Home > Αυτοδιοίκηση > «Μύλος» με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση Διάλυση και χάος στο Κέντρο Υγείας Γ. Αναστασίου: Σήμερα είναι ένα φάντασμα, χωρίς γιατρούς, φάρμακα, αναλώσιμα και ασθενοφόρα Αλ. Δάβρης: «Τα έχω χαμένα γιατί καθόμαστε και αυτοσχεδιάζουμε»

«Μύλος» με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση Διάλυση και χάος στο Κέντρο Υγείας Γ. Αναστασίου: Σήμερα είναι ένα φάντασμα, χωρίς γιατρούς, φάρμακα, αναλώσιμα και ασθενοφόρα Αλ. Δάβρης: «Τα έχω χαμένα γιατί καθόμαστε και αυτοσχεδιάζουμε»


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.

Το πρώτο θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Ιστιαίας – Αιδηψού της Δευτέρας 26 Μαρτίου, απασχόλησε τους Δημοτικούς Συμβούλους για περίπου μία ώρα και αφορούσε τη λειτουργία του Κέντρου Υγείας Ιστιαίας καθώς και τα Κέντρα Συνταγογράφησης του Δήμου. Παρών στη διαδικασία ήταν ο Διευθυντής του Κ.Υ. Ιστιαίας,  Αλέκος Δάβρης.

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου ξεκίνησε την συζήτηση με μια μικρή αναδρομή στην ιστορία του Κ.Υ. Επεσήμανε πως το 2004 ο Βουλευτής του Νομού μας Κώστας Μαρκόπουλος, είχε υποσχεθεί να γίνει το Κ.Υ. ένα μικρό νοσοκομείο. Το 2008 ξεκίνησε η κτηριακή αναβάθμισή του που είναι πλέον κοντά στην ολοκλήρωσή της. Από το Υπουργείο Υγείας εγκρίθηκαν 6 ειδικότητες γιατρών, που όμως ποτέ δεν προσελήφθηκαν.  Το 2008 εγκαταστάθηκε στην περιοχή το ΕΚΑΒ. «Σήμερα το Κ.Υ είναι φάντασμα, χωρίς γιατρούς, φάρμακα, αναλώσιμα και ασθενοφόρα. Είναι χάος.

Το πρόβλημα

Το οργανόγραμμα προβλέπει 97 οργανικές θέσεις και υπάρχουν μόνο 48. Προβλέπονται  35 γιατροί και υπάρχουν 18» συμπλήρωσε ο Πρόεδρος του Δ.Σ. κύριος Αναστασίου και συνέχισε: «Επί υπουργίας Λοβέρδου ψηφίστηκε η Ηλεκτρονική Συνταγογράφιση. Είναι απαράδεκτο σήμερα να μαθαίνουμε για τα γενόσημα φάρμακα που φτιάχνονται σε Ινδία και Πακιστάν. Μέχρι την 1η Απριλίου πρέπει οι συνταγές να καταχωρούνται on line, ηλεκτρονικά. Στο Κ.Υ Ιστιαίας υπάγονται επτά βασικά Περιφερειακά Ιατρεία (Λιχάδας, Αιδηψού, Κρυονερίτη, Αγίου, Ωρεών, Γαλατσάδων και Γουβών). Σε αυτά πρέπει να υπάρχει μόνιμα αγροτικός γιατρός». Συνέχισε αναφέροντας τη δέσμευση του Διευθυντή του Νοσοκομείου Χαλκίδας πως θα στείλει εξοπλισμό για αυτά τα ιατρεία. Συγκεκριμένα θα στείλει φορητούς υπολογιστές και εκτυπωτές,  αλλά ο Δήμος θα πρέπει να αναλάβει την σύνδεση των ιατρείων με το internet. Όπου δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική καταχώρηση των συνταγών, έχει δοθεί η δυνατότητα να γράφονται από τον γιατρό χειρόγραφα και να καταχωρούνται ηλεκτρονικά από τον φαρμακοποιό που θα τις εκτελεί. Για αυτή τη διαδικασία ο φαρμακοποιός θα πληρώνεται 1 ευρώ ανά συνταγή, ενώ το ποσό αυτό θα αφαιρείται από το μισθό του γιατρού ! Εδώ υπήρξε το σχόλιο του Δημάρχου πως «αφού δόθηκε παράταση μέχρι τον Ιούνιο, θα γίνει αλλαγή του νόμου».

 

Αλ. Δαύρης : « Η Πολιτεία που δεν είναι στο ύψος των περιστάσεων»

Το λόγο πήρε ο από το 1989 Διευθυντής του Κ.Υ. Ιστιαίας, Αλέκος Δάβρης, που μεταξύ άλλων είπε: «Ο κάθε ταλαίπωρος που έχει πληρώσει, περιμένει  υπηρεσίες από την Πολιτεία που δεν είναι όμως στο ύψος των περιστάσεων. Τα βασικά Αγροτικά  Ιατρεία είναι 7 αλλά συνολικά είναι 25, συν κάποια ακόμα που ποτέ δεν λειτουργούν. Οι άνθρωποι λοιπόν θα πρέπει να έρχονται στο Κ.Υ. για να γράψουν φάρμακα ή να μη τα πάρουν καθόλου. Συνέπεια θα είναι να υπάρχουν περισσότεροι άρρωστοι αλλά και περισσότεροι θάνατοι. Εκτός αν αυτό θέλει η Κυβέρνηση. Δεν ξέρουμε τις επόμενες ημέρες πως θα λειτουργήσουμε. Τα έχω χαμένα γιατί καθόμαστε και αυτοσχεδιάζουμε. Οι γιατροί έχουν 4 μήνες να πληρωθούν εφημερίες, οπότε φοβάμαι πως θα ξεκινήσουν απεργίες.  Υπάρχει απόφαση να κάνουμε 4 εφημερίες το μήνα και είμαστε 4 γιατροί». Σε παρατήρηση του Ηλία Πετσή πως «είναι νόμος του κράτους η απόφαση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και ψηφίστηκε μάλιστα από 199 εκλεγμένους βουλευτές», ο κύριος Δάβρης πρόσθεσε: «αφού είναι μια λάθος απόφαση, γιατί δεν το παίρνουν πίσω; Εδώ δεν ξέρουν τι ψηφίζουν και ταλαιπωρούν τον πατέρα μου  ή τη θεία μου. Δηλαδή αν ψήφισαν 199 τρελοί, εμείς θα χορεύουμε;»

Δ.  Περπατάρης : « Οι εφημερίες του Κ.Υ. εν επαρκούν»

Ο Δημήτρης Περπατάρης έθεσε και μία ακόμα διάσταση του θέματος: «Σε λίγο θα έλθει στην περιοχή κόσμος. Πως θα υποδεχτούμε τις 80.000 που λένε πως θα έλθουν, με μειωμένες εφημερίες; Εδώ δεν επαρκούν για εμάς». Η Αναστασία Τσαρούχα συμπλήρωσε: «δεν με νοιάζει τι ψήφισαν, δεν έχουμε τις υπηρεσίες που θα έπρεπε να έχουμε. Θα έπρεπε να λυθούν πρώτα τα τεχνικά θέματα. Προσπαθούν τελικά να μας στείλουν μια ώρα γρηγορότερα. Ταυτίζομαι απόλυτα με τον Περπατάρη». Το λόγο πήραν οι Σπύρος Ζάχαρης, Θανάσης Κουτροδήμος και Νίκος Παπαντωνίου που εξέφρασαν παρόμοιες απόψεις. Υπήρξε η ανακοίνωση πως ο Δήμος θα αναλάβει τις τηλεφωνικές συνδέσεις στα αγροτικά ιατρεία, ενώ ο Ηλίας Πετσής πρότεινε να πάρει χρήματα ο Δήμος από αλλού και να τα διαθέσει για αγορά εκτυπωτών. Δεσμεύτηκε μάλιστα πως θα δωρίσει ο ίδιος 10 εκτυπωτές για τα ιατρεία. Πολύ χαρακτηριστική η δήλωση του Κώστα Μπάμη: «πάμε να συμπληρώσουμε μια ελλιπή διοίκηση» αλλά και τα λόγια του Αλέκου Δάβρη: «Προγραμματισμός δεν υπήρξε ποτέ. Αποφασίζουν χωρίς να ρωτάνε, χωρίς να ξέρουν που και πως είναι η Ιστιαία ή οι Μηλιές. Μας λένε κόφτε το κεφάλι σας. Για το Κ.Υ. δεν ρώτησαν κανένα, με σχέδια που έκαναν στην Αθήνα».

Ο Δημήτρης Περπατάρης πρότεινε να ψηφίσει το Δημοτικό Συμβούλιο απόφαση για «να εξαιρεθεί η Βόρεια Εύβοια από τα μέτρα και να μη μειωθούν οι εφημερίες του Κέντρου Υγείας, ειδικά τώρα που έρχεται το καλοκαίρι». Ο Γιάννης Κοντζιάς πήρε το λόγο και  είπε χαρακτηριστικά: «συμφωνώ με τον Περπατάρη. Έθεσε το θέμα στη σωστή του βάση». Ο Γιάννης Αναστασίου αρνήθηκε να παρθεί τέτοια απόφαση με το σκεπτικό πως «το Δημοτικό Συμβούλιο δεν έχει τέτοια αρμοδιότητα. Παράταση ζητάτε;» ρώτησε τον Δημήτρη Περπατάρη, ο οποίος απάντησε: «Εξαίρεση ζητάμε κύριε Πρόεδρε, αλλά πάρτε το και έτσι, παράταση». Και ο Δήμαρχος ζήτησε να ψηφίσει το σώμα παράταση για το μέτρο των εφημεριών, πράγμα που τελικά έγινε ομόφωνα.

Εύσημα στον οδηγό του ΕΚΑΒ

Αξίζει να αναφέρουμε την σύσσωμη κίνηση του Δημοτικού Συμβουλίου να ευχαριστήσει τον Απόστολο Κομποθανάση, οδηγό του ΕΚΑΒ, που παρακολουθούσε την συζήτηση. Τα λόγια του Γιάννη Αναστασίου ήταν πολύ χαρακτηριστικά: «Πολλά μπράβο του αξίζουν γιατί τα δίνει όλα. Μόνος του πρότεινε το ασθενοφόρο της Αιδηψού που δεν είχε οδηγό, να έλθει στην Ιστιαία με την δέσμευσή του, αν χρειαστεί, να εξυπηρετεί ο ίδιος σε οποιαδήποτε ώρα της ημέρας»

 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.gr



error: