Home > Hot ! > Ανάμιξη Συλλόγων στην προεκλογική εκστρατεία -Το γεωπάρκο διχάζει – Διαμαρτυρία της Ε.Ε.Σ. με επιστολή

Ανάμιξη Συλλόγων στην προεκλογική εκστρατεία -Το γεωπάρκο διχάζει – Διαμαρτυρία της Ε.Ε.Σ. με επιστολή

Πολλά ερωτηματικά γεννιούνται με την αόριστη επιστολή που λάβαμε από την Ε.Ε.Σ. η οποία απευθύνεται προς UNESCO με θέμα : «ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ Ε.Ε.Σ. ΚΑΙ UNESCO ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΘΛΙΑ ΣΥΚΟΦΑΝΤΗΣΗ»

Στην επιστολή αυτή είναι απορίας άξιον ότι η UNESCO κινητοποιείται πριν ακόμη λάβει την επιστολή, ενώ παράλληλα δεν αναφέρεται τίποτε συγκεκριμένο (τόπος, χρόνος πρόσωπα και δόλος) δηλαδή από ποιο πρόσωπο προέρχονται οι συκοφαντίες και ποιες είναι αυτές. Το μόνο το οποίο καταγράφεται είναι πως θίγεται το κύρος της Ε.Ε.Σ. και της UNESCO.

Από ότι συνάγεται μπορεί κανείς να δει πως το θέμα αφορά στην πρόταση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για την δημιουργία γεωπάρκου στη Β. Εύβοια.

Ήδη από την εκδήλωση που έγινε τον Αύγουστο στην Ιστιαία, πολλοί πολίτες δεν ήταν φιλικοί στην δημιουργία γεωπάρκου, ενώ ο χρόνος της εκδήλωσης δεν αξιοποιήθηκε τόσο για την ενημέρωση τους επ’ αυτού, όσο  φάνηκε ως υποστήριξη της προεκλογικής προβολής του Περιφερειακού Συμβούλου Γιάννη Κοντζιά, από τον Περιφερειάρχη Κώστα Μπακογιάννη.

Το θέμα του γεωπάρκου χρήζει μεγάλης προσοχής και δεν θα πρέπει να γίνεται αντικείμενο στη φαρέτρα προεκλογικών σχεδιασμών. Όπως επίσης το κύρος, συλλόγων ή ακόμη και διεθνών οργανισμών προκύπτει τόσο από τη δράση όσο και από τις επιλογές τους μέσα στο χρόνο.

Συγκεκριμένα  από το 1964 που η Ακαδημία Αθηνών βράβευσε την Εταιρεία Ευβοϊκών Σπουδών για το έργο της, μέχρι το 2017 που ο ίδιος ο Πρόεδρος  της Χαράλαμπος Φαράντος, αμφισβήτησε  τη δράση του Τ.Τ. Ιστιαίας (τον Μάρτιο του 2017)  και στη συνέχεια μετά από εντολή του ιδίου για επανασύσταση της εταιρείας -ύστερα από εξώδικο που έλαβε- ανακάλεσε και πάλι την ειλημμένη απόφαση, τον Ιανουάριο του 2018, έχει παρέλθει πολύς χρόνος!

Στα πλαίσια ενημέρωσης των πολιτών το palmosev.gr  απευθύνθηκε στον γεωλόγο Χαράλαμπο Φασουλά που εργάζεται στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης. Ο επιστημονικός υπεύθυνος του γεωπάρκου Ψηλορείτη είναι συντονιστής του ελληνικού φόρουμ γεωπάρκων και αντιστοίχως αναπληρωτής συντονιστής του ευρωπαϊκού δικτύου γεωπάρκων με έδρα τη νότια Γαλλία, μιλά για τους αναγνώστες του palmosev.gr σε μια video-συνέντευξη μέσω skype, στην Πάρη Ντελκήhttps://www.youtube.com/watch?v=D-jhwSy35sY&t=138s

 

Διαβάστε την επιστολή:

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ Ε.Ε.Σ. ΚΑΙ UNESCO ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΘΛΙΑ ΣΥΚΟΦΑΝΤΗΣΗ

Επιστολή της ΕΕΣ προς UNESCO

Αξιότιμοι Κύριοι

Ενίοτε οι πολιτικές αντιπαραθέσεις αποτελούν εχθρό όχι μόνο της πολιτιστικής εξέλιξης ενός τόπου, αλλά και του τρόπου που λειτουργεί η απλή λογική. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήξαμε μετά την επινόηση συγκεκριμένων πολιτικών παραγόντων της περιοχής μας, να εντάξουν στους συμμάχους των πολιτικών τους αντιπάλων ακόμη και την UNESCO.
Μεταξύ των θυμάτων όμως αυτής της ατυχούς συγκυρίας, υπήρξε και το κύρος του Τ.Τ. Ιστιαίας της Εταιρείας Ευβοϊκών Σπουδών. Της 84χρονης Ε.Ε.Σ. που αποτελεί τον πνευματικό και πολιτιστικό στυλοβάτη της Εύβοιας από το 1935, και που έχει τύχει της υπέρτατης τιμής να βραβευτεί από την Ακαδημία Αθηνών, καθώς και από άλλους πνευματικούς φορείς της χώρας μας.

Της Ε.Ε.Σ., το μοναδικό μέλημα της οποίας είναι η προστασία και ανάδειξη των κάθε είδους φυσικών, πνευματικών και πολιτιστικών θησαυρών της Εύβοιας. Της ιστορικής μεγαλονήσου μας, που είναι διεθνώς αναγνωρισμένη ως η κοιτίδα του ευρωπαϊκού πολιτισμού.
Στα πλαίσια αυτών των καθηκόντων μας, ως Τοπικό Τμήμα Ιστιαίας της Ε.Ε.Σ. αποδεχθήκαμε με ενθουσιασμό την πρόσκληση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος (Απρίλιος 2018) να συμμετάσχουμε ως μέλη του συντονιστή φορέα για τη διαδικασία υποβολής αίτησης αναγνώρισης της Βόρειας Εύβοιας ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO.

Ομόφωνα και με την σύμφωνη γνώμη του Κεντρικού Δ.Σ. της Ε.Ε.Σ. επελέγη ως εκπρόσωπος του Τ.Τ. Ιστιαίας ο αρχιτέκτων κ. Δημήτριος Γιάγκος, σημερινός Πρόεδρος του Τ.Τ.
Δυστυχώς όμως ο αρχικός ενθουσιασμός τόσο της Ε.Ε.Σ. όσο και 6 ακόμη φορέων μεταξύ των οποίων και ο όμορος Δήμος Μαντουδίου, Λίμνης και Αγίας Άννας, εξανεμίστηκε μετά από τα κωλύματα και τις καθυστερήσεις, που προέβαλε η Δημοτική Αρχή Ιστιαίας-Αιδηψού, αμφισβητώντας όχι μόνο την επιλογή των μελών του συντονιστή φορέα της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας, αλλά και αυτόν ακόμη τον ρόλο της διεθνώς γνωστής για την πολιτισμική προσφορά της UNESCO.
Η κατάσταση αυτή οξύνθηκε ακόμη περισσότερο κατά την προεκλογική περίοδο που διανύουμε, όταν κάποιοι εκ των υποψηφίων δεν διστάζουν να θυσιάζουν το αδιαμφισβήτητο κύρος της 84χρονης Ε.Ε.Σ., αλλά και αυτής ακόμη της UNESCO στο βωμό του πολιτικού τους αγώνα.
Κατόπιν αυτών των συμβάντων, ενδεικτικά στοιχεία των οποίων μπορούμε να παρουσιάσουμε στον κάθε ενδιαφερόμενο, έχουμε καθήκον να προστατέψουμε το κύρος και την υπόληψη της Ε.Ε.Σ.
Με δεδομένο μάλιστα πως η ατιμωρησία παρόμοιων ενεργειών ενθαρρύνει την συνέχιση τους, ζητούμε από όλους τους αποδέκτες της επιστολής αυτής την καταδίκη της σπίλωσης υπολήψεων προσώπων και φορέων από τον οποιονδήποτε το επιθυμεί, θεωρώντας δεδομένη την ανοχή μας.
Ταυτόχρονα αφού ευχαριστήσουμε θερμότατα την UNESCO, αλλά και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος για την τιμητική για μας επιλογή τους, δηλώνουμε την πρόθεσή μας να κάνουμε το παν για την ανάδειξη της πολιτισμικής ταυτότητας της Εύβοιας. Είναι μία αναγνώριση που της αξίζει και την δικαιούται απόλυτα.

Με ιδιαίτερη εκτίμηση
Τ.Τ. Ιστιαίας της Ε.Ε.Σ.
Ο Πρόεδρος
Δημήτριος Γιάγκος

Η επιστολή συντάχθηκε με τη σύμφωνη γνώμη του Κεντρικού Δ.Σ. και του Προέδρου της Ε.Ε.Σ. Χαράλαμπου Φαράντου

Αφηστε ενα σχολιο

Η παρούσα φόρμα συλλέγει το όνομα σας και την ηλεκτρονική σας διεύθυνση, ώστε να μπορέσουμε να απαντήσουμε στο σχόλιο σας. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε το Privacy Policy της ιστοσελίδας μας.

error: