Home > Αυτοδιοίκηση > Βαρβαρότητες στο Νεκροταφείο Ιστιαίας Εκτίθενται βάναυσα Νεκροί και ζωντανοί Αποτρόπαιες εικόνες που προκαλούν τον πολιτισμό μας

Βαρβαρότητες στο Νεκροταφείο Ιστιαίας Εκτίθενται βάναυσα Νεκροί και ζωντανοί Αποτρόπαιες εικόνες που προκαλούν τον πολιτισμό μας


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.

Το πρωί της Τετάρτης 20 Φεβρουαρίου, κάτοικοι της Ιστιαίας και πιο συγκεκριμένα από τη γειτονιά του Κοιμητηρίου της πόλης, τηλεφώνησαν στο γραφείο του «Παλμού». Ιδιαίτερα αναστατωμένοι, καθώς στο χωράφι δίπλα από το κοιμητήριο και μάλιστα μπροστά στο δρόμο εκτός από σκουπίδια, μπάζα, ρούχα  υπήρχαν και οστά. Πράγματι διαπιστώσαμε πως έτσι έχουν τα πράγματα, όταν πήγαμε στο κοιμητήριο. Την Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου συναντηθήκαμε πάλι με τους κατοίκους που ενοχλημένοι και εξοργισμένοι από την αδιαφορία μας μίλησαν για την κατάσταση που επικρατεί: «Το πρόβλημα υπάρχει εδώ και χρόνια. Τα σκουπίδια από το νεκροταφείο τα πετάνε στο χωράφι δίπλα, και από εκεί ο Δήμος με τα φορτηγά τα πετάει στο ποτάμι, λίγα μέτρα πιο κάτω. Στο ποτάμι που υπήρχε ταμπέλα από το δήμο με την επιγραφή «Απαγορεύεται η ρίψη μπάζων και σκουπιδιών», ο ίδιος ο Δήμος πετάει σκουπίδια με το φορτηγό. Έχουμε δει μέχρι και ψόφια ζώα.

Όλα αυτά καταλήγουν στη θάλασσα, εκεί που όλοι μας κάνουμε μπάνιο. Πάνε τώρα δύο βδομάδες που τα οστά βρίσκονται έξω, εκτεθειμένα. Χτες μόλις καλέσαμε τον Αντιδήμαρχο ήρθε η τσάπα, και το μόνο που έκανε ήταν να μαζέψει τα σκουπίδια και τα μπάζα σε ένα σημείο μέσα στον ίδιο χώρο. Και ας μην μιλήσουμε καθόλου για τη μυρωδιά. Το νεκροταφείο δε θα έπρεπε να βρίσκεται εδώ, τη στιγμή που δίνονται άδειες για οικοδομή γύρω από αυτό. Σκοπεύουμε  να μην πληρώσουμε τα δημοτικά τέλη εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Πρέπει να οριστεί κάποιος υπεύθυνος για το νεκροταφείο».

Το πρωί της Παρασκευής 22 Φεβρουαρίου συναντήσαμε τον κ. Γιάννη Κατούνη Αντιδήμαρχο Καθημερινότητας του Δήμου Ιστιαίας – Αιδηψού ο οποίος μας είπε:

Έχει ορισθεί από το Δήμο κάποιος υπεύθυνος για το κοιμητήριο;

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει κάποιος υπάλληλος, που έχει συνταξιοδοτηθεί. Προς το παρόν είναι αυτός εκεί. Θέλω να πιστεύω πως κάποια στιγμή θα μπει κάποιος. Το σωστό βέβαια είναι μεταφερθεί το Κοιμητήριο, πρώτον γιατί έχει γεμίσει, δεν υπάρχει χώρος και δεύτερον διότι πρέπει να βρίσκεται έξω από την πόλη».

Ο συγκεκριμένος υπάλληλος έχει συνταξιοδοτηθεί και εξακολουθεί να δουλεύει;

«Οι αρμοδιότητες μου ως Αντιδήμαρχος Καθημερινότητας δεν έχουν ξεκαθαρίσει ακόμη. Θα ασχοληθώ με το θέμα και θέλω να πιστεύω πως θα δοθεί απάντηση σε αυτό σύντομα».

Υπάρχει ενδεχόμενο να δοθεί σε ιδιώτη αυτή η δουλειά; Διότι έχει αναφερθεί περιστατικό όπου ιδιώτης αναλαμβάνει ταφές- εκταφές και μάλιστα έχει ήδη τοιχοκολλήσει το όνομα της επιχείρησής του σε κάποιο τοπικό διαμέρισμα.

«Δεν γνωρίζω κάτι, δεν έχω ακούσει κάτι τέτοιο. Όμως όπως βλέπετε όλα πάνε σε ιδιώτες, οπότε κανείς δε μπορεί να είναι βέβαιος για το τι θα γίνει. Ήδη κοιτάζουμε τα καθημερινά προβλήματα, για παράδειγμα στην περιοχή του κοιμητηρίου έχουμε στρώσει κόκκινο χαλίκι στο δρόμο. Για ότι αφορά τα μπάζα, τα απομακρύναμε και σχετικά με τα οστά, ήταν μόνο ένα που πιθανώς ήταν κόκκαλο ζώου. Για ό, τι έχει απομείνει θα φροντίσουμε με την πρώτη ευκαιρία να τα απομακρύνουμε.».

Οι κάτοικοι της γειτονιάς μας είπαν πως φορτηγό του Δήμου μεταφέρει σκουπίδια στο ποτάμι δίπλα από το νεκροταφείο. Αληθεύει κάτι τέτοιο;

«Αλίμονο αν το φορτηγό του Δήμου μετέφερε τα σκουπίδια που το ίδιο μαζεύει στο ποτάμι. Φορτηγό ιδιώτη πιθανώς θα ήταν. Υπάρχει περιοχή που αφήνουμε τα μπάζα και τα σκουπίδια αλλά όχι στο ποτάμι. Αυτή τη στιγμή να σημειωθεί πως στο ποτάμι υπάρχουν 3 επικίνδυνα σημεία, στη Μονοκαρυά, στο γήπεδο της Ιστιαίας, στο δεξί πέλμα της γέφυρας και στο Νεοχώρι. Έχει απαγορευτεί να μπει ο Δήμος γι’ αυτό και έχουμε ζητήσει από την Περιφέρεια να μας δοθεί άδεια να παρέμβουμε για να μην υπάρξει πρόβλημα».

 

Ο ιερέας Ιωαν.Θάνος δήλωσε στον «Παλμό», «ότι το Κοιμητήριο ανήκει στην αρμοδιότητα του Δήμου. Οι ιερείς έχουν την αρμοδιότητα των ναών. Η κατάσταση αυτή είναι απαράδεκτη διότι δεν υπάρχει ο δέον σεβασμός στους νεκρούς μας».

 

Βάσω Δημητράκη

Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.gr



error: