Home > Αρθρα - Επικαιροτητα > Ο συνδικαλιστής Σωτήρης Δανίκας διαμαρτύρεται: «Τα Σώματα Ασφαλείας δε θα πληρώσουν την κρίση»

Ο συνδικαλιστής Σωτήρης Δανίκας διαμαρτύρεται: «Τα Σώματα Ασφαλείας δε θα πληρώσουν την κρίση»


There are no slides in this slider.



There are no slides in this slider.


O Σωτήρης Δανίκας από τα Άγναντα Ηλείας τελείωσε την Σχολή Υπαξιωματικών Λιμενικού Σώματος και από το Σεπτέμβριο του 1989 αποσπάται από τη Σχολή στο Γραφείο του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας Αντώνη Ντεντιδάκη. Στη συνέχεια υπηρέτησε στα Λιμενικά Σώματα  Πάτρας, Αιδηψού, Λίμνης και σήμερα είναι Λιμενάρχης Ωρεών. Είναι παντρεμένος με δύο παιδιά και κατοικεί μόνιμα στα Λουτρά Αιδηψού. Σήμερα εκτός των άλλων είναι Πρόεδρος της Ένωσης  Προσωπικού Λιμενικού Σώματος των νομών Ευβοίας, Βοιωτίας, Νοτιοανατολικής Φθιώτιδας και Σκύρου και πρόσφατα εξελέγη στο Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος. Με τη συνδικαλιστική του ιδιότητα μας μιλά.

 

Ο κόσμος δεν έχει συνηθίσει την συνδικαλιστική ελευθερία των Σωμάτων ασφαλείας.

«Η ένωση μας της Ευβοίας αριθμεί περίπου 378 άτομα. Στα Λιμεναρχεία της Ένωσης προβλέπεται να υπηρετούν 378 άτομα. Ποτέ όμως δεν έχουν ξεπεράσει τα 260. Με αφορμή την μεγάλη κινητοποίηση και ένστολη διαμαρτυρία των Σωμάτων Ασφαλείας τη Δευτέρα 17 Οκτωβρίου στο Κέντρο της Αθήνας στην οποία συμμετείχαμε δηλώνω τα εξής: «Βασικό σύνθημα μας και αίτημα μας είναι ΑΛΛΑΓΗ πολιτικής σε ότι έχει να κάνει με τις αποδοχές των συναδέλφων». Το προηγούμενο έτος  το 2010  αναλαμβανόμενοι και εμείς την κατάσταση και θέλοντας να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, δεχτήκαμε με ψυχραιμία και υπευθυνότητα απέναντι στην πατρίδα τις περικοπές δώρων, επιδομάτων καθώς και μείωση μισθού σε μηνιαία βάση. Προσωπικά οι αποδοχές μου σε ετήσια βάση μειώθηκαν κατά 5.400 ευρώ. Αναφέρω συμβολικά το δικό μου ποσό, για να μπορέσει να αντιληφθεί ο καθένας τις περικοπές, που έχουν υποστεί τα στελέχη και γενικά οι εργαζόμενοι στο Λιμενικό Σώμα.

Τι προβλήματα αντιμετωπίζει ο κλάδος σας;

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Λιμενικός δεν είναι μόνο τα οικονομικά αλλά έχουν να κάνουν και σε άλλους τομείς, όπως εργασία υπό αντίξοες συνθήκες σε σκάφη και Λιμεναρχεία, με ελλιπή εξοπλισμό, με ελλιπές προσωπικό, χωρίς την παροχή ακόμη και καθημερινών εξόδων γραφείου, όπως γραφική ύλη, έξοδα καθαριότητας κλπ. Η προμήθεια καυσίμων εξασφαλίστηκε λόγω προσωπικών γνωριμιών και εμπιστοσύνης κάποιων τοπικών πρατηριούχων, διότι καθυστερούν υπέρμετρα οι πληρωμές τους από το Δημόσιο. Σε προσωπικό και οικογενειακό επίπεδο κάθε συνάδελφος δεν έχει τη δυνατότητα πρόσβασης σε γιατρούς και φαρμακεία το 2011. Ορισμένοι μόνο, από λόγους ευαισθησίας, δέχονται συνταγές και επισκέψεις διότι και αυτοί πληρώνονται μετά από δύο – τρία χρόνια. Τις στολές μας τις πληρώνουμε οι ίδιοι. Κάποτε μας έδιναν έστω ύφασμα, σήμερα ούτε  αυτό δεν συμβαίνει. Τα δεδομένα στην εργασία του προσωπικού του λιμενικού Σώματος αλλά και των άλλων σωμάτων ασφαλείας κάθε χρόνο δυστυχώς αντί να βελτιώνονται χειροτερεύουν. Την τελευταία διετία έχουν πάρει ανεξέλεγκτη μορφή. Διότι παλαιότερα είχαμε να κάνουμε με ελλείψεις καθημερινότητας, τις οποίες όμως από φιλότιμο και ευθύνη στο καθήκον αντιμετωπίζαμε. Σήμερα όμως σε όλα αυτά προστίθεται η οικονομική μας εξαθλίωση».

Και με την προσφορά στην πατρίδα;

«Πόσο φιλότιμο να διαθέσεις, όταν τον προηγούμενο χρόνο, σου περικόπτουν τέσσερις μισθούς περίπου; Πάνω από όλα προέχει η σωτηρία της πατρίδας μας, διαπιστώνεις όμως ότι και στο τρέχον έτος, όχι μόνο δεν σέβονται την προσφορά και την συμβολή του, στο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα, πιθανόν να εκμεταλλεύονται την καλοσύνη και την αντοχή σου και να έρχονται πάλι μέσω περικοπών στις αποδοχές και αυστηρής φορολογίας να σε φτάνουν σε σημείο να μην μπορείς να καλύψεις ούτε καν τα βασικά ατομικά και οικογενειακά σου έξοδα. Υπάρχουν περιπτώσεις συναδέλφων πλέον με μηδενικές μηνιαίες αποδοχές λόγω φορολόγησης και άλλων υποχρεώσεων. Περισσεύει άλλο φιλότιμο όταν δεν έχεις ούτε να φας, να πληρώσεις το ενοίκιο, να πάρεις καύσιμα για το χειμώνα;

Δεν αντέχουμε άλλο! Στην ένστολη διαμαρτυρία μας, πολύ εύστοχα ένας συνάδελφος είπε: «Μας τα πήρανε όλα, δεν αντέχουμε άλλο. Όχι άλλα μέτρα και περικοπές. Πονέσανε τα μυαλά μας».

Στους τομείς Υγείας, Παιδείας και Ασφάλειας δεν επιτρέπονται και δεν χωρούν εκπτώσεις. Τι είδους ασφάλεια να πετύχουμε με εξαθλιωμένα οικονομικά και ηθικά τα στελέχη των Σωμάτων ασφαλείας; Σε καμία περίπτωση όμως δε θα δεχτούμε και δεν θα ανεχτούμε να πληρώσουμε την κρίση όλοι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι. Θα αγωνιστούμε και θα αντισταθούμε με κάθε νόμιμο τρόπο και μέσο, ενάντια στην άδικη, άνιση και μονόπλευρη πολιτική σε βάρος μας».

Πάρη Ντελκή

Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.gr



error: