booked.net

Home > Αυτοδιοίκηση > Θυελλώδης η συνεδρίαση του Δ.Σ. Ιστιαίας-Αιδηψού για τον 2ο ΑΠΕ του αποχετευτικού της Λουτρόπολης Αναβλήθηκε και πάλι η συζήτηση για το τεχνικό πρόγραμμα Νέα καθυστέρηση του προϋπολογισμού

Θυελλώδης η συνεδρίαση του Δ.Σ. Ιστιαίας-Αιδηψού για τον 2ο ΑΠΕ του αποχετευτικού της Λουτρόπολης Αναβλήθηκε και πάλι η συζήτηση για το τεχνικό πρόγραμμα Νέα καθυστέρηση του προϋπολογισμούΜέσα σε κλίμα έντασης και σκληρών αντιπαραθέσεων πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση του Δημοτικού Ιστιαίας – Αιδηψού την περασμένη Τρίτη 7 Ιουνίου. Θα πρέπει να σημειώσουμε, ότι δύο φορές αναγκάστηκε ο Πρόεδρος Γιάννης Αναστασίου να διακόψει τη συνεδρίαση προς εκτόνωση των πνευμάτων.

 

 

Οι καβγάδες

Η ένταση άρχισε από τα πρώτα λεπτά, όταν ο Πρόεδρος Γιάννης Αναστασίου διάβασε κείμενο που κατέθεσε ο Επικεφαλής της Μείζονος Μειοψηφίας του Δήμου Ηλίας Πετσής και στο οποίο ανέφερε, ότι την ίδια μέρα, ενώ πήγε στο Δημαρχείο για να ζητήσει ενημέρωση σχετικά με κάποια θέματα ο Δήμαρχος τον έδιωξε λέγοντάς του, ότι απασχολεί τους υπαλλήλους. Μετά την ανάγνωση του κειμένου ο Πρόεδρος, δήλωσε, ότι δεν αξίζει να σχολιαστεί ένα τέτοιο έντυπο, ενώ στην άμεση αντίδραση του κ. Πετσή απάντησε, ότι «αν έχετε πρόβλημα με τον κ. Δήμαρχο να το λύσετε μεταξύ σας και κ. Ζάχο θα τον λέτε στην πλατεία, εδώ είναι ο κ. Δήμαρχος».

Στη συνέχεια ο Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και Σύμβουλος της Μείζονος Μειοψηφίας Δημήτρης Δροσόπουλος, ρώτησε το Δήμαρχο αν έχει πουληθεί το γκρέιτερ του Δήμου, που υπάρχει στα Βασιλικά. Ο Δήμαρχος απάντησε, ότι «δεν έχει κανένα γκρέιτερ του Δήμου στα Βασιλικά και καλό θα ήταν, ως υπάλληλος της ΔΕΣΕ να πάτε να κλείσετε καμιά λακκούβα και όχι να κάθεστε να πίνετε καφέ στην πλατεία». Για προσπάθεια συκοφάντησης από το Δήμαρχο έκανε λόγο σε έντονο ύφος ο Σύμβουλος της Μείζονος Μειοψηφίας Κώστας Μπάμης, ο Δήμαρχος απάντησε, ότι έχει στοιχεία για όλους, ενώ ο Πρόεδρος ζήτησε την πεντάλεπτη διακοπή της συνεδρίασης.

Μετά τη διακοπή ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ Θανάσης Καμαράτος, διάβασε ψήφισμα του μετώπου, με το οποίο ζητούσε να πάρει ο Δήμος θέση σχετικά με τα νέα μέτρα που προωθεί η Κυβέρνηση στα πλαίσια του μνημονίου. Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου δήλωσε, ότι «το Δημοτικό Συμβούλιο δεν έχει σκοπό να παράγει πολιτική αλλά έργο για τους Δημότες. Είναι τελευταία φορά, που θέτω τέτοιο ψήφισμα σε ψηφοφορία». Το ψήφισμα τελικά εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.

 

Δια ανατάσεως της χειρός

Στα θέματα της ημερήσιας διάταξης, ο Αντιδήμαρχος Σπύρος Ζάχαρης ζήτησε την αναβολή της συζήτησης του νέου Τεχνικού Προγράμματος, διότι δεν πρόλαβε ο Δήμος να κάνει επεξεργασία των πρακτικών της Επιτροπής Διαβούλευσης. Ο Δήμαρχος Ζάχος Χριστοφής τόνισε, ότι σε κανένα Δήμο δεν έγιναν ενστάσεις και πως παντού υπάρχει συναίνεση. Ο Επικεφαλής της Μείζονος Μειοψηφίας ζήτησε το λόγο και ο Πρόεδρος του απάνησε «δεν τον έχετε».Ο κ. Πετσής απάντησε: «Χρησιμοποίησε ο κ. Ζάχος το όνομα μου και δεν έχω δικαίωμα να μιλήσω; Θέλετε Συμβούλιο του μονολόγου; Δεν είστε κ. Αναστασίου στη Νομαρχιακή της Νέας Δημοκρατίας», ο Πρόεδρος απάντησε «όποτε δεν σας πέφτει λόγος δεν θα τον έχετε» και ο κ. Πετσής ανταπάντησε «όσο δίνετε το λόγο στο κ. Ζάχο και αναφέρεται επί προσωπικού, θα τον δώσετε και σε εμάς. Θέλετε να μας φιμώσετε;».

Έντονη ήταν η αντίδραση της Μειοψηφίας του Σώματος, όταν ο Πρόεδρος ζήτησε η ψηφοφορία για την αναβολή, να γίνει δια ανατάσεως της χειρός. Η Επικεφαλής της Ήσσονος Μειοψηφίας Τασούλα Τσαρούχα τόνισε, ότι «δια ανατάσεως της χειρός δεν ψηφίζω. Δεν είμαι γλάστρα της τηλεόρασης, δεν ψηφίζουν έτσι. Η ψηφοφορία είναι ονομαστική, ανοίξτε τον Κώδικα και διαβάστε», ενώ ο Ηλίας Πετσής σε έντονο ύφος ανέφερε, ότι «υπάρχουν πολλοί λόγοι κ. Πρόεδρε να υποτιμήσετε τον εαυτό σας, έναν τον έχετε στα δεξιά σας (εννοώντας το Δήμαρχο)». Τότε ο Πρόεδρος ζήτησε και πάλι τη διακοπή της συνεδρίασης. Μετά τη διακοπή η αναβολή συζήτησης του Τεχνικού προγράμματος εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.

 

Το Αποχετευτικό

Το αποχετευτικό της Αιδηψού μονοπώλησε στη συζήτηση στα θέματα της ημερήσιας διάταξης. Συγκεκριμένα ο νέος ανάδοχος του έργου έφερε εκ νέου τον Ανακεφαλαιωτικό Πίνακα (ΑΠΕ), που είχε απορριφθεί στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο και αφορούσε κυρίως τη αντικατάσταση των φρεατίων επί της 25ης Μαρτίου. Αρχικά ο Πρόεδρος Γιάννης Αναστασίου, ανέφερε το ιστορικό του έργου μέχρι την κατάθεση του τελευταίου ΑΠΕ. Στη συνέχεια δήλωσε, ότι ο νέος ΑΠΕ ανέρχεται στο ποσό 151.059 ευρώ συν ΦΠΑ. Η έκπτωση που έχει γίνει στην συμπληρωματική σύμβαση είναι 19,38 έτσι από 419 χιλιάδες ευρώ που προέβλεπε η Αρχική σύμβαση του έργου, το κόστος του θα ανέλθει τελικά σε 470 χιλιάδες, δηλαδή αύξηση κατά 50.000. Ο νομικός σύμβουλος του Δήμου για το θέμα του αποχετευτικού, μας είπε, ότι αφού υπάρχει το κατ’ επείγον του έργου, μπορούν να γίνουν πρώτα οι εργασίες και μετά η συμπληρωματική σύμβαση. Μπράβο μας που καταφέραμε να μειώσουμε την τιμή σ’ αυτό το έργο».

Ο Επικεφαλής της Μείζονός Μειοψηφίας Ηλίας Πετσής δήλωσε, ότι «υπάρχει υπέρβαση δαπάνης του έργου. Πολύ καλή η ενημέρωση, που μας κάνετε ξεχάσατε όμως να μας πείτε, ότι το Δημοτικό Συμβούλιο του πρώην Δήμου Αιδηψού, ουδέποτε πήρε απόφαση για τις αλλαγές. Δεν είμαστε αντίθετοι με το έργο, Έτσι και αλλιώς αυτό αποπερατώθηκε. Στο τελευταίο τμήμα του, στη συμβολή της Παραλιακής με την 25ης Μαρτίου, που δεν ακούμπησε ο κ. Τρουβάς, τα λύματα τρέχουν και υπάρχει σοβαρό πρόβλημα». Στη συνέχεια ο ανάδοχος του έργου Γιάννης Τρουβάς, που ήταν παρών στη συνεδρίαση αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις του κ. Πετσή και τόνισε, ότι «και εσείς κ. Πετσή, μου είπατε, ότι αν η επιβάρυνση είναι γύρω στις 50.000 θα το ψηφίζατε». Τότε ο κ. Πετσής απάντησε, ότι «είστε αφερέγγυος, δεν έχετε εκτελέσει ποτέ ξανά έργο αποχέτευσης και θα δημιουργήσετε σοβαρό πρόβλημα στην πόλη. Υπάρχει υπέρβαση δαπάνης κατά 150.000 ευρώ, ενώ το έργο θα έπρεπε να στοιχήσει λιγότερο απ’ ότι προβλέπει η αρχική σύμβαση. Αν στις προσθέσεις σας είναι να κάνετε προσφυγή για να πάρετε τα λεφτά σας, εμείς θα προσφύγουμε στο ελεγκτικό συνέδριο για καταλογισμό ευθυνών».

Ο Επικεφαλής της Ελάσσονος Μειοψηφίας Θανάσης Ρουμελιώτης τόνισε, ότι «να ψηφιστεί ο ΑΠΕ για να προχωρήσει το έργο, το οποίο πρέπει να τελειώσει γιατί η Αιδηψός έχει σοβαρό πρόβλημα».

Η επικεφαλής της Ήσσονος Μειοψηφίας Τασούλα Τσαρούχα τόνισε, ότι «το πόρισμα ελεγκτών δημοσίων έργων λέει, ότι για την ανάληψη του έργου έγινε περιορισμένη πρόσκληση εργολάβων χωρίς να συντρέχει λόγος. Ο Δήμαρχος υπερθεμάτιζε στον «Παλμό», ότι ο ΑΠΕ που θα έρθει θα είναι μηδενικός. Ξαφνικά τι άλλαξε και ΑΠΕ δεν είναι μηδενικός και όλα έγιναν σύννομα; Πώς είναι δυνατόν ένα έργο, στο οποίο όλα έχουν γίνει τέλεια, η Αιδηψός να βρωμάει και μέσα στα φρεάτια να μπαίνουν ιαματικά νερά. Αν η αποχέτευση στο σπίτι μας υπερχείλιζε και βρωμούσε θα τον πληρώναμε τον εργολάβο; Δήμαρχε έχεις την πλειοψηφία, θα δώσεις το καλώς έχει, όπως έκανε ο Ματάκιας το 2002; Πρέπει ο φάκελος να πάει στον εισαγγελέα, μόνο τότε θα είμαστε μάγκες. Γιατί απ’ ότι αντιλαμβάνομαι η οσμή του αποχετευτικού δεν είναι μόνο στον αέρα».

Ο Επικεφαλής της Λαϊκής συσπείρωσης Δημήτρης Περπατάρης δήλωσε, ότι «γαία πυρή μηχθήτω κοινώς μαλλιοκούβαρα. Δεν θα αποδώσω ευθύνη στον εργολάβο. Ποιος όμως καταλογίζει τις ευθύνες, ώστε να αποζημιωθεί το δημόσιο. Θα πρέπει να υπάρχει δημόσιος φορέας, που να ασκεί έλεγχο, ώστε να μη μπορεί ο κάθε εργολάβος που έχει το μέλι στα δάχτυλα να το γλύψει. Εμείς καταψηφίζουμε το θέμα».

Ο Αντιδήμαρχος Γιάννης Γούδας δήλωσε: «το αποχετευτικό της Αιδηψού είναι ένα υπέροχο έργο» και στη συνέχεια, ευχαρίστησε τον εργολάβο για την πολύ καλή δουλειά που έχει κάνει. Η Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Αιδηψού Λίτσα Παπαποστόλου ανέφερε, ότι «το έργο πρέπει να τελειώσει δεν πάει άλλο» και μίλησε και για την άψογη συνεργασία, που υπάρχει με τον κ Στέκα, που διόρθωσε με φιλότιμες προσπάθειες, ότι βλάβες παρουσιάστηκαν. Ο Σύμβουλος Γιάννης Μαχαιράς τόνισε «ότι η αποχέτευση έχει ταλαιπωρήσει την Αιδηψό. Δεν μπορούμε να λέμε καλά λόγια για το έργο, από τη στιγμή που παρουσίασε δύο σοβαρές βλάβες. Ψηφίζω τον ΑΠΕ για να τελειώσει το έργο. Επιφυλάσσομαι όμως. Καλού κακού, συντηρήστε και τα βυτία». Ο Σύμβουλος Κώστας Μπάμης, μίλησε για εκβιαστικές ενέργειες του εργολάβου και κλείνοντας την τοποθέτησή του: «Αν πάει στα δικαστήρια για να διεκδικήσει τα χρήματά του δεν θα δικαιωθεί». Ο Αντιδήμαρχος Γιάννης Κοτζιάς έκανε λόγο για συμβιβασμό με σκοπό να λυθεί το πρόβλημα της Αιδηψού.

Στο τέλος τον λόγο πήρε ο Δήμαρχος Ζάχος Χριστοφής ο οποίος ανταπαντώντας στις προηγούμενες τοποθετήσεις είπε: «Δεν είναι συμβιβασμός είναι κάτι νόμιμο. Πρέπει να ψηφιστεί ο ΑΠΕ, αλλιώς θα υπάρχει πρόβλημα. Αν ο κ. Τρουβάς πάει στο δικαστήριο τότε θα δικαιωθεί. Όσο γι’ αυτό, που ειπώθηκε, ότι και ο επόμενος Δήμαρχος Ιστιαίας – Αιδηψού θα ασχολείται με το αποχετευτικό, δεν υπάρχει θέμα γιατί αυτός θα είμαι και πάλι εγώ». Επίσης πρότεινε να γίνει συμφωνία κυρίων, ομόφωνη από το σώμα για να ασφαλτοστρωθεί άμεσα η 25ης Μαρτίου και μετά να γίνει η μελέτη και ο πρόχειρος διαγωνισμός, γιατί η κατάσταση στην Αιδηψό δεν παίρνει αναβολή και χρονοβόρες διαδικασίες. Μετά από κάποιες αντιδράσεις του κ. Πετσή και τη δήλωση του κ. Περπατάρη, ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει κάτι τέτοιο, το θέμα δεν τέθηκε σε ψηφοφορία.

Τελικά ο ΑΠΕ εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, ενώ όχι ψήφισαν οι, Αναστασία Τσαρούχα, ο Ηλίας Πετσής, ο Κώστας Μπάμης, ο Δημήτρης Δροσόπουλος, ο Νίκος Αλεξανδρής και παρόν ο Δημήτρης Περπατάρης.


Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.grerror: