Home > Επιστολες - Ανακοινωσεις > Ανακοίνωση για τις καταστροφές και τις δύσκολες συνθήκες στην Κύμη

Ανακοίνωση για τις καταστροφές και τις δύσκολες συνθήκες στην Κύμη

ΚΚΕ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΗΣ ΚΥΜΗΣ

Η συνεχιζόμενη πολύ δύσκολη κατάσταση που ζουν οι κάτοικοι της περιοχής της Κύμης για πέμπτη μέρα, δε μπορεί να δικαιολογηθεί από τα έντονα καιρικά φαινόμενα και το χιονιά που έχει πλήξει την περιοχή.
Ακόμα και σήμερα η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και θα παραμείνει για αρκετές μέρες εάν δε ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της ίδιας της ζωής των κατοίκων, των περιουσιών, της αγροτοκτηνοτροφικής παραγωγής.
Απαιτούμε από την κυβέρνηση και την τοπική διοίκηση, περιφερειακή και τοπική, να διατεθεί κάθε μέσο από τον κρατικό μηχανισμό για να αποκατασταθούν οι ζημιές στην παροχή ρεύματος και νερού, να φτάσουν τρόφιμα στα αποκλεισμένα χωριά, να εξασφαλιστούν ζωοτροφές, και κυρίως να εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του Νοσοκομείου. Ταυτόχρονα, να προχωρήσει γρήγορα η καταγραφή των ζημιών και των καταστροφών, να ξεκινήσει η αποκατάστασή τους, να δοθούν αποζημιώσεις για κατεστραμμένες περιουσίες, ιδιαίτερα των αγροτοκτηνοτρόφων.
Αυτά τα μέτρα έχει άμεσα ανάγκη ο λαός της Κύμης και είναι ευθύνη της κυβέρνησης και των αρμόδιων φορέων να κινητοποιηθούν όλα τα μέσα για να εφαρμοστούν άμεσα.
Αυτά επισημάνθηκαν σε συνεχής παρεμβάσεις εκπροσώπων του ΚΚΕ και στους αρμόδιους φορείς, προτρέποντας να κηρυχτεί ο Δήμος Κύμης- Αλιβερίου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ώστε να ενισχυθούν τα μέσα για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας, τα οποία φάνηκε ότι δεν επαρκούσαν. Και αυτό γιατί αυτά περιορίζονταν στα ελάχιστα μέσα της περιφέρειας, της πυροσβεστικής και κάποια ιδιωτικά μηχανήματα. Η «βοήθεια» από την κυβέρνηση ξεκίνησε μετά από δύο περίπου ημέρες -και έφτασε πολύ αργότερα- με τέσσερα μηχανήματα του στρατού, από τα οποία δούλεψε το ένα όπως ενημέρωσε η περιφέρεια.
Για τις τραγικά δύσκολες συνθήκες που έζησαν οι κάτοικοι της Κύμης δεν μπορούν να δικαιολογηθούν ούτε η κυβέρνηση, ούτε η περιφερειακή και τοπική διοίκηση ότι έφταιγε «ο κακός μας ο καιρός», όσο έντονα και αν ήταν τα καιρικά φαινόμενα.
Ούτε βεβαίως μπορούν να καλυφθούν πίσω από την προσπάθεια μεταφοράς ευθυνών από τον ένα στον άλλο.
Το πρόβλημα της κακοκαιρίας ήρθε να αποκαλύψει, για άλλη μια φορά, ότι η πολιτική που θεωρεί την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών, τα έργα υποδομής που προστατεύουν τη ζωή και την περιουσία των λαϊκών νοικοκυριών «μη επιλέξιμα μέτρα- έργα», γιατί στοιχίζουν, γιατί δεν εξυπηρετούν την κερδοφορία του κεφαλαίου, είναι υπεύθυνη για τις τραγικές καταστάσεις που έχουν ζήσει και ζουν οι κάτοικοι της Εύβοιας και άλλων περιοχών της χώρας.
Ο λαός της Εύβοιας το έχει ξαναδεί το έργο. Έχει μετρήσει πληγές από κακοκαιρίες, πυρκαγιές, πλημμύρες και ακόμα δεν έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα πρόληψης και προστασίας, όπως και αποκατάστασης των ζημιών, απόδοσης αποζημιώσεων.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ σταθερά στην αντιλαϊκή ρότα των προηγούμενων κυβερνήσεων, της Ε.Ε. κινείται στην ίδια λογική, δημιουργεί εντυπώσεις για ετοιμότητα ενώ δεν έχει δρομολογήσει κανένα μέτρο πρόληψης, υποδομής, έχει συρρικνώσει ακόμα περισσότερο τη χρηματοδότηση της Τ.Δ.
Αντίστοιχες ευθύνες έχουν η περιφέρεια, οι δήμοι γιατί αποδέχονται το νέο τους ρόλο, γιατί, ενώ γνωρίζουν ότι δεν υπάρχουν μέσα, υποδομές, προσωπικό, αποδέχονται αυτή την κατάσταση, δεν διεκδικούν. Δεν συζητούν άλλωστε όταν έγκαιρα και επίμονα οι κομμουνιστές περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι φέρνουν τα θέματα πρόληψης στα περιφερειακά- δημοτικά συμβούλια.
Μαζί με τη μάχη για την αντιμετώπιση των επειγόντων προιβλημάτων και την αποκατάσταση των ζημιών είναι ανάγκη ο λαός της περιοχής να βγάλει συμπεράσματα. Γιατί κινδυνεύει η ανθρώπινη ζωή από ένα χιονιά; Πόσα λαϊκά σπίτια το χειμώνα δεν έχουν τη δυνατότητα να έχουν θέρμανση από την καταιγίδα των αντιλαϊκών μέτρων που βιώνουν αυτά τα χρόνια; Αυτές οι πολιτικές είναι επικίνδυνες, όπως επικίνδυνο και σάπιο είναι το σύστημα που υπηρετούν. Να μην επιτρέψουμε να είμαστε τα θύματά τους.

Αφηστε ενα σχολιο

Η παρούσα φόρμα συλλέγει το όνομα σας και την ηλεκτρονική σας διεύθυνση, ώστε να μπορέσουμε να απαντήσουμε στο σχόλιο σας. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε το Privacy Policy της ιστοσελίδας μας.

error: