booked.net

Home > Αυτοδιοίκηση > Θα δοθεί μια … «Δεύτερη Ευκαιρία» στη Βόρεια Εύβοια;

Θα δοθεί μια … «Δεύτερη Ευκαιρία» στη Βόρεια Εύβοια;Μείζον πρόβλημα για τη Βόρεια Εύβοια αποτελεί η έλλειψη σχολείων δεύτερης ευκαιρίας. Σημαντικός είναι ο αριθμός μαθητών της περιοχής μας, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που είχαν δημοσιευθεί παλιότερα στο διαδίκτυο, ο οποίος εγκατέλειψε τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση τελειώνοντας το Γυμνάσιο. Τα υψηλά ποσοστά ανεργίας στην Βόρεια Εύβοια καθιστούν πολλές φορές απαραίτητο το απολυτήριο του Λυκείου για ανεύρεση εργασίας. Δυστυχώς, όσοι ενδιαφέρονται να το αποκτήσουν είναι υποχρεωμένοι να μεταβούν στη Νοτιοκεντρική Εύβοια και συγκεκριμένα στο Αλιβέρι, που απέχει πάνω από 200 χιλιόμετρα από την Ιστιαία, ώστε να ολοκληρώσουν τις Γυμνασιακές και Λυκειακές τους  σπουδές.

Για τη δημιουργία τέτοιου σχολείου στην περιοχή είχαν γίνει ενέργειας από 2ο Γραφείο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευση Ιστιαίας. Ο Προϊστάμενος του γραφείου Κώστας Ρουμελιώτης δήλωσε, στον «Παλμό», ότι «είχαμε κάνει πολλές ενέργειες για τη δημιουργία σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας στην περιοχή, όπως και για δημιουργία Αθλητικού, Εκκλησιαστικού και Σχολείου για Άτομα με Ειδικές Ανάγκες. Δυστυχώς, όμως πέσαμε πάνω σε μία δύσκολη οικονομικά συγκυρία και σε ένα σχολικό Καλλικράτη. Σχολεία κλείνουν, ενώ δεν διατίθενται χρήματα για να ανοίξουν καινούργια. Εκείνο που θέλω να πω είναι, ότι οι μαθητές της περιοχής μας που σταματούν το σχολείο τελειώνοντας το Γυμνάσιο, στατιστικά ως αριθμός δεν είναι ανησυχητικός. Είναι περίπου στο επίπεδο του μέσου όρου της χώρας. Εκείνο που εμένα με ανησυχεί σαν εκπαιδευτικό είναι, τα παιδιά των οικονομικών μεταναστών, κυρίως αυτών Βουλγαρικής καταγωγής, τα οποία δεν εντάσσονται σε καμία βαθμίδα εκπαίδευσης. Δηλαδή δεν γράφονται ούτε στο Δημοτικό. Για μένα αυτό είναι το άκρως ανησυχητικό».

Σχετικά με το θέμα δημιουργίας σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας στη Βόρεια Εύβοια κατέθεσαν ερωτήσεις προς την Υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, οι Βουλευτές Εύβοιας του ΠΑΣΟΚ, Κατερίνα Περλεπέ και Συμεών Κεδίκογλου.

Στην ερώτηση της η κ. Περλεπέ αναφέρει, ότι «Η Βόρειος Εύβοια, όπως γνωρίζετε, μαστίζεται από την ανεργία και η διαβίωση των κατοίκων είναι εξαιρετικά δύσκολη, επιδεινώνεται δε ακόμη περισσότερο από το κακό οδικό δίκτυο το οποίο δυσκολεύει την πρόσβασή τους στην πρωτεύουσα του νομού, αλλά και σε άλλες περιοχές όπου λειτουργούν διάφορες δημόσιες υπηρεσίες.

Στον Τομέα της Παιδείας, το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας που υπάρχει στην Εύβοια βρίσκεται στο Αλιβέρι και όσοι από τους κατοίκους του βόρειου τμήματος του νομού επιθυμούν να φοιτήσουν σ’ αυτό, αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα πρόσβασης, αφού η απόσταση μέχρι το εν λόγω σχολείο μπορεί να ξεπερνά τα 220 χιλιόμετρα, ο δε χρόνος που απαιτείται υπερβαίνει και τις 2,5 ώρες.

Πολλοί πολίτες που διαμένουν στη Β. Εύβοια και αναγκάζονται να πηγαίνουν στο σχολείο στο Αλιβέρι δεν προτίθενται να συνεχίσουν τη φοίτησή τους το επόμενο έτος, αφού καταταλαιπωρούνται και το οικονομικό κόστος γι’ αυτούς είναι σημαντικότατο.

Με βάση τα ανωτέρω και επειδή η ανάγκη δημιουργίας ενός Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας στη Βόρειο Εύβοια είναι η μόνη προφανής λύση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων όσων επιθυμούν από την περιοχή αυτή να φοιτήσουν σ’ ένα τέτοιο σχολείο. Ερωτάσθε κυρία Υπουργέ: Προτίθεστε να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να δημιουργηθεί Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας στη Βόρειο Εύβοια για την εξυπηρέτηση μιας μεγάλης και με πολλές ανάγκες περιοχής και αν ναι, πότε θα γίνει αυτό;»

Για το ίδιο θέμα ο κ. Κεδίκογλου αναφέρει, ότι «Μέχρι σήμερα οι κάτοικοι της Βόρειας Εύβοιας είναι αναγκασμένοι να διανύουν μια απόσταση μεγαλύτερη των 220χλμ για να πηγαίνουν στο μοναδικό Σ.Δ.Ε. του νομού που λειτουργεί στο Αλιβέρι στη Νότια Εύβοια. Εξάλλου, απόλυτη είναι η βεβαιότητα από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής ότι ο αριθμός των πολιτών που πηγαινοέρχονται στο Αλιβέρι αλλά και αυτών που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για ένα Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας στην περιοχή τους, επιβεβαιώνει και αναδεικνύει την αναγκαιότητα λειτουργίας του.

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.grerror: