Home > Πολιτική επικαιρότητα > Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ ΕΚΑΡΗ ΜΟΝΑΧΟΣ ΚΑΙ ΕΧΕΙΡΟΤΟΝΗΘΗ ΔΙΑΚΟΝΟΣ

Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ ΕΚΑΡΗ ΜΟΝΑΧΟΣ ΚΑΙ ΕΧΕΙΡΟΤΟΝΗΘΗ ΔΙΑΚΟΝΟΣ


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.

Χαλκίδα 24 Νοεμβρίου 2013

Δ Ε Λ Τ Ι Ο Ν  Τ Υ Π Ο Υ

Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ

ΕΚΑΡΗ ΜΟΝΑΧΟΣ ΚΑΙ ΕΧΕΙΡΟΤΟΝΗΘΗ ΔΙΑΚΟΝΟΣ

Το διήμερο Σάββατο 23 και Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013, η Ιερά Μητρόπολις Χαλκίδος εβίωσε μια ιδιαίτερη πνευματική χαρά, αφού ένα από τα επίλεκτα στελέχη της και στενός συνεργάτης του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, συγκαταλέχθηκε στην ευλογημένη χορεία των Διακόνων της Εκκλησίας, αφού πρώτα ελεύθερα επέλεξε την Μοναχική βιοτή και πολιτεία.

 

Πρόκειται για τον 33χρονο κ. Ιωάννη Καλύβα, Γραμματέα της Ιεράς Μητροπόλεως και του Μητροπολιτικού Συμβουλίου Αυτής, ο οποίος το Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013 το απόγευμα, στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου ΑΡΜΑ, κατά την διάρκεια της Ακολουθίας του Μεγάλου Αρχιερατικού Εσπερινού εκάρη Μοναχός, δια των σεπτών χειρών του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, λαβών το μοναχικό όνομα ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ, δηλωτικό του νέου τρόπου ζωής, στον οποίον ελεύθερα επέλεξε να εισέλθει και να πορευθεί από τούδε και στο εξής.

Με ιδιαίτερη συγκίνηση ο Σεβασμιώτατος τέλεσε την μοναχική καθιέρωση του π. Χρυσοστόμου, στον οποίον εμπιστεύθηκε σπουδαία διδάγματα της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας, κατά την διάρκεια της προσφωνήσεώς του προς εκείνον. Συγκεκριμένα και με αφορμή φράση της μοναχικής Κουράς, κατά την διάρκεια της νουθεσίας προς τον νέο μοναχό, κάλεσε τον π. Χρυσόστομο, να παραμείνει εσαεί προσκολλημένος στον Χριστό, κρατώντας την φλόγα του θείου έρωτος, που πυρπόλησε την ψυχή του και τον έκαμε να επιλέξει την μοναχική οδό. Αυτή η ολοκληρωτική αγάπη προς τον Χριστό, όπως τόνισε ο Σεβασμιώτατος, θα του δώσει την δύναμη να παλέψει με τους πειρασμούς και τις δοκιμασίες και να παραμείνει σταθερός στην εκούσια επιλογή της μοναχικής οδού, έως τέλους. Τον προέτρεψε δε, αυτό να το πράξει, μιμούμενος τον βίο και την πολιτεία και την έως εσχάτων φλογερή αγάπη του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, του οποίου το όνομα εξόχως τιμητικά έλαβε, όπως και του μακαριστού Μητροπολίτου Χαλκίδος κυρού Χρυσοστόμου του Α΄, του ανθρώπου της προσευχής, του συνετού, εργατικού και πράου, όπως τον χαρακτηρισε.

Πολλοί Κληρικοί της Τοπικής μας Εκκλησίας, αλλά και πλήθος πιστού λαού του Θεού προσήλθε στο ιστορικό Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου ΑΡΜΑ για να προσευχηθούν όλοι για τον φωτισμό και την ενίσχυση του νέου Μοναχού π. Χρυσοστόμου, καταθέτοντας την ικεσία τους στο τροπαιοφόρο μάρτυρα Γεώργιο, τον Οποίον ιδιαιτέρως οι κάτοικοι της περιοχής του Ληλαντίου Πεδίου ευλαβούνται και γι’ αυτό συμπαρίστανται παντοιοτρόπως τόσο στον Ηγούμενο π. Χριστόδουλο Μάνια, όσο και στον μοναχό π. Λουκά που μόνιμα κατοικεί και διακονεί τον Άγιο γεώργιο στην Ιερά Μονή, αλλά και τους υπολοίπους πατέρες και αδελφούς Της που, με άδεια του Ηγουμενοσυμβουλίου, ευρίσκονται αποσπασμένοι σε Ενορίες για να καλύψουν υπάρχουσες ιεραποστολικές ανάγκες, αλλά συνεχίζουν να Την διακονούν καθημερινά εκ περιτροπής, ώστε να λειτουργείται τακτικότατα και να παραμένει ανοιχτή, για να υποδέχεται τους ευλαβείς προσκυνητές του Αγίου Γεωργίου.

Την επομένη ημέρα Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013 το πρωί, κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, στον φωτοβολούντα Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Χαλκίδος, ο Μοναχός π. Χρυσόστομος Καλύβας εχειροτονήθη Διάκονος της Εκκλησίας του Χριστού από τον Γέροντά του και σεπτό Ποιμενάρχη μας, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο, συλλειτουργούντων πολλών Κληρικών της Τοπικής μας Εκκλησίας.

Από νωρίς το πρωί ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου είχε γεμίσει από τους πιστούς χριστιανούς, ιδιαιτέρως τους ενορίτες του Αγίου Νικολάου, αφού περισσότερο από μια δεκαπενταετία, από τα μαθητικά του χρόνια ακόμη, ο π. Χρυσόστομος συνδέθηκε με την Ενορία του Αγίου Νικολάου και γαλουχήθηκε πλησίον του Προϊσταμένου της, Πρωτοπρεσβυτέρου π. Ηλία Αγιαννίτη, ο οποίος είναι  και ο πνευματικός πατέρας του νεοχειροτονηθέντος και χορηγήσας σ’ εκείνον την απαιτούμενη Κανονική Συμμαρτυρία για την χειροτονία του. Ο π. Χρυσόστομος διακονεί όλα αυτά τα χρόνια στον Ι. Ναό ως ιεροψάλτης, κατηχητής και μέλος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου και είναι ιδιαιτέρως αγαπητός σε όλους τους ενορίτες του για την ευγένεια των τρόπων του, την εσωτερική του καλλιέργεια και την συνεπή προς το θέλημα του Θεού ζωή του. Πολλοί άνθρωποι, όμως, προσήλθαν και από το Μετόχι Κηρέως, αλλά και από την Κοτσικιά Νηλέως, χωρίων της Βορείου Ευβοίας, απ’  όπου κατάγονται ο πατέρας και η μητέρα του, αντιστοίχως, για να συμμετάσχουν στην χαρά του συμπατριώτη τους νέου Κληρικού. όπως και άνθρωποι από την ευρύτερη κοινωνία της Χαλκίδος, αφού η τριετής και πλέον διακονία του ως Γραμματέως της Ιεράς Μητροπόλεως τον έχει καταξιώσει στην συνείδηση του Κλήρου και του λαού της Τοπικής μας Εκκλησίας.

Στην προσφώνησή του κατά την χειροτονία του, ο π. Χρυσόστομος ομολόγησε ενώπιον της Εκκλησίας τα αισθήματα της ψυχής του, με τα οποία προσεγγίζει την Αγία Τράπεζα, ενώ ευχαρίστησε στα πρόσωπα εκείνα που τον βοήθησαν στη ζωή του, μεταξύ των οποίων μνημόνευσε τους γονείς και τ’  αδέλφια του, Κληρικούς και Καθηγητές του, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον πνευματικό του, π. Ηλία Αγιαννίτη και στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Χρυσόστομο, ο οποίος του εμπιστεύθηκε σημαντικά καθήκοντα, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και σε λειτουργούς του Θεού, οι οποίοι τον βοήθησαν και βρίσκονται στο Ουράνιο Θυσιαστήριο της Βασιλείας του Θεού

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος στην ομιλία του, έλαβε αφορμή από το Αποστολικό Ανάγνωσμα της ημέρας (Γαλ. 6, 11-18) και τόνισε στο νέο Διάκονο ότι θα πρέπει να μένει πιστός στον Εσταυρωμένο Χριστό και να καυχάται « εν τω Σταυρώ του Κυρίου», κατά το πρότυπο του Αποστόλου Παύλου, αποφεύγοντας τον πειρασμό της ανθρωπαρέσκειας και της αυταρέσκειας, ο οποίος πολύ έντονα εμφανίζεται στους Λειτουργούς του Θεού. Τον κάλεσε, ακόμη, να παραμείνει διάκονος –  υπηρέτης των ανθρώπων, βαδίζοντας όμως την οδό της Εκκλησίας και όχι του εγωισμού των όποιων ανθρώπων, οι οποίοι αρέσκονται να τοποθετούν «ταμπέλες» στους λειτουργούς της, ανάλογα με τα συμφέροντά τους, ενώ δεν παρέλειψε να του επισημάνει ότι η ζωή της ιερωσύνης και της πιστότητας στο θέλημα του Θεού δεν έχει μόνο πειρασμούς, αλλά και αμέτρητες και ασύγκριτες χαρές και ευλογίες.

Η συνείδηση του πληρώματος της Εκκλησίας που παροικεί στη Χαλκίδα έδωσε το απαραίτητο «σύμψηφό» της για τον νέο Διάκονο π. Χρυσόστομο, βροντοφωνάζοντας το «Άξιος» κατά την διάρκεια της χειροτονίας του.

Ο νέος Διάκονος θα συνεχίζει να διακονεί ως Γραμματεύς της Ιεράς Μητροπόλεως, απ’ όπου και θα συνεχίσει να μισθοδοτείται, δίχως καμία επιβάρυνση του Κρατικού Προϋπολογισμού, αφού μετά την παύση των διορισμών και των εφημερίων από το Κράτος, δεν δύναται, προς το παρόν, να λάβει εφημεριακή θέση, μισθοδοτούμενη από το Κράτος.

Επιπλέον, ο π. Χρυσόστομος θα παραμείνει Διάκονος για μικρό χρονικό διάστημα, διότι, συν Θεώ, στην πανήγυρη του Αγίου Νικολάου στη Χαλκίδα, θα χειροτονηθεί και πρεσβύτερος για να υπηρετήσει στην ίδια Ενορία ως τρίτος εφημέριός της, πλησίον του π. Ηλία και του π. Χαραλάμπους Ταραμίγκου, αφού είναι πλέον απαραίτητη η παρουσία και άλλου εφημερίου στον Ι. Ναό του Αγίου Νικολάου, μετά την, οικεία βουλήσει, συνταξιοδότηση του π. Αντωνίου Αντωνίου, έως πρόσφατα εφημερίου του Ι. Ναού Παναγίας Οδηγητρίας (Μέσα Παναγίτσα), Παρεκκλησίου της Ενορίας του Αγίου Νικολάου.

Οι Ιερές Ακολουθίες και των δύο ημερών, στις οποίες θαυμασιώτατα έψαλλαν οι Ιεροψάλτες του Ι. Ν. Αγίου Νικολάου Χαλκίδος κ. Σπυρίδων Σιμιτζής και κ. Δήμος Τσίμπος (μουσικοδιδάσκαλος του νέου Διακόνου π. Χρυσοστόμου), μαζί με τα εκλεκτά μέλη των βυζαντινών χορών τους, μεταδόθηκαν απευθείας από τον Ρ/Σ της Ιεράς Μητροπόλεως στους 97,7 μεγακύκλους των fm.

 

Ιερά Μητρόπολις Χαλκίδος

Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.gr



error: