Home > Επιστολες - Ανακοινωσεις > Εκστρατεία για τη νομιμοποίηση των παραδοσιακών βοτάνων

Εκστρατεία για τη νομιμοποίηση των παραδοσιακών βοτάνων

ΡΟΛΑΝΔΟΣ ΠΑΥΛΟΥΟ Ρολάνδος Παύλου γιατρός  από τη Λεμεσό ζει μόνιμα στη Β. Εύβοια τα τελευταία χρόνια και δραστηριοποιείται με τα παραδοσιακά βότανα. Ο ίδιος μας ενημέρωσε για την εκστρατεία νομιμοποίησης των παραδοσιακών βοτάνων

«Μόλις έλαβα από τη ΔΗΩ την πιστοποίηση ως βιολογικών των βοτάνων ΚΙΣΤΟΣ, ΙΝΟΥΛΑ (ΚΟΝΥΖΑ) και ΣΠΑΘΟΧΟΡΤΟ, τόσο ως πρώτες ύλες, όσο και ως τελικά προϊόντα μεταποίησης συσκευασμένα τσάγια. Δεν έγιναν δεκτά τα φύλλα ελιάς, τα φύλλα της αγρελιάς και το λιγούστρο.

Αυτό σημαίνει ότι εν μέρει δόθηκε λύση στο ζήτημα που αποτέλεσε αντικείμενο αυτής της Ομάδας.

Η ΔΗΩ δεν μου έδωσε ιδιαίτερες εξηγήσεις για το πώς επιτεύχθηκε αλλαγή στάσης του Υπουργείου Γεωργίας, ποια είναι πλέον τα κριτήρια νομιμότητας των βοτάνων και γιατί δεν έγιναν δεκτά τα υπόλοιπα. Παρ’ όλα αυτά την ευχαριστώ θερμά για τις προσπάθειες που γνωρίζω ότι κατέβαλε.

Αυτό που προέκυψε πάντως στην πορεία των προσπαθειών μου ήταν ότι στελέχη του Χημείου του Κράτους (ανεπίσημα) διαφώνησαν με την αρχική απαγόρευση, εξηγώντας ότι οι αποφάσεις του Υπουργείου Γεωργίας περί νομιμοποίησης ή μη κάθε βοτάνου θα πρέπει να λαμβάνονται κατόπιν γνωμάτευσης του Χημείου του Κράτους με βάση τη βιβλιογραφία και πιθανές τοξικολογικές αναλύσεις κλπ και ότι ο ευρωπαϊκός κατάλογος επιτρεπομένων συστατικών των τροφίμων δεν είναι περιοριστικός.

Ωστόσο, η ελληνική γραφειοκρατική δομή δεν επιτρέπει την άμεση αναζήτηση απάντησης του Χημείου του Κράτους είτε από τον ενδιαφερόμενο παραγωγό είτε από τον φορέα πιστοποίησης. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσω Υπουργείου…

Ως προς τη συγκεκριμένη υπόθεση, παραμένουν δύο σοβαρά ζητήματα ανοιχτά:

  1. Παραμένει η απαγόρευση της πώλησης σπαθόλαδου (εκχύλισμα Hypericum Perforatum σε ελαιόλαδο, σύμφωνα με την παραδοσιακή μέθοδο) για εσωτερική λήψη. Δεν αναιρέθηκε η γνωμάτευση του Υπουργείου ότι το σπαθόλαδο μπορεί να πωλείται μόνο με άδεια συμπληρώματος από τον ΕΟΦ (μια εξαιρετικά επίπονη και δαπανηρή διαδικασία, που ουσιαστικά αποκλείει όλους τους μικρούς παραγωγούς) και όχι ως απλό τρόφιμο με απλή άδεια από τον ΕΦΕΤ (δείτε το σχετικό έγγραφο στο αρχείο).
  2. Παραμένει η απαγόρευση πώλησης εκχυλισμάτων φύλλων ελιάς και αγρελιάς είτε ως συμπληρώματα είτε ως τρόφιμα, καθώς η απάντηση του Υπουργείου απ’ ότι καταλαβαίνω δεν άλλαξε και στηρίζεται στην αδυναμία χαρακτηρισμού των φύλλων ελιάς και αγρελιάς ως «γεωργικά προϊόντα», βάσει της μη περίληψης τους στο Παράρτημα Ι της Συνθήκης της Ευρώπης (δείτε το σχετικό έγγραφο στο αρχείο). Παρ’ όλα αυτά, κυκλοφορούν στα φαρμακεία και διαφημίζονται στην τηλεόραση συμπληρώματα από μεγάλες εταιρίες, που προέρχονται από εκχύλισμα φύλλων ελιάς με σκοπό την αντιμετώπιση κρυολογημάτων!

Οι προσπάθειες όλων θα πρέπει να επικεντρωθούν σε δύο σημεία:

Α. Προσωρινά, στο να δώσει μια επίσημη γενική απάντηση η ηγεσία του Υπουργείου Γεωργίας ως προς τα κριτήρια νομιμότητας ή μη της διάθεσης για εσωτερική κατανάλωση των παραδοσιακών βοτάνων της Ελλάδας (και της Ευρώπης, καθότι δεν μπορεί να διαφέρουν από χώρα σε χώρα εντός ΕΕ).

Β. Πιο μακροπρόθεσμα, στο να πιεστούν οι εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα να διεκδικήσουν έστω και τώρα την περίληψη των παραδοσιακών ελληνικών βοτάνων στον ευρωπαϊκό κατάλογο επιτρεπομένων συστατικών των τροφίμων, το οποίο θα σημαίνει οριστική νομιμοποίηση τους. Η τεκμηρίωση της διεκδίκησης αυτής είναι εύκολη βάσει της βιβλιογραφίας που αποδεικνύει την λήψη από μεγάλα τμήματα του ελληνικού πληθυσμού των βοτάνων αυτών εσωτερικά, πριν την υπογραφή της πρώτης συνθήκης της Ευρώπης το 1987. (Σημείωση: Και η παραδοσιακή εσωτερική λήψη του σπαθόλαδου τεκμηριώνεται βιβλιογραφικά για τη χώρα μας!). Αν πραγματικά οι εκπρόσωποι αυτοί αισθάνονταν ότι υπερασπίζονται τα συμφέροντα των ελλήνων παραγωγών και της ελληνικής (βοτανοθεραπευτικής) παράδοσης θα είχαν ήδη κινηθεί από την εποχή που καταρτιζόταν ο σχετικός κατάλογος διεκδικώντας την περίληψη των ελληνικών βοτάνων εξαρχής, αντί να στρέφονται με τόση ευκολία ενάντια στους έλληνες αγρότες και παραγωγούς.

Για αυτά τα δύο ζητήματα είμαι διατεθειμένος να συνεχίσω μαζί με όσους από εδώ επιθυμούν, μέχρι την οριστική λύση.

Ο φόβος μου είναι ότι η ιστορία αυτή αποτελεί μέρος προσπάθειας να περιοριστεί η κυκλοφορία των παραδοσιακών βοτάνων και των εκχυλισμάτων τους με απλή άδεια ΕΦΕΤ. Αυτό εξυπηρετεί την ενίσχυση των μεγάλων εταιριών, αφήνοντας μοναδικό δρόμο νομιμότητας την αδειοδότηση των βοτάνων και εκχυλισμάτων από τον ΕΟΦ ως συμπληρώματα (γεγονός που θα σημαίνει και το τέλος των βοτάνων όπως τα γνωρίζαμε, καθότι η αδειοδότηση των συμπληρωμάτων απαιτεί «ομογενοποίηση» και «τιτλοποίηση» της δραστικής ουσίας, δηλαδή έντονη επεξεργασία μεταποίησης).

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσοι στηρίξατε ή συμμετείχατε μέχρι τώρα σε αυτή την προσπάθεια.

Χρωστώ και μια απάντηση σε κάποια πικρόχολα προσωπικά σχόλια που γράφτηκαν σε διάφορα σημεία του διαδικτύου. Ναι, την υπόθεση εγώ προσωπικά την άνοιξα. Ακόμα κι αν δεν αφορούσε κανέναν άλλον παρά μόνο εμένα, η αδικία σε βάρος ενός ανθρώπου δεν αφορά τους υπόλοιπους; Η αλληλεγγύη ενεργοποιείται από κάποιον κρίσιμο αριθμό θιγομένων και πάνω;

Εγώ πιστεύω ωστόσο πως δεν αφορά μόνο εμένα. Γνώρισα μέσα από αυτή την εκστρατεία αρκετούς, μικρούς και μεγάλους, παραγωγούς και συλλέκτες βοτάνων που αντιμετώπισαν παρόμοιο πρόβλημα τώρα ή στο πρόσφατο παρελθόν.

Ούτε νομίζω πως είδαμε το τέλος αυτής της υπόθεσης. Η επίκληση του Παραρτήματος Ι της Συνθήκης της Ευρώπης, ενός αυθαίρετου και αντεπιστημονικού καταλόγου, ως κριτήριο νομιμότητας ανοίγει έναν πολύ επικίνδυνο δρόμο, όπου οι αρχές θα καταρτίζουν ερήμην μας καταλόγους «νομιμότητας», όπου όσα αγαθά δεν περιλαμβάνονται θα κηρύσσονται αυτόματα παράνομα. Ας παραμείνουμε σε εγρήγορση.

Εύχομαι καλό αγώνα (ατομικό επιβίωσης και συλλογικό διεκδίκησης) σε όλους!»

 

Αφηστε ενα σχολιο

Η παρούσα φόρμα συλλέγει το όνομα σας και την ηλεκτρονική σας διεύθυνση, ώστε να μπορέσουμε να απαντήσουμε στο σχόλιο σας. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε το Privacy Policy της ιστοσελίδας μας.

error: