Home > Hot ! > Ο Στόχος επετεύχθη-Επιστολή αναγνώστη

Ο Στόχος επετεύχθη-Επιστολή αναγνώστη

Photo απο την συγκεκριμένη  περιοχή σήμερα

Λάβαμε και δημοσιεύουμε την ακόλουθη επιστολή από τον αναγνώστη μας Χαράλαμπο Βρώτσο:

Τελικά , δυστυχώς , ο στόχος επετεύχθη ως προς το κλείσιμο των καντινών στη περιοχή Τσοκαίτη στους  Ωρεούς , με το πρόσχημα των περιβαλλοντολογικών λόγων , κωδικοποιημένη από το ΥΠΕΧΩΔΕ(GR2420007) ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας .

Ας μου επιτραπεί όμως μια ιστορική αναδρομή για το θέμα , θέτοντας παράλληλα και κάποια ερωτήματα . Είμαι παραθεριστής με εξοχικό στους άνω Ωρεούς    τα τελευταία πενήντα χρόνια , και από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου μικρό παιδί , η συγκεκριμένη περιοχή ήταν παρατημένη και βρωμερή ένας βαλτόβουρκος στην κυριολεξία , και κανένας φυσικά δεν πλησίαζε για μπάνιο παρ’ όλα τα μαγευτικά νερά της.

Τα τελευταία δέκα χρόνια , επιχειρηματίες της περιοχής θέλοντας να αξιοποιήσουν , με το αζημίωτο βέβαια, τα καθαρά νερά  , εγκατέστησαν τις καντίνες τους δημιουργώντας μια οργανωμένη παραλία, αλλά και φτιάχνοντας με ίδια έξοδα τον κακοτράχαλο δρόμο που          οδηγεί στην συγκεκριμένη περιοχή .

Η άλλοτε παρατημένη περιοχή ζωντάνεψε με την προσέλευση πολλών παραθεριστών για μπάνιο   σε καθαρά νερά και οργανωμένη παραλία , γεγονός το οποίο συνετέλεσε και στην αύξηση   διαμονής παραθεριστών στους Ωρεούς κατά τους καλοκαιρινούς μήνες , λαμβανομένου υπόψιν   ότι η κεντρική παραλία του χωριού στερείται οργανωμένης παραλίας , καθώς επίσης προέτρεψε πολλούς από αυτούς να αγοράσουν οικόπεδα στην γύρω περιοχή με την προοπτική μιας εξοχικής κατοικίας .

Ξαφνικά εδώ και δυο τρία χρόνια  άρχισε να δραστηριοποιείται μια ομάδα ΄΄περιβαλλοντολόγων΄΄ με σκοπό το κλείσιμο των καντινών στη συγκεκριμένη περιοχή που σύμφωνα (όπως προανέφερα) με το ΥΠΕΧΩΔΕ (GR2420007) όντως ανήκει σε αυτή την κατηγορία  . Με αφορμή το γεγονός αυτής της ξαφνικής εφαρμογής του νόμου , θα ήθελα να θέσω ορισμένα ερωτήματα  :

α.  Προς τι το ξαφνικό ενδιαφέρον για το κλείσιμο όλων των καντινών ενώ προϋπήρχαν ήδη δύο επί σειρά ετών , στην συγκεκριμένη περιοχή ?

 

β.  Που ήταν τα προηγούμενα χρόνια αυτοί οι κύριοι/ες και τι έκαναν ώστε να διατηρήσουν και να λειτουργήσουν το χώρο όπως αναφέρει η ορνιθολογική εταιρία στο site* της  ?

 

γ.  Υπήρξε ποτέ στο παρελθόν και σύμφωνα πάντα με την Ε.Ο.Ε. μέριμνα από κάποιο περιβαλλοντικό σύλλογο , για μη ρίψη απορριμμάτων ή για αποφυγή χρήσης φυτοφαρμάκων στις καλλιέργειες στην περιοχή (βαμβακοκαλλιέργειες , σιτηρά κ.ά. )   ?

 

 

 

δ. Υπήρξε ποτέ στο παρελθόν προγραμματισμός για τη μη οικοδομική εκμετάλλευση της περιοχής ?

 

ε.  Ποια είναι τα πραγματικά όρια της GR2420007 (Μεγάλο και Μικρό Λιβάρι –Δέλτα Ξηριά) τα 10.170 στρέμματα ή τα 2.220 ?

 

στ. Μήπως ενοχλήθηκαν κάποιοι ‘’γνωστοί ‘’ κάτοικοι της χαρακτηρισμένης περιοχής που βρίσκονται εκεί παράνομα από την φασαρία των καντινών ?

 

η. Μήπως υπάρχουν επιχειρηματικά συμφέροντα και η περιβαλλοντολογία είναι απλά η πρόφαση?

 

θ.  Έχει αναλογισθεί κάποιος/οι την ζημιά που επιφέρει μια τέτοια κίνηση στους ξενοδόχους ή στα ενοικιαζόμενα δωμάτια του χωριού (Ωρεοί) ?

 

 

Μετά τα παραπάνω , επιφυλάσσομαι  ως προς την υλοποίηση της διατήρησης και της σωστής λειτουργίας της συγκεκριμένης περιοχής σύμφωνα με το ΦΕΚ * Αρ. Φύλλου 60 της 31ης Μαρτίου 2011 .

 

ΦΕΚ-ΑΡ.ΦΥΛΛΟΥ-60

Αφηστε ενα σχολιο

Η παρούσα φόρμα συλλέγει το όνομα σας και την ηλεκτρονική σας διεύθυνση, ώστε να μπορέσουμε να απαντήσουμε στο σχόλιο σας. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε το Privacy Policy της ιστοσελίδας μας.

error: