Home > Αρθρα - Επικαιροτητα > Σημεία συνέντευξης της Φώφης Γεννηματά στη τηλεόραση του ΣΚΑΪ

Σημεία συνέντευξης της Φώφης Γεννηματά στη τηλεόραση του ΣΚΑΪ


There are no slides in this slider.



There are no slides in this slider.


ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ

Σημεία συνέντευξης

Φώφης Γεννηματά

Προέδρου του ΠΑΣΟΚ

στη τηλεόραση του ΣΚΑΪ και στην εκπομπή Ακραίως

με τον δημοσιογράφο Τάκη Χατζή

Ραδιοτηλεοπτικό τοπίο: Αδιανόητο για μια Κυβέρνηση που θέλει αποκαλείται «αριστερή» να ακολουθεί καθεστωτικές λογικές 

 

Έχω καταθέσει την επίσημη άποψη του ΠΑΣΟΚ στη συζήτηση στη Βουλή και έχω τοποθετηθεί πολλές φορές δημόσια με δηλώσεις μου και παρεμβάσεις μου. Είναι άλλο θέμα να πρέπει – και πρέπει – να  νοικοκυρέψει το τηλεοπτικό τοπίο και είναι άλλο ζήτημα να το ελέγξεις και να το χειραγωγήσεις. Είχαμε εντοπίσει από τη συζήτηση για το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο στη Βουλή ότι οι κατευθύνσεις που ακολουθεί η Κυβέρνηση είναι απέναντι στο εθνικό και το κοινοτικό δίκαιο. Δυστυχώς, σήμερα δικαιωνόμαστε και πραγματικά περιμένω να δω ποιες είναι οι απαντήσεις της Κυβέρνησης. Θεωρώ αδιανόητο για μια Κυβέρνηση που δηλώνει ότι είναι της Αριστεράς να ακολουθεί καθεστωτικές λογικές στον τρόπο άσκησης της εξουσίας και τη διακυβέρνηση. Ο τρόπος που έχει χρησιμοποιήσει τη «ρύθμιση» για το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο τεκμηριώνει την κατηγορία μου αυτή.

 

Ο κ. Τσίπρας μιλά για δίκαιη κατανομή των βαρών όταν την ίδια στιγμή ρίχνει τσεκουριά στους χαμηλοσυνταξιούχους 

 

Τα μεγάλα λόγια από τον ΣΥΡΙΖΑ τα ακούσαμε και τα συνηθίσαμε. Το μεγαλύτερο ψέμα που έχει ειπωθεί από τον κ. Τσίπρα το τελευταίο διάστημα είναι η δίκαιη κατανομή των βαρών, την ίδια στιγμή που ρίχνει μια τσεκουριά στους χαμηλοσυνταξιούχους. Τους λέει ότι τους κόβει το ΕΚΑΣ και θα τους δώσει το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Ξέρουμε πάρα πολύ καλά, ότι δεν θα το αντικαταστήσουν με κανένα τρόπο. Κόβει το μέρισμα σε πάνω από 200.000 ανθρώπους, όσοι βγουν τώρα σε σύνταξη θα βγουν με το νέο καθεστώς θα έχουν πολύ μειωμένες συντάξεις και δεν θα υπάρχει προσωπική διαφορά και ακολουθούν και περίπου 250.000 συνταξιούχοι που παίρνουν μαζί με την επικουρική 1300 ευρώ σύνταξη και θα δουν το επόμενο διάστημα τις συντάξεις τους να μειώνονται πάρα πολύ σκληρά. Αυτό είναι το δίκαιο για τον κ. Τσίπρα και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ.

Δίνουμε μάχη μόνοι μας, με τις δυνάμεις μας, προσπαθώντας να ξαναπιάσουμε το νήμα με την ελληνική κοινωνία

 

Αυτή την ιστορία «για όλα φταίνε οι προηγούμενοι την έχω ακούσει πάρα πολλές φορές. Αρκετά πια. Έχουμε κάνει δυο φορές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ και δεν είχαμε στήριξη από κανέναν. Να μου πουν για ποια διαπλοκή μπορεί κανείς να κατηγορήσει εμένα σήμερα. Δίνουμε μάχη μόνοι μας, με τις δυνάμεις μας, προσπαθώντας να ξαναπιάσουμε το νήμα με την ελληνική κοινωνία. Έχει έρθει η ώρα να τελειώσουμε με τα ψέματα γιατί οι μάσκες έπεσαν και έχουν αποκαλυφθεί όλοι.

 

Δεν ψηφίζουμε αποσπασματικές ρυθμίσεις,  δεν βάζουμε πλάτη στους τακτικισμούς του ενός ή του άλλου 

 

Ότι η κυβέρνηση έχει την εικόνα super market στον εκλογικό νόμο, είναι κάτι που είπα βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου. Μου κάνει εντύπωση το πώς τη μια εβδομάδα ο Πρωθυπουργός μου λέει ότι θέλει έναν εκλογικό νόμο που θα απαντά σε 5 βασικά ζητήματα και ότι είναι διατεθειμένος – αν υπάρξει ευρύτατη συμφωνία του κ. Θεοδωράκη και του κ. Μητσοτάκη γύρω από ένα σύστημα με μικρότερο bonus  να το προτείνει – και την επόμενη βδομάδα να εμφανίζει μια ρύθμιση αποσπασματική στην οποία λείπουν  τα 3 από τα 5 σημεία που τέθηκαν στη συζήτηση. Εμείς δηλώσαμε από την πρώτη στιγμή: αποσπασματικές ρυθμίσεις δεν πρόκειται να ψηφίσουμε. Αντιπροτείναμε 5 σημεία και προτείνουμε να μην το φέρει στη Βουλή. Επιθυμούμε να εξασφαλίσουμε την ευρύτατη δυνατή συνεννόηση γύρω από έναν εκλογικό νόμο που θα αντιμετωπίζει τα 5 σημεία και θα είναι η βάση για την υλοποίηση μιας εθνικής γραμμής. Είναι φανερό ότι ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να εξασφαλίσει την ευρύτατη συναίνεση με την πρόταση που παρουσίασε στον δημόσιο διάλογο και καθιστά και ρυθμιστή τη Χρυσή Αυγή. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να βιαστεί. Γιατί βιάζεται; Σκοπεύει να αποδράσει το φθινόπωρο και θέλει άλλο εκλογικό νόμο; Και γιατί δεν τον ψήφισε αυτόν τον εκλογικό  νόμο πέρυσι όταν τον καταθέσαμε εμείς; Στο τραπέζι του ΠτΔ όταν 5 κόμματα βάλαμε πλάτη για μη βγει η χώρα από το ευρώ και την Ευρώπη του είπαμε να φέρει τώρα την αλλαγή του εκλογικού νόμου και το σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών. Με 250 βουλευτές μπορούσαμε να το περάσουμε και να εξασφαλίσουμε ότι όταν φτάσουμε σε εκλογές η χώρα θα κυβερνηθεί με ευρύτατες συνεργασίες. Τότε ο κ. Τσίπρας γύρισε την πλάτη και στην απλή αναλογική και στο σπάσιμο των περιφερειών. Επέλεξε το bonus των 50 εδρών για να επανεκλεγεί και να ξανακυβερνήσει μαζί με τη ακροδεξιά απόφυση. Αυτό που λέω είναι: δεν υπάρχει λόγος να βιαστείτε, δεν μπορείτε να εξασφαλίσετε την ευρύτατη συναίνεση που χρειάζεται το πολιτικό σύστημα. Πιστεύω ότι μπορεί να εξασφαλιστεί η συνεννόηση γύρω από τα 5 σημεία που καταθέσαμε γιατί ο κ. Θεοδωράκης που δεν υποστηρίζει το bonusτων 50 εδρών θα μπορούσε να συζητήσει ένα μικρότερο bonus και το σπάσιμο των περιφερειών. Και η ΝΔ που έλεγε πέρυσι ότι είναι εξαιρετικά άδικο το bonus των 50 εδρών και οδηγεί σε στρεβλώσεις, δεν μπορεί να μείνει καιροσκοπικά και τυχοδιωκτικά σε άλλη θέση ούτε μπορεί να αρνηθεί τη ψήφο των ομογενών που είναι βασική της θέση. Αποσπασματικές ρυθμίσεις δεν ψηφίζουμε, στους τακτικισμούς του ενός ή του άλλου δεν θα βάλουμε πλάτη. Εμείς θα δώσουμε τη μάχη για να μπορέσει το πολιτικό σύστημα να βάλει τις βάσεις ώστε  μια κυβέρνηση ευρύτατης συνεργασίας να υλοποιήσει την εθνική γραμμή, την επόμενη μέρα των εκλογών – όποτε κι αν γίνουν.

 

Το ξαναλέω σήμερα: συμπλήρωμα δεν θα γίνουμε κανενός, ούτε του ΣΥΡΙΖΑ ούτε της Ν.Δ. 

 

Δεν είμαστε ουρά κανενός. Έχουμε χαράξει μια αυτόνομη πορεία, μια αυτόνομη στρατηγική. Πορεία που χτίζουμε καθημερινά με πολιτικά επιχειρήματα. Όποιος δεν θέλει στις επόμενες εκλογές το πρώτο κόμμα, με πολύ χαμηλά ποσοστά να παίρνει επιπλέον 50 βουλευτές, δεν έχει παρά να έρθει στα λόγια μας και να συζητήσει μια ολοκληρωμένη παρέμβαση με μικρότερο και δικαιότερο bonus και επιτέλους το σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ ενδιαφέρεται πράγματι για ένα δικαιότερο σύστημα και για την ευρύτατη συνεννόηση, όπως εμένα μου είπε ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν. Να μπει στον διάλογο.

 

Επιθυμούμε κυβερνησιμότητα, σταθερότητα, συνεννόηση και συνεργασία. Ο εκλογικός νόμος είναι το πρώτο βήμα για να υπάρξει συνεννόηση στη χώρα την επόμενη μέρα

 

Το μόνο που επιθυμούμε είναι κυβερνησιμότητα και σταθερότητα, συνεννόηση και συνεργασία. Προφανώς η Κυβέρνηση βλέπει τη μεγάλη της φθορά και προφανώς θεωρούν ότι αυτό τους εξυπηρετεί, επιλέγοντας να χρησιμοποιήσουν για άλλη μια φορά τους θεσμούς. Από την άλλη μεριά η ΝΔ λέει «εσύ κ. Τσίπρα είχες το bonus άρα θα έχω και εγώ την ίδια ευκαιρία». Για άλλη μια φορά η ΝΔ κλείνει τα μάτια της απέναντι στα πραγματικά προβλήματα και τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Πέφτει λοιπόν το προσωπείο του μεταρρυθμιστή και αποκαλύπτονται στην πράξη. Τους προκαλώ όλους, τη ΝΔ που μιλούσε για ληστρικό bonus των 50 εδρών και το ΠΟΤΑΜΙ και τους Κεντρώους και τον ΣΥΡΙΖΑ να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε μια ολοκληρωμένη παρέμβαση. Ο εκλογικός νόμος θα πρέπει να είναι το πρώτο βήμα στο να υπάρξει συνεννόηση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων ώστε να υπάρξει ευρύτατη συνεργασία την επόμενη μέρα και να μην οδηγηθούμε σε ακυβερνησία. Τους προκαλώ να έρθουν να συζητήσουμε και ως το φθινόπωρο να έχουμε βάλει ένα χρονοδιάγραμμα να μπορέσουμε να βρούμε ένα κοινό σημείο. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα καταθέσει πρόταση νόμου στη Βουλή για να απαντήσουμε στον διάλογο αυτό.

 

Άδικο οι πολύ μεγαλύτεροι σε ηλικία να καθορίζουν διαρκώς το περιβάλλον μέσα στο οποίο θα ζήσει η νέα γενιά

 

Στηρίζουμε τη ψήφο στα 17. Το ΠΑΣΟΚ πριν από 35 χρόνια περίπου καθιέρωσε τη ψήφο στα 18. Τα νέα παιδιά έχουν πλέον τη δυνατότητα πρόσβασης σε τόσες πληροφορίες που σαφέστατα έχουν την ωριμότητα συμμετοχής σε τέτοιες αποφάσεις για το μέλλον. Θεωρώ άδικο οι πολύ μεγαλύτεροι σε ηλικία να καθορίζουν διαρκώς το περιβάλλον μέσα στο οποίο θα ζήσει η νέα γενιά, τη στιγμή που έχει τη δυνατότητα να ενημερώνεται πολύ περισσότερο απ’ ότι 35 χρόνια πριν.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η ψήφος στα 17 συμφέρει την Κυβέρνηση, δεν ξέρω αν συμφέρει εσάς…

 

Εμείς δεν κάνουμε πολιτική με βάση μικροκομματικές λογικές. Έχουμε ανοίξει πόλεμο με τον λαϊκισμό γιατί έχουμε πάθει και έχουμε μάθει. Η καλύτερη απάντηση στον λαϊκισμό και τις ακραίες λογικές είναι η πολιτικοποίηση της νέας γενιάς. Είναι να μπορέσεις να βοηθήσεις τους νέους να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους. Όταν κάποιος έχει την ευθύνη να ψηφίσει και να αποφασίσει για το τι θα γίνει ενημερώνεται και αρχίζει κάπου να ανήκει. 17 χρονών φεύγουν για το εξωτερικό, μένουν μόνοι τους και τους εμπιστευόμαστε και δεν μπορούμε να τους εμπιστευτούμε για το τι θα γίνει στη χώρα;

 

Βολική η συζήτηση ότι «το ΠΑΣΟΚ φταίει για όλα» αλλά στην πρόταση για εξεταστική (για να δούμε πώς φτάσαμε εδώ) δεν απάντησε ούτε ο κ. Τσίπρας ούτε ο κ. Μητσοτάκης 

 

Βολική και για τη ΝΔ και για τον ΣΥΡΙΖΑ η συζήτηση “για όλα φταίει το ΠΑΣΟΚ. Ξεκίνησαν μαζί με τη σημαία «αντιμνημόνιο», υποσχέθηκαν έναν άλλον δρόμο, μιλούσαν για «προδότες και δοσίλογους» αλλά μετά οδήγησαν τη χώρα σε 4 εκλογικές αναμετρήσεις κυνηγώντας τη μια την αυτοδυναμία η ΝΔ, την άλλη την τακτοποίηση των εσωτερικών του κόμματος του ο κ.Τσίπρας. Και έρχεται σήμερα η Κυβέρνηση να δώσει τα πάντα στην τρόικα, να παραδώσει τη δημόσια περιουσία ενέχυρο για 100 χρόνια στον βωμό του χρέους. Πιο σκληρή αυτοκριτική από αυτή που έχει κάνει το ΠΑΣΟΚ δεν έχει κάνει κανείς. Κανείς. Τους προκάλεσα να πάμε σε εξεταστική, όχι σε προανακριτική γιατί δεν συμφωνώ με την ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής, να δούμε τι έχει γίνει στη χώρα από τότε που μπήκαμε στο ευρώ και να ειπωθούν αλήθειες. Ο κ. Τσίπρας δεν θέλησε να ακουμπήσει την υπόθεση Βαρουφάκη αλλά ούτε και την υπόθεση εκτροχιασμού των δημοσιονομικών επί ΝΔ. Αλλά ούτε και ο κ. Μητσοτάκης θέλησε να αγγίξει την περίοδο διακυβέρνησης Καραμανλή από το 2004-2009. Το ΠΑΣΟΚ έχει χιλιάδες ανθρώπους για τους οποίους είναι υπερήφανο. Τις μεγάλες τομές και μεταρρυθμίσεις το ΠΑΣΟΚ τις έκανε μόνο του, με τη ΝΔ και τη σημερινή «αριστερά» να καταψηφίζει τα πάντα, ακόμη και μέσα στην κρίση.

 

4 φορές πήγαμε σε εκλογές και τις 4 φορές οδηγηθήκαμε σε χειρότερο σημείο από αυτό που ξεκινήσαμε

 

Είμαστε οι πρώτοι που είπαμε «παραιτηθείτε» εγκαίρως και αντιπροτείναμε να σχηματιστεί κυβέρνηση ευρύτατης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας όλων των δυνάμεων που πιστεύουν ότι η χώρα πρέπει να παραμείνει στην Ευρώπη, να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση με καλύτερο τρόπο. 4 φορές πήγαμε σε εκλογές και τις 4 φορές οδηγηθήκαμε σε χειρότερο σημείο από αυτό που ξεκινήσαμε. Η χώρα έχει ανάγκη από εθνική γραμμή με 3 στόχους: μεταρρυθμίσεις στην οικονομία και το κράτος, αλλαγή του στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα και αναδιάρθρωση του χρέους. Το θέμα για την Ελλάδα είναι αν θα μπορέσουμε να πετύχουμε ανάπτυξη, μεταρρυθμίσεις, αξιοπιστία για να πετύχουμε αλλαγές σε αυτή τη συμφωνία. Η Κυβέρνηση θα βρεθεί πολύ γρήγορα σε νέο αδιέξοδο και τότε δεν ξέρω τι άλλο θα περικόψει για να το αντιμετωπίσει. Χτυπάμε το καμπανάκι εδώ και πάρα πολλούς μήνες.

 

Ήδη το εργασιακό πλαίσιο είναι ελαστικό.  Από εδώ και πέρα θα μιλάμε για ζούγκλα.

 

Υποτίθεται ότι το εργασιακό θα ήταν κομμάτι της επόμενης αξιολόγησης και ότι θα το συζητούσαν τον Οκτώβριο. Με βάζει σε έντονο προβληματισμό ότι υπάρχει βιασύνη και αυτό δείχνει ότι για άλλη μια φορά θεωρούν αναξιόπιστη την Κυβέρνηση. Ξεκάθαρη η θέση μας στα εργασιακά είναι κόκκινη γραμμή που έχουμε θέσει από πέρυσι το καλοκαίρι. Λέμε όχι σε ομαδικές απολύσεις, όχι σε περαιτέρω μειώσεις μισθών, όχι στο  lock out  Υπάρχει ήδη πολύ ελαστικό εργασιακό περιβάλλον και εξακολουθούμε να είμαστε στις τελευταίες θέσεις ανταγωνιστικότητας. Ξεκινάμε διάλογο την Πέμπτη με τους κοινωνικούς εταίρους για να δούμε τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις ώστε να εξασφαλιστεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας χωρίς να αποδυναμωθούν άλλο τα εργασιακά δικαιώματα. Ήδη το πλαίσιο είναι ελαστικό.  Από εδώ και πέρα θα μιλάμε για ζούγκλα.

 

Το ποια θα είναι η τύχη του ΠΑΣΟΚ θα το αποφασίσει το ίδιο το ΠΑΣΟΚ δεν θα το αποφασίσουν άλλοι για εμάς

 

Αν ήθελα να κρατήσω ένα μικρό ΠΑΣΟΚ το είχα, το παρέλαβα. Μέσα σε 6 μήνες από τη στιγμή που εκλέχτηκα Πρόεδρος και ενώ φτιάξαμε τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, πήρα την πρωτοβουλία να κάνουμε το επόμενο βήμα, να συνεννοηθούμε και να συνεργαστούμε.  Το νέο και το μεγάλο θέλει στέρεα βήματα, όχι μετέωρα άλματα. Μετέωρα άλματα έγιναν το προηγούμενο διάστημα γι αυτό όλες οι προσπάθειες δεν κατέληξαν πουθενά. Το ποια θα είναι η τύχη του ΠΑΣΟΚ θα το αποφασίσει το ίδιο το ΠΑΣΟΚ, δεν θα το αποφασίσουν άλλοι για εμάς.

 

Δεν γκρεμίζουμε το γήπεδο για να ψάχνει η Παράταξη να παίζει συνέχεια εκτός έδρας. Με σταθερά και στέρεα βήματα προχωράμε μπροστά

 

Αυτή τη στιγμή κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια να αναγεννήσουμε τον χώρο της Κεντροαριστεράς. Είναι εθνική ανάγκη να μεγαλώσει αυτός ο χώρος για να μπορέσει να υπάρξει επιτέλους μια εθνική γραμμή για τον τόπο. Θέλουμε να φτιάξουμε το νέο και το μεγάλο. Προέχει να υπάρξει η ανασυγκρότηση του κατακερματισμένου χώρου, να δώσουμε διέξοδο στους απογοητευμένους ανθρώπους από τον ΣΥΡΙΖΑ που σήμερα νοιώθουν ότι παραπλανήθηκαν. Για να μιλήσω με όρους που ακούγονται τις μέρες αυτές: Εμείς δεν γκρεμίζουμε το γήπεδο για να ψάχνει η Παράταξη να παίζει συνέχεια εκτός έδρας. Με σταθερά και στέρεα βήματα προχωράμε μπροστά. Πολλοί άνθρωποι επιστρέφουν, αγκαλιάζουν αυτή την προσπάθεια και αυτό είναι το στοίχημα. Το στοίχημα δεν είναι συμφωνήσουμε στην κορυφή 4-5 άνθρωποι. Και αισθάνομαι δικαιωμένη γιατί σε όλους όσοι απευθύνθηκα είναι γύρω από τραπέζι και συζητάμε. Αλλά δεν αρκεί να τα βρούμε μόνο εμείς. Στην πρωτοβουλία αυτή δεν υπάρχουν αποκλεισμοί.  Όποιος πιστεύει στο εγχείρημα και συμμετέχει στη συνδιαμόρφωση των προτάσεων και καλύπτεται από την προγραμματική συμφωνία που θα ανακοινώσουμε, μετέχει, δουλεύει και αναμετράται.

 

Είμαστε απολύτως έτοιμοι να κλείσουμε με έντιμο τρόπο τους λογαριασμούς μας με το παρελθόν

 

Θέλουμε πίσω όσους καλύπτονται από τις πολιτικές μας προτάσεις. Δεν θέλουμε πίσω τους αριβίστες και τους καριερίστες. Αυτούς τους χαρίζουμε. Δεν θέλουμε τυχοδιώκτες. Η αναγέννηση της Κεντροαριστεράς πρέπει να βασιστεί στην ηθική. Είμαστε απολύτως έτοιμοι να κλείσουμε με έντιμο τρόπο τους λογαριασμούς μας με το παρελθόν. Γι αυτό επιμένω ότι προχωρήσαμε σε κάθε αναγκαία απόφαση για την κάθαρση στον χώρο μας. Κανείς άλλος δεν έχει τολμήσει να το κάνει.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.gr



Αφηστε ενα σχολιο

Η παρούσα φόρμα συλλέγει το όνομα σας και την ηλεκτρονική σας διεύθυνση, ώστε να μπορέσουμε να απαντήσουμε στο σχόλιο σας. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε το Privacy Policy της ιστοσελίδας μας.

error: