booked.net

Home > Αυτοδιοίκηση > Οργή και αγανάκτηση στο Προκόπι για την κεραία κινητής τηλεφωνίας «Να φύγει ο καρκίνος από τα σπίτια μας» Ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για ασφαλιστικά μέτρα και αποζημιώσεις

Οργή και αγανάκτηση στο Προκόπι για την κεραία κινητής τηλεφωνίας «Να φύγει ο καρκίνος από τα σπίτια μας» Ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για ασφαλιστικά μέτρα και αποζημιώσειςΤην έντονη οργή και αγανάκτηση των κατοίκων του Προκοπίου έχει προκαλέσει, η εδώ και 20 χρόνια, εγκατάσταση και λειτουργία κεραίας κινητής τηλεφωνίας, που βρίσκεται μέσα σε κατοικημένη περιοχή. Όπως δηλώνουν οι ίδιοι οι κάτοικοι του χωριού 15 άτομα, των οποίων τα σπίτια βρίσκονται κοντά στην κεραία, έχουν χάσει τη ζωή τους τα τελευταία χρόνια από καρκίνο, ενώ έντονα προβλήματα όπως ζαλάδες και πονοκέφαλοι παρατηρούνται σε όσους διαμένουν στη γύρω περιοχή.

Το θέμα ήρθε προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μαντουδίου – Λίμνης και Αγίας Άννας στη συνεδρίαση που έγινε την περασμένη Πέμπτη 9 Ιουνίου, κατόπιν αναφοράς που έκαναν και την οποία υπογράφουν 300 κάτοικοι, με σκοπό να φύγει η κεραία μέσα από το χωριό.

Κατά την έναρξη της συζήτησης του θέματος, ο Πρόεδρος Χρήστος Τζαχρήστος, διάβασε την αναφορά των κατοίκων του Προκοπίου, στην οποία αναφέρονταν οι θάνατοι, καθώς και τα προβλήματα υγείας που δημιουργούνται σε όσους διαμένουν στη γύρω περιοχή.

Ο Αντιδήμαρχος Γιάννης Καντζούρας δήλωσε: «Ως Δήμος Κηρέως είχαμε κάνει έγγραφο προς την εταιρεία με σκοπό την απομάκρυνσή της. Αυτοί μας απάντησαν, ότι η εγκατάσταση είναι καθόλα νόμιμη και μας έστειλαν και μετρήσεις με τις οποίες λένε, ότι η ακτινοβολία δεν είναι επικίνδυνη».

Ο Επικεφαλής της Μείζονος Μειοψηφίας Γιάννης Περήφανος τόνισε: «Δυστυχώς είναι ζήτημα κόστους η εγκατάσταση μακριά από κατοικημένη περιοχή» και απευθυνόμενος προς τον κ. Κατζούρα ανέφερε: «Στείλατε ένα παρακλητικό κείμενο σε ιδιωτική εταιρία. Να θέσει ο Δήμος βέτο ώστε να μην μπαίνει καμία κεραία σε κατοικημένη περιοχή. Ο Επικεφαλής της Ελάσσονος Μειοψηφίας Στάθης Λιαγκάκης δήλωσε, πως «Αν η εταιρία δεν την πάρει άμεσα, να πάμε και να τη γκρεμίσουμε».

Ο Δήμαρχος Ανέστης Ψαρρός τόνισε, ότι «Πραγματικά θορυβήθηκα απ’ όσα άκουσα και προτείνω να ζητήσουμε μέσα σε 15 μέρες απομάκρυνση της κεραίας και να λάβουμε ασφαλιστικά μέτρα. Εκτός αυτών θα καταθέσουμε και αγωγή, στην οποία θα ζητάμε αποζημίωση 1.000.000 ευρώ, για τη βλάβη που έχει προκαλέσει στο Προκόπι και τα χρήματα θα διατεθούν για τις ανάγκες της νεολαίας του χωριού». Η αποδοχή της πρότασης του Δημάρχου ήταν ομόφωνη από το Σώμα.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Το ξέσπασμα της αγανάκτησης των κατοίκων του Προκοπίου, στο Δημοτικό Συμβούλιο για την επίδραση της κεραίας κινητής τηλεφωνίας, η οποία από το 1992 έχει τοποθετηθεί μέσα σε κατοικημένη περιοχή, αγνοώντας τις αντιδράσεις του κόσμου καθώς και τις επιδράσεις στην υγεία και την ζωή των κατοίκων, ήταν δικαιολογημένο από ολόκληρο το Σώμα.

Ο «Παλμός» κοντά στα προβλήματα του τόπου κατέγραψε τις δηλώσεις τους. Η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού και Νηπιαγωγείου του Προκοπίου, Ανδρίτσου Σοφία είπε: «Η κεραία βρίσκεται στα 500 μέτρα από το Δημοτικό Σχολείο και στα 50 μέτρα από το σπίτι μου. Στο Προκόπι έχουν πεθάνει 15 άτομα. Η κεραία πρέπει να φύγει. Πρέπει να προστατεύσουμε τα παιδιά μας».

Ο Δημήτρης Μιχαήλ τονίζει «Έχω τέσσερα παιδιά. Είμαι εγχειρισμένος με καρδιακά προβλήματα και έχω την κεραία δίπλα μου, στα 2 μέτρα. Αν δεν σκεφτόμαστε τα παιδιά μας, την οικογένεια, τον εαυτό μας, ας σκεφτούμε ότι είμαστε μια περιοχή με αναπτυγμένο τον θρησκευτικό τουρισμό και κόσμος έρχεται συνεχώς εκτός από μας που ζούμε και έχουμε την κεραία πάνω απ’ τα κεφάλια μας.»

Χαχούλιας Αποστόλης «υπάρχουν μικρά παιδιά στα 2 μέτρα. Η κεραία πρέπει να φύγει.»

Ο Αναστάσιος Φεφέκος μας λέει αγανακτισμένος «Έχει πεθάνει η γυναίκα μου. Όλοι όσοι έχουν πεθάνει βρίσκονται δίπλα ή γύρω απ’ την κεραία. Εγώ δεν μπορώ να ανοίξω ούτε τα πατζούρια του σπιτιού μου. Η ακτινοβολία περνάει όλη μέσα από το σπίτι μου. Η κεραία βρίσκεται στα 50 μέτρα απόσταση».

Η θλιβερή λίστα με τα ονόματα των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους από καρκίνο είναι:

Τσαλκιτζής Μανώλης, Φεφέκου Χριστίνα, Παπατσούλης Αθανάσιος, Αθανασίου Αθανάσιος, Σοφούλη Μαρία, Δεγερμετζόγλου Ασημένια, Σισμανόγλου Γιάννης, Σοφούλης Δημήτριος, Βασιλειάδης Βασίλης, Παλιοβρυσιώτης Γ. ,Μπαλάτσος Βαγγέλης, Παριάρος Κωνσταντίνος, Λιάρης Αριστείδης και Καντάς Νικόλαος.

Αναφορά – Καταγγελία

Κ. Δήμαρχε και λοιποί εκπρόσωποι των Δημοτών του Δήμου μας, εδώ και πολλά χρόνια στο Δ.Δ. Προκοπίου, εντός του οικιστικού ιστού του χωριού μας έχει στηθεί κεραία κινητής τηλεφωνίας της COSMOTE, χωρίς να ληφθούν καθόλου υπ’ όψιν οι αιτιάσεις και διαμαρτυρίες κατοίκων του χωριού, μας και χωρίς να ενδιαφερθεί κανένας πραγματικά γι’ αυτό το σοβαρό ζήτημα, από τους τότε εκλεγμένους εκπροσώπους όλων των παρατάξεων στο Δημοτικό Συμβούλιο του τότε Δήμου Κηρέως (προοδευτικούς, αριστερούς και συντηρητικούς).

Σε όλες τις περιοχές που ο ΟΤΕ έστησε τέτοιες κεραίες και οι οποίες ήταν μέσα σε κατοικημένες περιοχές, οι κάτοικοι με τις διαμαρτυρίες τους και τη στήριξη των Δημοτικών τους αρχόντων, κατάφεραν να αποσυρθούν αυτές σε χώρους που δεν ήταν επικίνδυνές για την ανθρώπινη υγεία.

Εδώ στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν έχει γίνει τίποτε μέχρι τώρα, ίσως γιατί έλειπαν οι ευαισθησίες για τέτοια προβλήματα, από τους τότε δημοτικούς άρχοντες όλων των παρατάξεων και των κομμάτων του Δήμου μας.

Τα περιστατικά ασθενειών που οφείλονται στην ακτινοβολία (καρκίνος, ζαλάδες, πονοκέφαλοι) ειδικά στο Προκόπι και σε σπίτια γύρω από αυτή την κεραία είναι πάρα πολλά σε αναλογία πληθυσμού σε σχέση με άλλους όμορους Δήμους και Δημοτικά Διαμερίσματα.

Με αυτή την αναφορά, ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ και τις υπογραφές μας ζητάμε να πάρετε πρωτοβουλία απομάκρυνσης αυτής της κεραίας μέσα από το Προκόπι, πριν θρηνήσουμε και άλλα θύματα της φονικής κεραίας.

Επίσης απευθυνόμαστε στον κ. Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και ζητάμε να φέρει προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο αυτό το σοβαρό ζήτημα.

Οι υπογράφοντες κάτοικοι του Προκοπίου

Ακολουθούν περίπου 300 υπογραφές δημοτών

Πάρη Ντελκή

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.grerror: