όχι αλλά ο βιολογικός έχει προβλήματα στις αντλίες του, στον αυτοματισμό του, στις σωληνώσεις όλη η εγκατάσταση έχει θέμα».

Πιθανή ανεξαρτητοποίηση;

Όταν βλέπετε ότι πως είναι καλή η «χημεία» δηλαδή λέτε ζητάτε εξηγήσεις για διάφορα θέματα, αλλά δεν βρίσκετε τις απαντήσεις τις οποίες πρέπει, έχετε σκεφτεί να διαφοροποιήσετε την θέση σας από τη συμπολίτευση;

«Πιθανώς».

Έχετε νοιώσει ότι στοχοποιείστε λόγω των διαφωνιών σας με την Δήμαρχο;

«Για να μην κρυβόμαστε υπάρχει ένα πρόβλημα. Είναι πολύ πιο σύνθετο από μικρό-πραγματάκια που κάθε φορά βγαίνουν στην επιφάνεια. Είναι γενικά, χωρίς να θέλω να κατηγορήσω κάποιον, μία διαφορετική διαχείριση ή τρόπος σκέψης και αντιμετώπισης  κάποιων θεμάτων. Υπάρχει γενικώς μία διαφορετική αντιμετώπιση της διαχείρισης του Δήμου και της αντιμετώπισης του κοινού συμφέροντος. Όλων μας ό στόχος είναι το κοινό καλό. Ο καθένας το βλέπει απ’ τη δική του σκοπιά και προσπαθεί να το υπηρετήσει με τον δικό του τρόπο. Εκεί υπάρχουν διαφοροποιήσεις που έχουν να κάνουν με τα πιστεύω του καθενός».

Ακριβώς πάνω σε αυτό εστιάζουμε γιατί διαπιστώνουμε ότι υπάρχει μία διαφορετική σκέψη και διαφορετική αντιμετώπιση στα πράγματα. Γι’ αυτό εστίασα στην διαφοροποίηση και την πιθανή ανεξαρτητοποίηση…

«Ανεξαρτητοποιείσαι όταν δεν μπορείς να βρεις την λύση. Το να διαφοροποιείσαι  και να ακούγεται αυτό με επιχειρήματα μέχρι να φτάσεις στην πλήρη ρήξη υπάρχει απόσταση. Μπορεί να εξηγήσεις αυτό που θες να κάνεις και να βρεθούν τρόποι να γίνει, από την στιγμή που δεν θίγεται ο κοινός στόχος. Το να υπάρχουν ρήξεις, ανεξαρτητοποιήσεις και διαιρεμένα Δημοτικά Συμβούλια δεν νομίζω πως βοηθάει κανέναν και δεν πρόκειται κανείς να κερδίσει από κάτι τέτοιο».

Έχετε τιμηθεί με τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων στις προηγούμενες εκλογές, οπότε λέτε θα μείνω να το παλέψω και να υποστηρίξω την καθαρή γραμμή που έχω…

«Εννοείται»

Αυτό είναι μία μαχητική στάση …

«Εννοείται δεν έχω κάποιο λόγο να μην υποστηρίξω τις απόψεις μου, τα πιστεύω μου και τις ιδέες μου και στην Δημαρχία και στην δημοτική επιχείρηση θέλω και επιζητώ την κριτική. Φυσικά επιζητώ όπως ο κάθε άνθρωπος να είναι και θετική αυτή η κριτική, υπάρχει τέτοια διαφάνεια από την μεριά μου όσο αφορά δημοσιονομικά θέματα. Εδώ και πάρα πολλά χρόνια εργάζομαι στον ιδιωτικό τομέα και τις διαδικασίες του δημοσίου τις έμαθα  και τις μαθαίνω συνεχώς και πολλές φορές διαπιστώνω πως κάποια πράγματα πιθανώς θα έπρεπε να γίνουν διαφορετικά. Από εκεί και πέρα λάθη από άγνοια γίνονται σίγουρα και έχουν γίνει που ίσως και να μη τα ξέρω και αργότερα να οφείλω να τα αναγνωρίσω. Σίγουρα όμως δεν έχουν γίνει από δόλο. Σίγουρα δεν έχουν γίνει από σκοπιμότητα, αλλά κι από άγνοια αν έχουν γίνει και αυτό σίγουρα είναι κακό.. Γι αυτό θα έπρεπε να είναι λίγο διαφορετικά δομημένος ο Δήμος, ώστε  να είναι οι υπηρεσίες τόσο συγκροτημένες, ώστε οι αιρετοί να μην έχουν πρόσβαση σ’ αυτές. Οι αιρετοί δεν χρειάζεται να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες του Δήμου, ο ρόλος τους είναι να αποφασίζουν  και να δίνουν τις δυνατότητες και τα μέσα στις υπηρεσίες του Δήμου να επιτελούν το καθήκον τους. Όχι να επεμβαίνουν στην διαχείριση, πολλές φορές επεμβαίνουν γιατί υπάρχει έλλειψη προσωπικού, είτε για άλλους λόγους κι αυτό θεωρώ πως δεν πρέπει να γίνεται».

Η ΔΗ.Κ.Ε.Ι.Α  και το έργο της

Η ΔΗ.Κ.Ε.Ι.Α  είναι ένα νομικό πρόσωπο που κινείται σχεδόν αυτόνομα. Πολλοί αναρωτιούνται για τα οικονομικά της, όταν μάλιστα στην προηγούμενη Δημοτική Αρχή η προκάτοχος σας, είχε εμπλακεί σε οικονομικό σκάνδαλο. Εσείς είσαστε αρκετά οργανωμένοι σε αυτό το κομμάτι; Θέλετε να μας ενημερώστε γι’ αυτό το θέμα; Ποιος είναι ο προϋπολογισμός της ΔΗ.Κ.Ε.Ι.Α.;

«Για το 2017 ο προϋπολογισμός είναι 470.855.86 τα έσοδα και τα έξοδα  470.895.86»

Δηλαδή περίπου στις 500.000. Αυτά τα ποσά πως τα διαχειρίζεται η ΔΗ.Κ.Ε.Ι.Α.;

«Ένα μεγάλο μέρος αυτού του ποσού που ανέρχεται στις 225.000 είναι αυτό που έρχεται από την Ε.Ε.Τ.Α.Α.  και αφορά τις μισθοδοσίες του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι».

Οπότε στην ουσία αυτά είναι χρήματα που τα παίρνετε και τα δίνετε….

«Σε αυτό το ποσό υπάρχει ένα ποσοστό περίπου 6% επιπλέον, που έρχεται πάλι απ’ την Ε.Ε.Τ.Α.Α. και αφορά το διοικητικό κόστος και το κόστος συντήρησης και κίνησης των οχημάτων του «Βοήθεια στο σπίτι», οπότε είναι και ένα επιπλέον ποσό αυτό. Το υπόλοιπο ποσό είναι η επιχορήγηση που παίρνουμε από τον Δήμο που πέρυσι και φέτος είναι 100.00 και το υπόλοιπο  ποσό που μένει είναι ένας προϋπολογισμός εσόδων που θα έχει η ΔΗ.Κ.Ε.Ι.Α. από διάφορες δράσεις που θα κάνει. Στην ουσία το 1/3 κατά κάποιο τρόπο του προϋπολογισμού της είναι επιχορήγηση από τον Δήμο».

Σε αυτή την περίπτωση που αφορά το 1/3 από το ταμείο του Δήμου  υπάρχουν τιμολόγια τα οποία έρχονται σε εσάς αλλά δεν τα υπογράφετε;

«Καταρχήν εμείς ότι δράση θα κάνουμε μέσα στον χρόνο το έχουμε προγραμματίσει στο σχέδιο δράσης μας, που έχει ψηφιστεί για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, με αντίστοιχους κωδικούς και ακολουθούμε όλες τις διαδικασίες όπως προβλέπονται για τη Δημοτική Επιχείρηση. Ότι κάνει και ο Δήμος, δηλαδή υπάρχει ανάληψη δαπάνης και ανάθεση προμήθειας, σχεδόν όπως γίνεται και στον Δήμο με πιο σύντομες διαδικασίες, γιατί είναι και πιο «μικρή» επιχείρηση».

Σας ρωτώ για τα τιμολόγια, γιατί πολλές φορές αλλάζουν κωδικούς στον προϋπολογισμό και μπαίνουν ορισμένα άλλα έξοδα που μπορεί να μην δικαιολογούνται από τον προϋπολογισμό του Δήμου. Εσείς  έχετε αναλάβει τέτοια τιμολόγια;

«Όσες φορές μας έχει ζητηθεί να αναλάβουμε κάτι τέτοιο και δεν προβλέπεται στον Κανονισμό μας και το Σχέδιο Δράσης δεν το έχουμε αναλάβει».

Σας έχει ζητηθεί αρκετές φορές;

«Μας έχει ζητηθεί, απλά όταν δεν προβλέπεται και δεν μπορούμε να το κάνουμε, δεν το κάνουμε».

Δηλαδή για τι τιμολόγια μιλάμε;

«Για παράδειγμα να αναλάβουμε να καλύψουμε κάποιες εκδηλώσεις  τις οποίες δεν έχουμε προγραμματίσει, αν δεν είναι στο Σχέδιο Δράσης, αν δεν έχει έρθει έγκαιρα, αν δεν έχει γίνει Συμβούλιο, αν δεν υπάρχουν οι πιστώσεις, ή ο κωδικός. Δεν μπορεί να γίνει και δεν γίνεται».

Οι υποχρεώσεις της ΔΗ.Κ.Ε.Ι.Α. από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή που αφορούσαν μισθοδοσία των μελών του Δ.Σ. ή του λογιστή έχουν καλυφθεί;

«Για αυτές όσοι μας είχαν κάνει αγωγή δικαιώθηκαν και θα ικανοποιηθούν. Όσο αφορά τον λογιστή στον πρώτο βαθμό δικαιώθηκε και την  άρση των ασφαλιστικών μέτρων  είχε κερδίσει η ΔΗ.Κ.Ε.Ι.Α. Σεβαστήκαμε την απόφαση του δικαστηρίου και δεν προχωρήσαμε σε έφεση».

Γιατί δεν προχωρήσατε σε έφεση; Καθώς σας είχα ακούσει στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι θεωρούσατε ότι η αμοιβή του λογιστή είναι υπέρογκη…

«Δεν ήταν το πρόβλημα μας μόνο το ύψος της αμοιβής του. Το θέμα μας ήταν ότι κατά το διάστημα που απαίτησε την αμοιβή από τη ΔΗ.Κ.Ε.Ι.Α., αυτή ήταν θεωρητικά ανενεργή, με  απόφαση του τότε συμβουλίου. Μετά το νέο Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισε την ανάκληση της προηγούμενης απόφασης. Γενικά όλη αυτή η κατάσταση δεν ήταν πολύ ξεκάθαρη γιατί ναι μεν ήταν κλειστή, απ’ την άλλη μεριά δεν είχε αναρτηθεί στο Διαύγεια. Υπήρχε δηλαδή μία μεσοβέζικη κατάσταση πάνω στην οποία πολύ βρήκαν «πάτημα» και χρησιμοποίησαν όπως ήθελαν αυτή την απόφαση. Το θέμα ήταν ότι ο προϋπολογισμός της προηγούμενης επιχείρησης υπογράφηκε τον Ιούλιο, όταν τον Αύγουστο έληξε η θητεία της προηγούμενης και σε αυτό το προϋπολογισμό είχε πιστωθεί και το ποσό του λογιστή για όλο  τον υπόλοιπο χρόνο.

Εμείς οφείλουμε να σεβαστούμε την απόφαση του Δικαστηρίου γιατί σεβόμαστε τους νόμους,  αλλά για το ηθικό κομμάτι συνεχίζουμε να έχουμε τις αντιρρήσεις μας  και τις αμφιβολίες μας. Από εκεί και πέρα το αν θα έπρεπε να προχωρήσουμε σε έφεση ή όχι, καταρχήν έπρεπε να ξεκαθαρίσουμε αν πρέπει η Δημοτική Επιχείρηση να τελεσιδικεί τις αποφάσεις της. Επειδή το ποσό που διεκδικούσε ο λογιστής ήταν κάτω του ποσού που πρέπει οπωσδήποτε ο Δήμος να τελεσιδικεί, ήταν στην διακριτική μας ευχέρεια να μην το κάνουμε. Ορίσαμε δικηγόρο που έκανε αυτή την γνωμοδότηση. Επειδή και η Δήμαρχος θεώρησε  ότι θα βάλουμε τον Δήμο σε περιπέτειες αν ασκήσουμε έφεση, αποφασίσαμε να μην προχωρήσουμε σε έφεση».

Για τι ποσό μιλάμε;

«Επιπλέον  11.000 ευρώ»

Η αμοιβή μέλους;

«Η αμοιβή μέλους είναι στις 4.000 ευρώ».

Θα ήθελα να εστιάσω στην κριτική που πολλές φόρες έχει ακουστεί στο Δημοτικό Συμβούλιο για τις συνεδριάσεις της ΔΗ.Κ.Ε.Ι.Α. και είπατε ότι οι συνεδριάσεις είναι μυστικές. Αυτό νομίζετε ότι δημιουργεί έναν «μύθο» γύρω από την δράση της ΔΗ.Κ.Ε.Ι.Α.;

«Οι συνεδριάσεις δεν προβλέπεται να είναι ανοιχτές όπως του Δημοτικού Συμβουλίου. Αυτό το είχαμε βρει κι εμείς στο καταστατικό που είχαμε παραλάβει ως ΔΗ.Κ.Ε.Ι.Α. Υπήρχε αυτό το κομμάτι στον νόμο δεν ήταν δική μου εφεύρεση. Όλα τα θέματα της ΔΗ.Κ.Ε.Ι.Α. γνωστοποιούνται. Είμαστε στη διάθεση οποιουδήποτε ενδιαφερόμενου για οποιαδήποτε ενημέρωση. Εμείς έχουμε το σχέδιο δράσης που το έχουμε επικοινωνήσει στο συμβούλιο και έχει εγκριθεί. Από εκεί και πέρα αν σε αυτό το σχέδιο δράσης θέλουμε να φτιάξουμε ένα κτίριο, αν θα το κάνουμε πέτρινο ή από τούβλα δεν νομίζω ότι είναι θέμα  ανοιχτής συνεδρίασης. Όσες άλλες δράσεις έχουμε κάνει και εκδηλώσεις όπως και το θέμα της βιβλιοθήκης πάντα τις συζητούμε με τους αντίστοιχους φορείς. Είμαστε ανοιχτοί πραγματικά σε όποιον θέλει να έρθει και να πει ότι θέλει. Πολλά θέματα όπως το «Βοήθεια στο σπίτι» τα έχουμε φέρει στο Δημοτικό Συμβούλιο όχι τόσο προς ψήφιση, γιατί σύμφωνα με το καταστατικό ψηφίζεται μόνο ο προϋπολογισμός και ο απολογισμός της δημόσιας επιχείρησης.  Όλα αυτά τα έχουμε κάνει για ενημέρωση  του Δ.Σ. γιατί θεωρούμε ότι εποπτευόμαστε από το Δημοτικό Συμβούλιο».

Το περσινό έργο της ΔΗ.Κ.Ε.Ι.Α. άφησε πολύ καλές εντυπώσεις στον κόσμο. Η ανθοκομική έκθεση θα γίνει φέτος στην πλατεία της Ιστιαίας;

«Ναι»

Επίσης οι εκδηλώσεις που έγιναν στο ΚΥΜΑ ήταν κι’ αυτές αρκετές και πολλοί μάλιστα κατηγόρησαν την ΔΗ.Κ.Ε.Ι.Α. ό τι εστίασε κυρίως στο κομμάτι της Αιδηψού. Τι έχετε να πείτε γι’ αυτό;

«Αυτή είναι μία λάθος αντίληψη. Η ΔΗ.Κ.Ε.Ι.Α. έχει στο σύνολο της και άτομα μέσα στο συμβούλιο από όλες της δημοτικές ενότητες και αυτός ήταν ο στόχος μου όταν όρισα άτομα στο συμβούλιο. Δεν έχει γίνει αίτημα από κάποια άλλη δημοτική ενότητα,  ώστε να κάνουμε κάτι ως δημοτική επιχείρηση και να έχουμε αρνηθεί. Οι πρόεδροι των τοπικών οι πρόεδροι των Συλλόγων θα μπορούσαν να απευθυνθούν στην δημοτική επιχείρηση. Η ΔΗ.Κ.Ε.Ι.Α. δεν μπορεί να είναι κάθε μέρα παντού και να ψάχνει δράσεις. Έχει εκπροσώπους για αυτό. Σε κάθε τοπικό διαμέρισμα υπάρχει ένα συμβούλιο, υπάρχει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος που θα μπορούσε να μεταφέρει το όποιο αίτημα των κατοίκων. Δυστυχώς στον Δήμο μας η σειρά που πρέπει να ακολουθείται και έτσι όπως έχει προβλεφθεί  από τον Καλλικράτη δεν τηρείται. Δηλαδή οι πολίτες δεν είναι πάντα ενεργοί, τα τοπικά συμβούλια επίσης δεν είναι ενεργά καθώς σπανίως συνεδριάζουν. Όπως στον Δήμαρχο, Αντιδήμαρχο, έτσι και στον Πρόεδρο της Δημοτικής Επιχείρησης, θα πρέπει να φτάνουν οι ανάλογες αποφάσεις των τοπικών συμβουλίων μετά από γενικές συνελεύσεις.

Αυτό πότε έχει γίνει;

Ποτέ δεν έχει γίνει. Από εκεί και πέρα στις δράσεις μας έχουμε συμπεριλάβει όλες τις περιοχές με διαφορετικό τρόπο την κάθε μια, γιατί είναι διαφορετικές τόσο οι ανάγκες, όσο και οι υποδομές.

Όσο αναφορά για το ΚΥΜΑ υπάρχει στην Αιδηψό, όταν μας το παραχωρήσανε τι θα έπρεπε να μην το παραλάβουμε επειδή είναι στην Αιδηψό; Όμως στο ΚΥΜΑ προσκαλέσαμε άτομα να συμμετέχουν από όλο τον Δήμο και πραγματικά έτσι έγινε. Αυτοί που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις και αυτοί που τις απόλαυσαν ήταν από όλο τον Δήμο. Δεν είμαστε «βόρειοι και νότιοι». Πολλές φόρες συμπεριφερόμαστε σαν να υπάρχει εμφύλιος πόλεμος ενώ δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Βέβαια την ανθοκομική έκθεση την οργανώσαμε στην Ιστιαία γιατί εκεί έπρεπε να γίνει. Μαζί με την έκθεση διοργανώσαμε και άλλες παράλληλες εκδηλώσεις. Όταν μας ζητήθηκε βοήθεια για το Ειδικό Σχολείο στα Καμάρια βοηθήσαμε και σε υλικά και σε προσωπικό. Πολλές φορές μας ζητήθηκαν να φτιάξoυμε κάποια άλλα πράγματα στην Ιστιαία τα κάναμε. Βοηθήσαμε τον Εμπορικό Σύλλογο στους Ωρεούς το καλοκαίρι με μία έκθεση προϊόντων που είχε».

Αυτή η ενότητα η οποία ίσως είναι παραμελημένη είναι τα Βασιλικά σκέφτεστε να κάνετε κάποια δράση στα Βασιλικά;

«Δεν έχει γίνει κάποια δράση. Η αλήθεια είναι πως δεν έχουμε και προτάσεις για να γίνει κάτι εκεί. Βέβαια όσο αφορά τις εκδηλώσεις η ΔΗ.Κ.Ε.Ι.Α. έχει συμπεριλάβει στο σχέδιο δράσης της την τοποθέτηση γαλάζιων σημαιών αυτό αφορά εκείνη την περιοχή. Οι τρεις θέσεις είναι στα Βασιλικά, το Πευκί και τα Κανατάδικα και μία τέταρτη είναι στον Άγιο Νικόλαο της Αιδηψού.

Επίσης σε συνεργασία με τον Αντώνη Γρεμενά θέλουμε να δημιουργήσουμε παρατηρητήριο πουλιών στο Μικρό και Μεγάλο Λιβάρι. Αυτά δεν είναι στην Αιδηψό, αλλά  γίνονται. Στην Αιδηψό βρήκαμε το παλιό ΚΑΠΗ που ήταν ένα ερημωμένο κτίριο μας παραχωρήθηκε και προσπαθήσαμε να το αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο. Εγώ θα έλεγα και όλοι στην ΔΗ.ΚΕΙ.Α. πως από την στιγμή που έχουμε ένα αποδεδειγμένο έργο με κάποιο αποτέλεσμα  το να μπαίνουμε στην διαδικασία αν αυτό είναι στην Αιδηψό ή την Ιστιαία, είναι λάθος. Δώστε μας την δυνατότητα να κάνουμε άλλα έργα εκεί που δεν έχουν γίνει. Εμείς τώρα φτιάχνουμε στην Αιδηψό την παιδική βιβλιοθήκη, που απευθύνεται στα παιδιά όλου του Δήμου. Θα χαιρόμουν πάρα πολύ να ερχόταν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι και να μας προέτρεπαν  να φτιάξουμε κάτι αντίστοιχο αλλού, ή κάτι διαφορετικό ανάλογα με τις ανάγκες κάθε περιοχής. Εμείς είχαμε κάνει προτάσεις και για την Ιστιαία που δεν εισακούστηκαν. Από εκεί και πέρα όμως δεν σημαίνει πως η ΔΗ.Κ.Ε.ΙΑ. δεν έκανε κινήσεις οι προτάσεις. Για  Δημοτικό  Ωδείο καταθέσαμε συγκεκριμένη πρόταση και κοστολογημένη. Ελπίζω κάποια στιγμή ο Δήμος να έχει την δυνατότητα να ανταποκριθεί και να δώσει την δυνατότητα σε όποια Δημοτική Επιχείρηση να το πραγματοποιήσει».

Για την βιβλιοθήκη της Ιστιαίας η ΔΗ.Κ.Ε.Ι.Α μπορεί να κάνει κάποια δράση;

«Μακάρι να της δοθεί η δυνατότητα να κάνει, αλλά επειδή είχε τεθεί και στο Δημοτικό Συμβούλιο και αποφασίστηκε να γίνει κάτι μέσω του Δήμου το έχει αναλάβει ο Δήμος. Φυσικά ότι μας ζητηθεί είμαστε στην διάθεση του Δήμου ».

Γιατί αυτή την στιγμή είναι στριμωγμένα όλα τα βιβλία της βιβλιοθήκης σε μία αίθουσα στο ειδικό σχολείο Καμαρίων και είναι πραγματικά κρίμα ενώ δημιουργείται μία παιδική βιβλιοθήκη στην Αιδηψό εκεί που είναι έτοιμα τα βιβλία να μην υπάρχει χώρος…

«Έχει ψηφίσει το Δ.Σ. να νοικιαστεί ένας χώρος για την βιβλιοθήκη της Ιστιαίας»

Έχετε κάποιο νέο;

«Για αυτό θα απευθυνθείτε στον τοπικό Αντιδήμαρχο γιατί είναι ένα θέμα του Δήμου»

Θα θέλατε να προσθέστε κάτι τελευταίο;

«Πραγματικά με ενοχλεί αυτή η αντιπαράθεση που υπάρχει με την Δημοτική Επιχείρηση ή μάλλον η άσχημη εικόνα που κάποιοι θέλουν να προβάλουν. Δηλαδή δεν μπορώ να καταλάβω γιατί πρέπει να υπάρχει. Είναι μία δομή του Δήμου και πρέπει να το σεβόμαστε αυτό. Εμείς την βρήκαμε ανενεργή. Αναλάβαμε την Δημοτική Επιχείρηση γιατί πιστέψαμε σε αυτή και στην αναγκαιότητα της. Είναι κρίμα να λέμε πως υπάρχει μόνο για το «Βοήθεια στο σπίτι». Έχει και άλλες δράσεις στις οποίες ο Δήμος είτε με την γραφειοκρατία του, είτε με την ανεπάρκεια του δεν μπορεί να τις καλύψει. Είναι δράσεις για το Πολιτισμό, την Παιδεία και το Περιβάλλον αυτά να τα αμελήσουμε; Δεν μπορούμε συνέχεια να ασχολούμαστε  αν η ΔΗ.Κ.Ε.Ι.Α. είναι κερδοφόρα ή όχι. Ο Πολιτισμός και η Παιδεία πρέπει να καταλάβουμε πως δεν «πληρώνονται». Στον Πολιτισμό και την Παιδεία πρέπει να δίνεις, όχι να περιμένεις να πάρεις χρήματα».

 

 

 

Αφηστε ενα σχολιο

Η παρούσα φόρμα συλλέγει το όνομα σας και την ηλεκτρονική σας διεύθυνση, ώστε να μπορέσουμε να απαντήσουμε στο σχόλιο σας. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε το Privacy Policy της ιστοσελίδας μας.

error: