Home > Αρθρα - Επικαιροτητα > Με Παρρησία Φ. 149

There are no slides in this slider.



There are no slides in this slider.


Θορυβήθηκε και η κοινωνία της Βόρειας Εύβοιας με τον προπηλακισμό και την ομηρία του Ηλία Πετσή στην Κάρυστο. Persona non grata  κηρύχθηκε από τους Καρυστινούς ο Εκπρόσωπος της Μείζονος Μειοψηφίας και Υποδιοικητής των Διασυνδεόμενων Νοσοκομείων της Εύβοιας. Με  πιο απλά λόγια ανεπιθύμητος.

Αν σκεφτούμε πιο ψύχραιμα ανεπιθύμητο είναι να συρρικνώνονται οι παροχές του Κράτους προς τους πολίτες του, ανεπιθύμητο είναι να διαγράφονται με μιας εργασιακά δικαιώματα που κατακτήθηκαν με αίμα. Ανεπιθύμητο είναι να σερνόμαστε εκβιαστικά σε υπογραφές μνημονίων με την απειλή της πτώχευσης. Καλύτερα είναι να μας τους πολίτες να επικεντρωνόμαστε στο πρόβλημα και όχι στους φορείς του.

Οι Καρυστινοί, άνοιξαν το δρόμο και ακολούθησαν οι Κουμιώτες. Εμείς τι περιμένουμε να γίνει για να δούμε ότι είμαστε στη χειρότερη μοίρα όλων. Ούτε Νοσοκομείο έχουμε, ούτε στελεχωμένο Κέντρο Υγείας, ούτε τίποτε. Δεν πειράζει όμως εκλογές έρχονται σε δυο μήνες. Θα απολαύσουμε τα προσεχώς, όπως…

Στελέχωση με το απαραίτητο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του μικρού Νοσοκομείου της Ιστιαίας, που θα έρχεται να κάνει εφημερίες, όποτε κρίνεται απαραίτητο, είτε από το Νοσοκομείο της Κύμης, είτε από το Νοσοκομείο της Καρύστου.

Νέα χάραξη οδικού δικτύου που θα μας επιτρέπει σε πενήντα λεπτά από ένα υπερσύχρονο αυτοκινητόδρομο να προσεγγίζουμε τη Χαλκίδα.

Τα θαλάσσια δρομολόγια των φέριμποτ θα λειτουργούν όλο το εικοσιτεράωρο και το καλύτερο το αφήνω για το τέλος.

Η Εύβοια θα μπει στο καθεστώς της νησιωτικής χώρας και το Φ.Π.Α. από 23% θα πάει στο 16%.

Ο κάμπος της Ιστιαίας θα ξαναπρασινίσει και θα ξαναγυρίσουμε στις παλιές καλές  εποχές που με την ντομάτα οι αγρότες μας έχτιζαν  σπίτια χωρίς δάνεια.

Και άλλα πολλά θα μπορούσαμε να ακούγαμε στα προσεχώς των εκλογών, αν ήταν εύκολο να γίνουν ανοικτές ομιλίες υποψήφιων βουλευτών και δεν υπήρχε ο ελάχιστος φόβος αντιδράσεων, γιαουρτώματος, προπηλακισμών κ.α.

Μια μικρή γεύση γι αυτό θα είχαμε αν τη Καθαρή Δευτέρα στην Αγία Άννα δεν γίνονταν ο …κατακλυσμός του Νώε. Καρναβάλι διονυσιακό αλλά και πολιτικής επικαιρότητας που αναγράφεται σε πανό λίγο – πολύ η γνώμη των πολιτών για τους πολιτικούς της χώρας. Η αντίδραση του λαού δεν έχει να κάνει μόνο με την κάλπη αλλά και με την εκτίμησή του για ένα πολιτικό σύστημα το οποίο φαίνεται πως απαξιώνεται όλο και περισσότερο. Ώρα με την ώρα.

Λίγο καθυστερημένα λάβαμε φωτογραφίες, από το Καρναβάλι του Μαντουδίου, αλλά τι να πει κανείς. Κάλλιο αργά παρά ποτέ… Αξίζει να σημειωθεί ότι η προσέλευση του κόσμου ήταν πολύ μεγάλη και ευφάνταστος ο καρνάβαλος.

Όταν ενημερώθηκα, όπως όλοι μας, για την για την εξάρθρωση σπείρας αρχαιοκαπήλων σε αρκετούς νομούς της Ελλάδας, διαπίστωσα ότι στις κατ’ οίκον έρευνες που διενεργήθηκαν, βρέθηκαν χιλιάδες αρχαία νομίσματα, όπλα, ανιχνευτές μετάλλων, και βιβλία στα οποία αναφέρεται η ιστορία συγκεκριμένων νομισμάτων. Φτάνοντας λοιπόν σε ένα λογικό συμπέρασμα με απογοήτευση κατέληξα πως αν είχε δουλέψει ουσιαστικά το σύστημα της εκπαίδευσης στη χώρα μας, δε θα σημειώνονταν περιστατικά αρχαιοκαπηλίας.

Δυστυχώς για μας φαίνεται ότι τα ιδανικά πέθαναν. Όλα λίγο πολύ αποτιμώνται σε χρήμα. Η Αμερικανοποίηση του φιλότιμού μας και ο εξευρωπαϊσμός μας, μας έκανε να μην γνωρίζουμε τη βαριά κληρονομιά του πολιτισμού μας και γι αυτό με ευκολία να την εμπορευόμαστε.

Ο αρχαιοκάπηλος δε γνωρίζει, αλλά εκτιμά. Δε σέβεται και πουλάει. Δεν αισθάνεται και πληρώνει.

 

Δύο εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν τα ερχόμενο Σαββατοκύριακο στην Ιστιαία. Το Σάββατο στις 10 Μαρτίου στις 7.30 το απόγευμα το «Φωτόδεντρο» επιστράτευσε τον Δ. Τσικρικά Επίκουρο Καθηγητή της Νομικής Σχολής της Αθήνας, για να μας μιλήσει για την πορεία του Δικαίου από την Τουρκοκρατία μέχρι σήμερα. Η αλήθεια είναι πως πέρα από την επιστημονική βαρύτητα του λόγου του Δ.Τσικρικά, το περί Δικαίου αίσθημα στη χώρα μας, όλο και λιγοστεύει, όλο και συρρικνώνεται.

Ίσως η εκδήλωση να είναι πολύ ενδιαφέρουσα αν συζητηθεί και η τρέχουσα νομική επικαιρότητα, όπως για παράδειγμα η αποδυνάμωση της Νομοθετικής εξουσίας της Βουλής και η παράδοση αμαχητί στην Τρόικα που ράβει και κόβει Νομοσχέδια με μοναδικό κριτήριο το οικονομικό συμμάζεμα.

Ή τα καινούργια σχέδια που ετοιμάζουν να μετατρέψουν όλους τους δικηγόρους της χώρας σε υπαλλήλους ελάχιστων εταιρειών, που θα διοικούν το χώρο.

 

Η δεύτερη εκδήλωση που οργανώνεται από το Σύλλογο Φροντιστών της Εύβοιας την Κυριακή 11 Μαρτίου στην Αίθουσα Πολιτισμού έχει στόχο,  να ρίξει φως σε ένα δύσκολο κομμάτι που όλοι οι δάσκαλοι σε μαθητές της Γ΄ Λυκείου, ειδικά τέτοιους καιρούς, δε ξέρουμε τι να προτείνουμε. Το θέμα είναι ο επαγγελματικός προσανατολισμός των νέων αλλά και το Νέο Λύκειο. Ο κύριος Στράτος Στρατηγάκης, ο ομιλητής  είναι καθηγητής σε Λύκειο του Αμαρουσίου, Μαθηματικός, Σύμβουλος σταδιοδρομίας και Ερευνητής σε θέματα εκπαίδευσης. Στο τέλος θα υπάρξει διάλογος με τους μαθητές και τους γονείς.

Το μόνο σίγουρο είναι, πως όποιον δρόμο και να τραβήξει ένα νέο παιδί, ανεξάρτητα από την οικονομική κρίση και τις μελλοντικές της συνέπειες στην αγορά εργασίας, θα πρέπει να προσεγγίσει ότι αγαπά πολύ. Ότι ελκύει το ενδιαφέρον μας, μετατρέπει την εργασία σε  ενδιαφέρουσα απασχόληση, γιατί η ικανοποίηση προκύπτει και η ευχαρίστηση που παίρνεις από τη δουλειά σου δεν προσμετράται οικονομικά. Ο νέος άνθρωπος δεν  θα πρέπει να προσανατολίζεται στενά μόνο με στόχο τις υψηλές οικονομικές απολαβές.

Εντυπωσιακά μεγάλο το ψάρι που αλιεύτηκε στο Καστρί. Δυστυχώς δεν προλάβαμε να το απαθανατίσουμε ολόκληρο γιατί άρχισε να τεμαχίζεται, ώστε να μετατραπεί σε λαχταριστό μεζέ για τους μερακλήδες.

Μάλλον την προεκλογική καμπάνια περιμένει και ο δρόμος πάνω από τη Νησιώτισσα στον Πύργο για να ηλεκτροφωτιστεί σωστά να ασφαλτοστρωθεί και να μην αποτελεί θανάσιμη παγίδα για όποιον επισκέπτη δε γνωρίζει το συγκεκριμένο σημείο. Προσοχή με την κορδέλα δεν ασφαλίζεται ο χώρος ούτε αποτρέπονται τα δυστυχήματα. Άμεσα πρέπει να επιληφθούν οι υπεύθυνοι.

Από μικρός δείχνει τις κλίσεις του ο νεαρός Καραγιώργος όταν με τον μπαμπά του περιεργάζεται τις περιποιημένες βέσπες που επισκέφθηκαν την πλατεία της Ιστιαίας.

 

Με επιτυχία ξεκίνησε η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας (ΕΠΚΑ – ΣΤΕ) με την οργάνωση εθελοντικής ομάδας “μια ..ΣΤΑΣΗ” για την προμήθεια καταρχάς, πατάτας Νευροκοπίου  από τον παραγωγό με…μία ΣΤΑΣΗ στο καταναλωτή, ενώ πρωτοβουλία για τη διανομή φθηνής πατάτας Νευροκοπίου, χωρίς μεσάζοντες, ανέλαβε και ο Δήμος Παλλήνης, στην Αττική, μετά την επιτυχημένη ανάλογη κίνηση στην Κατερίνη. Ο Δήμος άρχισε ήδη να συλλέγει παραγγελίες κατοίκων, ώστε να φθάσουν οι αναγκαίες ποσότητες από τους πατατοπαραγωγούς. Η κοινωνία μπορεί να αυτο-οργανωθεί, αφού το κράτος δεν μπορεί να ελέγξει την κατάσταση επισημαίνει η Δημοτική Αρχή Παλλήνης. Όπως λένε οι αρμόδιοι, η προσπάθεια θα επεκταθεί και σε άλλα προϊόντα. Κίνημα για φθηνά προϊόντα διαμορφώνεται, άλλωστε, σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Συγκεκριμένα, το σχέδιο του Δήμου Παλλήνης είναι να ορίσει μία συγκεκριμένη ημέρα, κατά την οποία οι πατατοπαραγωγοί θα έρθουν να πουλήσουν το προϊόν τους στους δημότες έναντι 28 λεπτών, όπως υπολογίζεται.

Ο Δήμος δεν εμπλέκεται στην οικονομική συνδιαλλαγή μεταξύ παραγωγών και δημοτών, παρά μόνο θα προμηθεύσει με ένα κουπόνι εκείνους τους δημότες που έχουν κάνει παραγγελίες, προκειμένου να το παραδώσουν στους παραγωγούς.

Ανάλογες πρωτοβουλίες παίρνουν ήδη ραγδαία, πολλοί φορείς και Σύλλογοι σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο για πατάτες, αλλά και για άλλα φτηνά αγροτικά προϊόντα διατροφής. Εσείς μπορείτε να κάνετε κάτι ανάλογο, κύριοι Δημοτικοί μας άρχοντες;

 

Κάτι που ούτε στενοί συνεργάτες του ήξεραν, έγινε γνωστό μετά από ερώτηση Γερμανού δημοσιογράφου: Ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος δεν εισπράττει την πρωθυπουργική χορηγία, δηλαδή το μισθό του. Όπως σημειώνει η εφημερίδα «Τα Νέα», είναι μια απόφαση που είχε πάρει ο ίδιος, ευαισθητοποιημένος προφανώς από την κρίση και τις δυσκολίες που περνάει η κοινωνία. Υπενθυμίζεται ότι προσφάτως και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας παραιτήθηκε του μισθού του, αλλά έκτοτε δεν είδαμε ούτε έναν  από τους  λοιπούς της Βουλής να τον μιμούνται.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.gr



error: